18 Ocak 2008

HAMSİLİ PİLAV

KARADENİZ DEMEK HAMSİ DEMEK , HAMSİ DEMEK HAYAT DEMEK ..... : ))


Bir trabzonlu olarak mutfağımı hamsi ile açmamak ayıp olurdu herhalde. Heleki şu kış ayında hepimizin evine giren ve çoğumuzun çok sevdiği lezzetli ve bir o kadar da faydalı olan hamsiyi esgeçmek ne haddime...

Öncelikle bu faydalı balık hakkında kısa bir bilgi vermek isterim...
Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan insanların en ideal besin maddesi olan hamsinin yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin olduğunu bilinen , "Kas ve karaciğeri B, B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), Nikotinikritasit, B6 (Pridoksin), Pantotenikasit, B12 (Kobalamin) ve D vitaminleri için önemli bir kaynaktır. Hamsi etinde yüksek miktarda sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, iyot ve fosfor bulunmaktadır. Bu minerallerden Kalsiyum ve Magnezyum kemik ve dişlerin gelişiminde önemli rol oynadıklarından bebek ve çocukların hamsi yemesi önem arz etmektedir. Hamsili pilavı her kış en az 3-4 kez yaparım zira eşim ve ben çok severiz.



Malzemeler :
1 kg hamsi
3 orta boy soğan
3 domates1,
5 bardak prinç
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı nane
dolmalık fıstık
tuz
1 çay kaşığı karabiber Hamsiler kesilip temizlendikten sonra güzelce yıkanır ve süzdürülür. Diğer tarafta pilav hazırlanır . Soğanlar bol zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur sonra ince ince küpler halinde doğranmış domates eklenerek iyice yumuşayıncaya kadar 5-10 dkika öldürülür. Sonra üzerine princi eklenerek güzelce pilav yapar gibi kavrulur.Üzerine 1,5 bardak su ialve edilip diğer baharatlarına konarak kısık ateşte demlendirilir. Bu arada temizlenen hamsilerin kılçıkları çıkarılır ve bir teflon tepsiye kuyruk kısmı ortaya gelecek şekilde tepsinin kenarlarından başlanarak dizilir. Bu işlem tepside yer kalmayana kada devam eder. Alt sıranın hamsilerini dizdikten sonra içine pilavı eklenir ve üstü tekrar hamsilerle pilav hiç görülmeyecek şekilde kapatılır. Sonra 200 derece fırına verilerek hamsilerin iyice pişmesi sağlanır. Hamsiler önce suyunu salıp sonra pişmeye başlayacaktır. Yarım saatlik bir sürede pişer yemeğimiz. Piştikten sonra tepsiden düz bir servis tabağına alarak servis yapalım. Afiyet şeker olsun..NOT: Hamsiler piştikçe küçüleceğinden tepsiye dizme işlemi esnasında hamsileri birbirine iyice yakın koymak gerek .

8 yorum:

nurdan dedi ki...

hulyacım hayırlı olsun yeni bloğun canım..

maşallah kızlara ve de hamsili pilava..

bizde pek yapılmaz biliyon mu, hamsi illa kızartıp yeriz..

kılcıkları çıkarmak zordur bunun şimdi..

kaos dedi ki...

oy oyyy oyyy oyyy :) bastım dügmeye gelsin pcden 5 porsiyon :D

hamsiler benden olsun yapması senden :) yemesi hepten benden nihohoho..allahımpek güzel görünüyor..

hülya dedi ki...

sağol nurdancım sende hoşgeldin bloğuma... alışınca hiç zor gelmiyo kılçıklarını çıkarmak ben çok severim onun içinde seve seve katlanıyorum zahmetine...


oooo öznur hanımlar gelmişlerr... tahmin ediyodum hamsili pilavın kokusunu alıp geleceğiniii... anacım beni bunlamı korkutucan peeeh... sen iste yeterki gel yeterki istediğin hamsi olsun...
hadi gel üzme hamsileri öznur gelsede yese bizi diye bekliyolarrr hihiiihiih

Nur Kılıç dedi ki...

Mükemmel bir görüntü yıllarca hamsi yememiş birini yoldan cıkarmıştır bu biliyo musunuz?
ogünden beri severek yerim yakında evimdede yapacagım inşallah güzel bilgiler için teşekkür ederim sevgilerimle

DUSBAHCESI dedi ki...

Merhaba, blogunu yeni kesfettim.
Bayildim bu hamsinin gorunusune. Eminim cok zahmetli bu hamsi pilavini yapmak. Gorunuz sahane valla.
Sizi de bloguma beklerim. Hollandadan selamlar.

HÜLYA dedi ki...

hoşgeldin düşbahçesi gzüel sözlerine çok teşekkürler tatlım.

aslında alışınca hiç zahmetli elmiyor ama hiç yapmayana göre biraz zahmetli görüneilir Önce iç pilavını hazırlayıp sonra hamsilerin kılçıklarını çıkarıp tepsiye dizip iç pilavını koyup pişiriyoruz. Zor değil yani sen yeterki yapmak iste...

her zaman beklerim canım görüşmek üzere

''ZezZenin Sepeti'' dedi ki...

ooo hamsili pilav denince akan sular durur. annem yaptıgında herkes parmaklarını yer ki bu pilavda öyle duruyor. tatmak isterdim. elinize sağlık.

nazlı dedi ki...

Eline koluan sağlık, bende rizeliyim. ne zamandır aklımda yapmak. cok güzel olmus belli. canım isteedi valla..yapıcam kesin bu hafta..tekrar eline saglık