29 Eylül 2009

BURMA BAKLAVA

Soğuk bir sonbahar gününden herkese merhabalar.

Bugünkü tarifim bayramın ve doğum günü masamın en lezzetli ve en çok beğenilen tariflerinden biri olan burma baklavam. Bu tarif özel bir tariftir hamuru ve pişirme aşamaları ile lezzetlenen ve güzel yapılırsa tadına doyulmayan nefis bir tatlıdır benden söylemesi .

Bu bayram geçti ama kurban bayramı için denenecek tatlı arayanlara hiç düşünmeden yapabilecekleri harika bir seçim olacağını düşünüyorum. Eeee buyrun tatlı yiyelim tatlı konuşalım ...

BURMA BAKLAVA


Malzemeler :
2 yumurta
2 çay bardağı yoğurt
2 çay bardağı süt
2 çay bardağı sıvıyağ
1,5 yemek kaşığı karbonat
1,5 yemek kaşığı sirke
Bir cimdik tuz
Aldığı kadar Un

Şerbeti İçin :
6 su bardağı su
6 su bardağı şeker
1/2 limon suyu

Üzerine
250 gr terayağ

Bu ölçülerle 2 büyük fırın tepsisi baklava çıkıyor siz 1 tepsi yapacaksanız ölçüyü yarıya indirin lütfen.

İlk önce şerbetimizi hazırlayıp soğumaya bırakalım. Şerbetimiz için su ve şeker kaynatılıp ballanmaya aşlayınca limonumuz damlatılır ve 10 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. ( Şerbetin kıvamı çok önemli çok sulu olursa baklavayı yumuşatır o yüzden hafif katı olup ballanmalı )

Hamurumuz için yumurta ve sıvı malzemeler katılarak çırpılır ardından karbonat tuz ve un ilave edilerek kulak memesinden az daha yumuşak bir hamur elde edilir.
Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılarak üzerine nemli bir bez veya temiz bir naylon kapatılarak yarım saat dinlendirilir.
Dinlenen hamurlarımız nişasta yardımı ile ( nişastayı azar azar serperek ) oklava ile kenarlardan elimizde çevirerek bastırmadan açabildiğimiz kadar açalım.

İyice açılıp incelen yufakamızın üzerine her tarafına gelecek şekilde fındık içi serpip oklavamıza çok sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz. Tamamını sarmadan 5. resimdeki gibi yufkanın 3 parmaklık kısmını üzerine katlayıp sarmaya devam ediyoruz.

Sardığımız yufkamızı iki taraftan çok sık olmayacak şekilde büzüp oklavadan çıkartıp tepsimize diziyoruz. Bu şekilde tüm yufkalarımızı açıp büzdükten sonra baklavamızın açma işlemini tamamlıyoruz.



Baklavamızı önceden ıdıtılmış 180 derece fırına verip 15 dakika pişiriyoruz. ( bu pişirme baklavamızın kurumasını ve piştikten sonra ağızda un gibi dağılmasını sağlıyor ) 15 dakikanın ardından baklavamızı fırından çıkartıp soğutuyoruz. Baklavamız soğurken terayağımızı eritip soğuyan baklavamızın üzerine her tarafına gelecek şekilde döküyoruz.

Baklavamızı yağladıktan sonra tekrar fırına verip üzeri kızarana dek pişiriyoruz. Baklavamız pişince sıcakken dilimleyip ardından hemen soğuk balını döküyoruz. 5-6 saat dinlenip şerbetini çektikten sonra servise sunup afiyetle yiyoruz.

Bu tarifimi " ye # 49 çay & yemek sofraları" etkinliğie ev sahibeliği yapan şeyma arkadaşıma gönderiyor kendisine kolaylıklar diliyorum.

14 yorum:

TATESAL dedi ki...

Hülyacım maşallah hem çalışıp hemde baklava açıyorsun canım benim seni kutluyorum...Ben kızları büyütüp tam rahat etmiştimki Kerem yetişti ...Şimdi ancak onun peşinden koşuyorum...Bu yaşta çok zor inanki....

yeşim dedi ki...

canım ellerine sağlık.çok güzel görünüyor.en sevdiğim tatlılardandır...deneyeceğim. öptüm.sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Hülya'cığım,ne kadar nefis olmuş burmalının..Detaylarınıda görünce annecik geldi aklıma..Ellerine sağlık tatlım..Afiyetler olsun..

Canım ben yalnız döndüm..Anne-baba Ekim sonu dönecekler kısmetse..


Sevgilerle..

made in funda dedi ki...

nefisler canım.ellerine sağlık..

MUTFAKISTAN dedi ki...

Cok guzel olmus tatliniz
Puf noktalarini vermeniz ne guzel
tarifinizi aldim tesekkurler
Ellerinize saglik
Sevgiler

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Hülya'cığım, çok teşekkür ederim hayatım. Kalbim pır pır, mutluluğumuz sizin gibi güzel dostlarla daha bir anlamlı oluyor. Hepimizin çocuğuna Allah bir ömür boyu mutluluk versin inşallah.
Baklava da harika, mükemmel görünüyor. Eline yüreğine sağlık canım.
Kucak dolusu sevgiler...

Adsız dedi ki...

ellerine saglik arkadasim
tatlin gercektende super gorunuyor
afiyet olsun

www.yenitadlar.blogcu.com

Lezizsofralar,Seval dedi ki...

Hülya'cim ellerine saglik bu baklavanin tadini iyi bilirim ben:))harika oluyor serviside pratik bence herkes denesin mutlaka kurban bayramina...
sevgilerimi gönderiyorum canim,hayirli günler...

balböcükleri dedi ki...

hülyacığım bana trabzondan yağlaç peyniri geldi.biz öyle yedik ama bi kısmını buzluğa attım bu yağlaç nasıl yapılırki

Unknown dedi ki...

canım ellerıne sağlık rahmetli anneciğimde çok güzel yapardı bana annemi hatırlattı...Afiyet şeker olsun sevgiler...

made in funda dedi ki...

maşşalah sana canım...ellerine sağlık canım...olsa da yesemmmmmmmmmmmmmm.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ELLERİN DERT GÖRMESİN NE GÜZEL GÖRÜNÜYOR .GEL YE BENİİİİİİİ :)

Meleğin Dünyası dedi ki...

Ellerine sağlık çoook güzel ama ben şu açma işini pek beceremiyorum maalesef.

HÜLYA dedi ki...

1.5 YEMEK KAŞIĞI KARBONAT ÇOK DEĞİLMİ TATLI KAŞIĞIMI DEMEK İSTEDİNİZ CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM


sevgili adsız arkadaşım:
Yorumunuzu yeni farkettim geciktiğim için özür dilerim bu aralar pek giremedim nete. Tarifim ve ölçüler 2 tepsi içindir tarif resminin altında belirtmiştim siz görmediniz sanırım.
siz eğer 1 tepsi yapacaksanız 1 tatlı kaşığı dolusu karbonat yeterli olacaktır.
sevgiler