23 Temmuz 2008

FIRIN SÜTLAÇ VE MUTLULUK

Merhabalar herkese ; Bugün biraz mutluluktan bahsetmek istiyorum.. Herkesin yanıbaşında olan fakat çoğu kez farkına varamadığımız mutluluktan. Genelde ufak şeylerden mutlu olmasını bilmeyen bir toplumuz galibaa. Yada hep büyük mutluluklar beklediğimiz için ufacık olanları görmezden gelip haksızlık yaptığımızın farkına varamıyoruz. Bazen çevremde öyle insanlar görüyorum ki kimi manen kimi madden kimi sevgiden kimi sevgisizlikten şikayet edip mutsuzum diyor. Şimdi polyannacılık yapmak istemiyorum ama inanın bana görmek isteyene kücücükte olsa ne mutluluklar var. Rabbim hepimizi beterinden korusun ne insanlar var gerçekten mutsuz bizim mutsuzluğumuz onların yanında gülünç kalır. Hayat çok kısa malesef gerçekten eften püften şeylere takıp mutsuz olmaya değmeyecek kadar kısa. Varolan herşey için şükretmeliyiz. Sağlığımız varsa sağlığı olmayanları düşünüp şükretmek ve bundan dolayı mutlu olmak, Başımızı sokacak bir evimiz varsa evsizleri düşünüp şükretmek ve bundan dolayı mutlu olmak , sevenimiz varsa sevildiğimiz için şükredip kimsesizleri düşünüp şükretmek ve mutlu olmak , Eşimiz , çocuğumuz, anamız , babamız ....... bu liste uzar gider lafın kısası tüm olanlar için şükredip mutluluğun aslında çok uzakta olmadığınız farketmemiz lazım. Bunu farkedip hayattan zevk almayı öğrenmemiz lazım..
İşte size bir mutluluk resmi... İçinde ne anlamlar barındırıyor bir düşünelim.

Mutluluğun Resmi
Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?
işin kolayına kaçmadan ama
gül yanaklı bebesini emziren melek yüzlü anneciğin resmini değil
ne de ak örtüde elmaların
ne de akvaryumda su kabarcıklarının arasında dolaşan kırmızı balığınkini
Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?
1961 yazı ortalarındaki Küba'nın resmini yapabilir misin?
Çok şükür çok şükür bugünü de gördüm
ölsem gam yemem gayrının resmini yapabilir misin üstad?



Sevmek, sevilmek nefes almak bile ne büyük mutluluk. Rabbim herkese dilediği mutlulukları nasip etsin.. Mutlu olmak herkesin hakkı bu hakkımızı iyi kullanmak lazım.. Herkese kocamaan sevgiler.
Mutluluk tarifimizden sonra sırada tatlı bir tarifimiz var.. Böylelikle konuyu tatlıya bağlayalım. Fırın sütlaç benim en sevdiğim tatlılardandır. Şöyle içindeki prinçi iyice pişmiş olacak eriyip muhallebi kıvanıma gelecek fırında misler gibi piştikten sonra dolapta soğuyup fınfık içiyle güzelce servis edilecek oooh bu sıcak günlerde soğuk soğuk ne güzel gider..
Ben son iki haftada sık sık yapar oldum sütlacı. Daha öncede bahsettiğim gibi görümcemin çocukları bende ve canercim tam bi sütlaç hastası helede benim sütlaçlarım için " hülya yengem sütlacı harika yapıyor lokantalarda bile böyle lezzetli olmuyor " deyince az şımarmıyor değilim ee o gazla bir tencere sütlacı anında piişiriyorum tabiii..Afiyet bal şeker olsun ... Gelelim tarifimize tarafımdan tescilli bir tariftir yapanlar pişman olmaz....

FIRIN SÜTLAÇ

Malzemeler :

1 su bardağı prinç

2,5 su bardağı su

3 litre süt (12 su bardağı)

1 vanilya

2 bardak şeker

1 yumurta sarısı

Pirinç yıkanır ve bir tencereye alınır suyu ilave edilerek iyice kaynatılır koyulaşıp suyunu çekmeye yüz tutana kadar.

Daha sonra nişasta yarım bardak sütle eritilerek prince eklenir ve üzerine kalan süt ve şeker ilave edilir. Kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilir.

1 yumurta sarısı çırpılarak pişen sütlaçtan bir kase alınır ve yumurta karıştırılır daha sonra kase tenceredeki sütlaça dökülür ve 10 dak daha kaynatılır.

Ateşten aldıktan sonra vanilyası ilave edilir.

Pişen sütlaçlar fırına dayanıklı kaselere dökülerek yarısı su dolu tepsiye yerleştirilir. ( tepsiye muhakkak su konmalı yoksa kaseler çatlayabilir) Fırında üzerleri kızarana dek pişirilir.

Püf Noktası : Fırına verilecek sütlacın kıvamı biraz sulu olmalı çok katı olursa fırında pişerken iyice katılaşır ve Pirinçler sertleşir. Onun için tenceredeyken kıvamı kontrol etmeliyiz.


18 yorum:

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
önce mutluluk için söylediğin şeyler öylesine doğru ve güzel ki.Biz hayatta saçma sapan şeylere takılırken hayat yanımızdan geçip gidiyor.Bizde hayatı ıskalıyoruz.Bunu çocuklarımıza ne kadar erken öğretirsek o kadar mutlu çocuklar yetiştiriz.Yoksa televole çocukları olabilirler.
Görümcenin çocukları ne şanslılar ne güzel her istediğini yapan hemde en güzelinden yapan yengeleri var.Ellerine sağlık.Sütlaç nefis olmuş.Bir tanesini alırsam kızar mısın?
Sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

yaz günleri buzdolabından çıkmış sütlaçtır belkide mutluluk :)

yapraksarma dedi ki...

canım mutluluğun resmi çok güzel.bende ufacık şeylerden çok mutlu olan bir insanım..Ama aynı şekil mutsuzda.yine harika şeyler yapmışsın .Ben fırında sütlaç hiçç denemedim..Ellerine sağlık .öptüm

HÜLYA dedi ki...

bülbülcüm teşekkürler güzel sözlerine. doğru bildiklerimi paylaşmaya ve uygulamaya çalışıyorum gerçekten hayat kısa ve çok çabuk geçiyor malesef. çocuklarıma da bu anlayışı aşılıyorum ki hayatta mutlu olmayı basşarabilsinler. Mutluluk için çok büyük şeylere ihtiyacımız olmadığının farkına varsınlar diye.

Canımcım elimden geldiğince herkese herşeyin en iyisini yapmaya çalışıyorum bende böyle mutlu oluyorum işteee..
sütlaçlar sana feda canım benim istediğin kadar al... öptüm seni

HÜLYA dedi ki...

zerincim hoşgeldin canım...herkesin mutluluğu farklı yerlede gizlenmiş belki senin ki sütlaçtadır. Bir kase al istersen.. sevgiler canıım her zaman beklerim

HÜLYA dedi ki...

hoşgeldin zeynepcim.. yine sesin çıkmadı kaç gündür meraklandım. herşey olundadır inşalllah. Ne gzüel sende mutlu olmaya bahane arayanlardansın.ama mutsuzluk kötü bişey allah kimseye vermesin.

çook öpüyorum senii.. sütlacı bide fırında dennemelisin süper oluyor

sevgiler canım

ayşegül mutfakta dedi ki...

off sütlaç yaa!! süper eline sağlık!

banu kırmızıgül dedi ki...

canım çok haklısın. mutluluk kolay bulunmuyor ama illa aşık olmak evin barkın arabanın olması vb. insanı mutlu etmiyor. bence mutlu olmak istiyorsak hoşgörüyü elden bırakmamak gerek. sütlaç nefis sevgilermle..

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık sütlaçlar enfess olmuş canım nasılda tatlı istiyordu anlatamam öptüm

rümeysaninrüyasi dedi ki...

ellerinize sağlık yazınız ve sütlaçlar harika olmuş sevgiler

HÜLYA dedi ki...

hoşgeldin ayşegülcüm güzel sölerine teşekkürler sevgiler öptüm

HÜLYA dedi ki...

ne gzüel söyledin banucum hoşgörü sevgi saygı herşeyin başı .. keşke herkes bunun farkında olabilse...

öptüm seni canımcım sevgiler

HÜLYA dedi ki...

deryacım anladım canının tatlı istediğini yapıverdim hemen sütlacı buyur al canım afiyet şeker olsuun. sevgileer

HÜLYA dedi ki...

rümeysacım gzüel sözlerine ve ziyaretine çook teşekkürler her zaman beklerim görüşmek züere canım öptüüm

Adsız dedi ki...

anaaa gıı bayılırım ben sütlaca.çok mu sevivedin benim gonuşmayı gııı.tüü gözün körolmaya emiii.bababak madem sevdin ben de sene gelivedim.he zaman beklerim.ben misafiri pek bi severin.egeli gısmısı zatı çok seve misafire.he zaman bekleyon bak.geligeive...ben de gelirin gözel anam.ben zatıı gezmeyi pek bi severim.hebiyele yetmedi bide bu sanal aleme de ytiştim.ama pek gözel oluyo gezmekdehanı.hadi ben çıkan gariii bak bekleyon hezaman ge heç sıkılma.:))sevgilerimi bıraktım almayı unutma!!!

HÜLYA dedi ki...

oooy tatlı diline kurban..sen hep bana böyle yorum yaz emiii tüm stresimi aldın valla.. bende gezmeyi çok severim hemen ekliyorum seni listeme her dakka kapındayım bundan sonra.. öperim kaçarım ona göre... sende geligeive olumuuuu.. gözlerim yollarda beklereeem...

kocamaan kocamaan öperem.. aç kapıyı ben gelireeem

ay pek bi uyumlu oldu bu şiir gibi heee.. sen beni güldürdün rabbimde seni güldürsün emi

dilek dedi ki...

hülyacım sütlacından yaptım eşim çok beğendi tabi bende ellrine sağlık canım

HÜLYA dedi ki...

afiyet olsun dilekçim. sen böyle yapıp beğenince ben burda mest oluyorum..

sevgiler canıma fiyetler olsun