Muharrem Ayı ve Aşure
Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem’in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub’un, oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa’nın Kızıl denizi geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu. Öteden beri Kureyş de, Resulullah da Aşure günü oruç tutardı. Medine’ye gelince de yine o gün oruç tuttu ve tutulmasını emretti.
Bugün yapılacak işler:
1- Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) Aşure günü oruç tutan o yıl tutamadığı oruçlarının sevabına kavuşur.Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehidler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur. Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!Peygamber efendimiz bir gün öğleye doğru buyurdu ki:(Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşure günüdür.Peygamber efendimiz, bugün bir hurmayı mübarek ağzında ıslatıp çocukların ağzına verirdi. Çocuklar, Resulullahın mucizesi olarak akşama kadar bir şey yiyip içmezlerdi.
2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı.
3- İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap, [mesela İslam Ahlakı veya Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye] okumalıdır. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı.
4- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu.
5- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu.
6- Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu.
7- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir’a)[Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir.
eeee aşure günü olurda aşura yapmadan geçilirmi bende cumartesi koca bir tencere aşura yaptım tam 30 kase çıktı .. tüm kompşularıma ve dostlarıma dağıttım... allahım kabul eder bereketini verir inşallah...allah nice aşure günlerini hayırlısıyla görmeyi nasip etsin. AMİİİN
AŞURE
Malzemeler :
2 bardak aşurelik buğday
1 bardak fasülye
1 bardak nohut
1/2 bardak mısır (dondurucudan veya konserve)
1/2 bardak prinç
4-5 bardak toz şeker
8 adet kuru kayısı
1 bardak çekirdeksiz kuru üzüm
10 adet kuru incir
1 yemek kaşığı tarçın
1 portakal kabuğu rendesi
2 elma
1 portakal içi
1 bardak süt
2 yemek kaşığı nişasta
Üzerine :
1 bardak fındık içi
1/2 bardak fıstık
1 adet nar
Nohut ve fasülye akşamdan suya bıraklır. Aşurelik buğdayda akşamdan bir taşım kaynatılarak bekletilir.
Sabah fasülye ve nohut ayrı ayrı kaplarda pişirilerek yumuşaması sağlanır. Eğer dondurucudan mısır kullanıyorsak mısırında bir taşım kaynatılması gerekiyor ama eğer konserve kullanıyorsak fasülyeler aşureye katılacağı zaman mısırı da ekliyoruz.
Aşure yapacağımız tencereye aşurelik buğday alınarak üzerine 20 bardak su konur ve tekrar pişirilir iyice yumuşayan buğdaya pişirdiğimiz nohut fasülye ve mısır eklenir.Daha sonra şeker , portakal kabuğu rendesi, küçük küpler halinde doğranmış kayısı ve kuru üzümü katılarak yavaş yavaş kısık ateşte özleşene dek arada karıştırılarak pişirilir.Aşuremiz pişmeye başlayınca ( fasülye ve nohutlar iyice yumuşayıp ezilecek gibi olunca ) küçük küpler halinde doğradığımız incir elma ve portakal eklenerek 10 dakika daha pişirilir. Sonra 1/2 bardak suya 2 kaşık nişasta ezilerek aşureye karıştırılır son olarakta 1 bardak sütümüz ve tarçınımız ilave edilerek bir taşım daha kaynatılır ve artık aşuremiz servise hazırdır.Hemen kaselere dökülerek üzeri dövülmüş fındık , fıstık ve nar taneleri ile süslenerek servise sunulur.
Afiyet şeker olsun yemesi sizden bereketi allahtan.....