6 Ekim 2009

ÇİKOLATALI MEYVELİ YAŞ PASTA

  • Herkese merhaba ; Bu hafta sonu çok üzücü bir olay yaşadım hiç aklıma gelmeyecek bir şey başıma geldi . Hani başkalarının başına gelirde uzaktan " ay bu ne sorumsuzluk nasıl çocuklarına sahip çıkmazlarda bu çocuklar ilaç içip zehirlenir " deriz yaaa .. Hiiç demeyelim ben bir kez dedim Allah işte böyle olur deyip başıma getirdi.
  • Eveet evet yanlış okumadınız küçük kızım cumartesi bir anlık dalgınlık sonucu sakız niyetine annemin astım ilaçlarını içti. Cumartesi anneme gittik ben o an ablasıyla ders çalışıyordum oda babannemle oturma odasında çizgi film seyrediyordu , bir an odadan dışarı çıktı babaannemde benim yanıma geldi sanıp bakmadı bizde o ara ders molası verdik oturma odasına geçip ceydayı görmeyince aramaya başladım , bağırıyorum ses yok bu pey hayra alamet değil sessiz kaldıysa muhakkak bir şey yapıyordur. Mutfağa doğru yönelince ceydayı elinde annemin astım ilacıyla gördüm bir taneside yerdeydi kapsül açılmış içindeki toz yoktu. Sakız sanıp ağzında çiğnemiş içindeki tozu yutmuş kapsülü eritemeyince tükürmüş diğer kapsülü açmaya çalışıyordu. Onu öyle görünce şok oldum verdiğim tepkiyi anlatmaya kelimeler yetmez. Hemen dr arkadaşımı aradım acile götür midahale yapalım dedi. Vee gerisi malum hastane - mide yıkatma operasyonu.
  • Yavrucum öyle fena oldu ki anlatamam hastane yerinden oynadı desem yeridir. Allah kimselere yaşatmasın kimsede benim başıma gelmez demesin. Sakın ve sakın çocuk olan evde ilaçları ulaşılabilir yerlere koymayalım. Olacak bu ya yukarılarda olsa bile muzurluk işte merak edip sandalye koyup çıkıp alabiliyorlar.
  • Bu üzücü olaydan sonra mesele nasıl bir tarife bağlanır bilemiyorum o yüzden sizi hazal'cığımın doğum gününde yaptığım yaş pastanın tarifi ile başbaşa bırakıyorum.


Pandispanyası İçin
6 Adet Yumurta
6 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
6 Türk Kahvesi Fincanı Un
1,5 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
4,5 Yemek Kaşığı Kaynar Su
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
Kreması için:
600 gr labne
1 su bardağı pudraşekeri
2 su bardağı krema
1/2 su bardağı süzme yoğurt
2 paket vanilya
3 paket krema sertleştirici
İçi için
2 adet muz
1 Şeftali
Misket çikolata
Süslemesi İçin
Misket çikolata
Şeftali , Muz
Üzüm , Nar
Çikolata rendesi
Üzerine
1 paket jöle
  • İlk olarak pandispanyamızı hazırlayalım .
  • Pandispanyamız için ; Yumurta aklarını cam bir kasede bembeyaz olup yoğunlaşıp krem şanti kıvamına gelene dek çırpalım. Şekerin yarısını ekleyip şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam edelim.
  • Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar 10 dakika çırpalım . Ardından yağı , yoğurdu ilave edip biraz daha çırpıp yumurta aklarına ekleyelim.
  • Elediğimiz unu kabartma tozunu ve vanilyayı sıvı karışımımıza ekleyip çırpma teli ile biraz daha çırparak hamurun kıvam almasını sağlayalım . Hamurumuzu yağlanıp unlanmış 26 cm'lik kalıbımıza dökerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında yakşalık 50 -55 dakika pişirelim. ( ilk 45 dakika fırının kapağını hiç açmayalım pandispanyamız çökebilir.)
  • Pandispanyamız pişince 2-3 saat dinlendirelim. ( Ben bir gece önceden yapıp pandispanyayı 1 gece dinlendiriyorum daha güzel oluyor ) Dinlenen pandispanyamızı naylon ip yada bıçak yardımı ile 2 veya 3 kata ayıralım.

    Pastamızın kreması için ;
  • Krema için gerekli olan tüm malzemeyi çırpma kabına alıp mikserle kıvamı yoğunlaşıp krema kıvamına gelene dek çırpalım.
  • Pastamızın içi için gerekli meyveleri soyup istediğimiz şekilde ( ben küp küp dilimledim) dilimleyelim.
  • Katlara ayırdığımız pandispanyamızın ilk katını servis tabağına yerleştirip kremamızın 1/3 ünü pandispanyamıza sürüyoruz. ( Pandispanya yoğurtlu olduğu için oldukça nemli oluyor o yüzden katları ayrıca ıslatmıyoruz) Meyvelerimizden ve çikolatalarımızdan serpip ( 3. resim) ikinci katımızı kapatıyoruz.
  • Pandispanyamızın ikinci katında da aynı işlemleri uygulayıp ( krema sürüp meyve ve çikolata serpiyoruz ) en son katımızı pastamızın üzerine yerleştiriyoruz. Kalan krema ile en üstü ve kenarları sıvayıp süslememize geçiyoruz.
  • Patamızın en üst süslemesi için kalan misket çikolata ile kenarları çevirip ardından şeftali, muz , nar taneleri ve üzüm ile istediğimiz şekilde süslüyoruz. Kenar kısımlara ise rendemizin geniş kısmı ile rendelediğimiz bitter yada sütlü çikolatamızı serpiyoruz.
  • Pastamızın süsleme işi de bittikten sonra jölemizi üzerindeki tarife göre su ile pişirip hafif ılıtıp bir fırça yardımı ile meyvelerimizin üzerine dikkatlice sürüyoruz.
  • Artık hazır olan pastamızı 3-4 saat dolapta dinlendirdikten sonra servise sunup afiyetle yiyoruz.

Krema tarifi sevgili kibele'ye ait kendisine teşekkür ediyorum.

Bu tarifim Porselen Demlik Çay Saati # 45 e ev sahibeliği yapan sevgili Nihal'e gitsin. Kolaylıklar diliyorum arkadaşım.

23 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık harika olmuş pastan kocaman öptüm...

Damak Tadı dedi ki...

Canım çok geçmişler olsun..Bir anlık dalgınlıkla çok şeyler olabilirdi..Allah korumuş..Tekrar tekrar geçmişler olsun..Senin yapacağın tek şey kızına zararlı şeyleri tek tek anlatman canım..

Pasta enfes görünüyor..Senin ve Banu'cuğumun ellerine sağlık..


Sevgilerimle..

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
çoook geçmiş olsun. Okurken nefessiz kaldım. Neyse ki, çok şükür kazasız atlatmışsınız.Allah bir daha yaşatmasın.
Pastan süper olmuş. Ellerine sağlık.
Sevgiyle kal.

yeşim dedi ki...

çok geçmiş olsun hülyacım.çok dikkatli olmak lazım ...çocuk büyütmek çok zor hep gözümüz üstlerinde olmalı büyüseler bile... ayrıca pastada çok lezzetli görünüyor.senin ve banunun eline yüreğine sağlık.sevgiler....

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Yavrum ya Allah korumuş. Geçmiş olsun ablacım.
*

Pasta şahane görünüyor, ellerine sağlıkkk:)

Adsız dedi ki...

Hülyam çok geçmiş olsun canım benim, allah korumuş. Çocuklarımız allaha emanet ama oluyor işte. Küçükken o muzurluğu ben de yapmıştım, yaşadığıma şimdi şükrediyorum.

Sıkıntımdan pasta güme gitti, ellerin dert görmesin çok güzel görünüyor.

Muku

Sevil Şahin dedi ki...

hülyacım gözlerim dolu dolu okudum yazını allahım kimsenin başına vermesin en çok korktugum sey sorma canım benim allahtan cabuk fark ettin ya etmeseydin aman allahım düşünmek dahi istemiyorum
tatlım verilmiş sadakan varmış sen yine kızın üzerinden ver bir sadaka balım allahım yardım etmiş çok şükür iyi demi şimdi yavrum nede üzülmüştür senin halini hele düşünemiyorum bile arkadaşım çok gecmiş olsun

allaha emanet ol balım
bu kadar seyden sonra gözüm pastayı görmedi ellerine saglık nefis görünüyor balım

MUTFAKISTAN dedi ki...

COK GECMIS OLSUN CANIM ALLAH KORUMUS ANINDA FARK ETMEN COK GUZEL ..
PASTAN SUPER GORUNUYOR AFIYET OLSUN

balböcükleri dedi ki...

yaaaaaaaaa inanmıyorum geçen senede bana temizliğe gelen salak kadın sen porçözü çöpe at halbuki hep kapıya at derim metede elinde porçözü yalayayalaya gelmezmi ay benim kafamdan aşşa kaynar sular döküldü.bide diyoki korkma ben onu çalkalayıp attım hemen yoğurt yedirdim doktoru aradım mide borusu delinebilir diye neyse bişi olmadı omanyağıda işten postaladım.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Hülyacığım,
allah hiç bir acı göstermesin,
son üzüntü olsun..
ailecek hırpalandınız..
hep ağzınızın tadı bal-badem-pasta olsun dileklerimle..
geçmiş olsun canım.

ayşegül mutfakta dedi ki...

geçmiş olsun sessiz kaldılarmı bilki fırtına öncesi sessizlik allah yaşatmasın bir daha
pastada şahane olmuş eline sağlık çok ayrıntılı bir tarif..

Hatice dedi ki...

Hülyacığım çok üzüldüm, çok büyük geçmiş olsun, tam meraklı çağları, Allah korumuş.
Pastan harika görünüyor, ellerine sağlık, sevgiler...

gelibolu17 dedi ki...

canım benim çok geçmiş olsun.çok üzüldüm inanki Rabbim beterinden korusun,
olucak oldumu oluyor canım biz ne kadarr dikkat edersek edelim.
benimde büyük oğluma ben yanında olduğum halde araba çarpmıştı hiç unutamam o günü,
ALLAH'TAN KÖTÜ BİR ŞEY OLMADI,
sevgiler canım tekrar çok geçmiş olsun.

EZGİLİ TARİFLER dedi ki...

canım çok geçmişler olsun.neler yaşadığını tahmin edebiliyorum aynı şey bizim başımıza da geldi.bir an dalgınlık.tekrar geçmiş olsun.bu arad pastan süper görünüyor.ellerine sağlık sevgiler.minik yaramazıda öptüm.

Unknown dedi ki...

Çok geçmiş olsun canım.Allah daha beterinden saklasın.
Pasta çok güzel olmuş. Ellerine sağlık

birsence dedi ki...

ahh canım okurken bile kötü oldum kimbilir sen ne yaşadın...çok çok geçmiş olsun hülyacığım..neyseki hemen görmüşsün....Allah bir daha yaşatmasın...
pastaya gelince herzamanki gibi harika ellerine sağlık canım arkadaşım...

gelibolu17 dedi ki...

canım etkinliğimize vermiş olduğun destek için çok teşekkrüler.ellerine sağlık.sevgiler.tekrar bekleriz.

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım çok çok geçmiş olsun allah korusun....
Pasta nfis gözüküyor...

İnci Yemek dedi ki...

çok geçmiş olsun sevgili hülya allah bir daha böyle günler göstermesin çocuklar büyüyor ama annelerin ömürlerinden ömür alıyorlar işte böyle.sevgiler..

hunerlieller dedi ki...

canım arkadaşım çoook geçmişler olsun.çocuk işte..allah beterinden saklasın.pasta harika eline saglık.sevgiler

Safiye dedi ki...

çok geçmiş olsun. Allah beterlerinden korusun. Bu arada pasta süpper görünüyor.ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Hülyacım cok gecmiş olsun ceydaya üzüldüm okurken inşallah bişeyi yoktur şimdi.. Daha dikkatli olmamız lazım Rabbim korusun..

Fatma Dogan..

atesböcegi dedi ki...

Pastan müthis olmus canim. Bol meyveli ne kadar lezzetlidir kim bilir. Hünerli ellerine saglik canim benim. öpüyorum seni