22 Ocak 2008

MUHARREM AYI VE AŞURE

Muharrem Ayı ve Aşure

Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem’in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub’un, oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa’nın Kızıl denizi geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu. Öteden beri Kureyş de, Resulullah da Aşure günü oruç tutardı. Medine’ye gelince de yine o gün oruç tuttu ve tutulmasını emretti.

Bugün yapılacak işler:
1- Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) Aşure günü oruç tutan o yıl tutamadığı oruçlarının sevabına kavuşur.Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehidler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur. Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!Peygamber efendimiz bir gün öğleye doğru buyurdu ki:(Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşure günüdür.Peygamber efendimiz, bugün bir hurmayı mübarek ağzında ıslatıp çocukların ağzına verirdi. Çocuklar, Resulullahın mucizesi olarak akşama kadar bir şey yiyip içmezlerdi.

2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı.
3- İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap, [mesela İslam Ahlakı veya Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye] okumalıdır. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı.

4- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu.
5- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu.

6- Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu.

7- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir’a)[Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir.

eeee aşure günü olurda aşura yapmadan geçilirmi bende cumartesi koca bir tencere aşura yaptım tam 30 kase çıktı .. tüm kompşularıma ve dostlarıma dağıttım... allahım kabul eder bereketini verir inşallah...allah nice aşure günlerini hayırlısıyla görmeyi nasip etsin. AMİİİN

AŞURE

Malzemeler :
2 bardak aşurelik buğday
1 bardak fasülye
1 bardak nohut
1/2 bardak mısır (dondurucudan veya konserve)
1/2 bardak prinç
4-5 bardak toz şeker
8 adet kuru kayısı
1 bardak çekirdeksiz kuru üzüm
10 adet kuru incir
1 yemek kaşığı tarçın
1 portakal kabuğu rendesi
2 elma
1 portakal içi
1 bardak süt
2 yemek kaşığı nişasta
Üzerine :
1 bardak fındık içi
1/2 bardak fıstık
1 adet nar

Nohut ve fasülye akşamdan suya bıraklır. Aşurelik buğdayda akşamdan bir taşım kaynatılarak bekletilir.

Sabah fasülye ve nohut ayrı ayrı kaplarda pişirilerek yumuşaması sağlanır. Eğer dondurucudan mısır kullanıyorsak mısırında bir taşım kaynatılması gerekiyor ama eğer konserve kullanıyorsak fasülyeler aşureye katılacağı zaman mısırı da ekliyoruz.
Aşure yapacağımız tencereye aşurelik buğday alınarak üzerine 20 bardak su konur ve tekrar pişirilir iyice yumuşayan buğdaya pişirdiğimiz nohut fasülye ve mısır eklenir.Daha sonra şeker , portakal kabuğu rendesi, küçük küpler halinde doğranmış kayısı ve kuru üzümü katılarak yavaş yavaş kısık ateşte özleşene dek arada karıştırılarak pişirilir.Aşuremiz pişmeye başlayınca ( fasülye ve nohutlar iyice yumuşayıp ezilecek gibi olunca ) küçük küpler halinde doğradığımız incir elma ve portakal eklenerek 10 dakika daha pişirilir. Sonra 1/2 bardak suya 2 kaşık nişasta ezilerek aşureye karıştırılır son olarakta 1 bardak sütümüz ve tarçınımız ilave edilerek bir taşım daha kaynatılır ve artık aşuremiz servise hazırdır.Hemen kaselere dökülerek üzeri dövülmüş fındık , fıstık ve nar taneleri ile süslenerek servise sunulur.

Afiyet şeker olsun yemesi sizden bereketi allahtan.....

18 Ocak 2008

HAMSİLİ PİLAV

KARADENİZ DEMEK HAMSİ DEMEK , HAMSİ DEMEK HAYAT DEMEK ..... : ))


Bir trabzonlu olarak mutfağımı hamsi ile açmamak ayıp olurdu herhalde. Heleki şu kış ayında hepimizin evine giren ve çoğumuzun çok sevdiği lezzetli ve bir o kadar da faydalı olan hamsiyi esgeçmek ne haddime...

Öncelikle bu faydalı balık hakkında kısa bir bilgi vermek isterim...
Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan insanların en ideal besin maddesi olan hamsinin yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin olduğunu bilinen , "Kas ve karaciğeri B, B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), Nikotinikritasit, B6 (Pridoksin), Pantotenikasit, B12 (Kobalamin) ve D vitaminleri için önemli bir kaynaktır. Hamsi etinde yüksek miktarda sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, iyot ve fosfor bulunmaktadır. Bu minerallerden Kalsiyum ve Magnezyum kemik ve dişlerin gelişiminde önemli rol oynadıklarından bebek ve çocukların hamsi yemesi önem arz etmektedir. Hamsili pilavı her kış en az 3-4 kez yaparım zira eşim ve ben çok severiz.



Malzemeler :
1 kg hamsi
3 orta boy soğan
3 domates1,
5 bardak prinç
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı nane
dolmalık fıstık
tuz
1 çay kaşığı karabiber Hamsiler kesilip temizlendikten sonra güzelce yıkanır ve süzdürülür. Diğer tarafta pilav hazırlanır . Soğanlar bol zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur sonra ince ince küpler halinde doğranmış domates eklenerek iyice yumuşayıncaya kadar 5-10 dkika öldürülür. Sonra üzerine princi eklenerek güzelce pilav yapar gibi kavrulur.Üzerine 1,5 bardak su ialve edilip diğer baharatlarına konarak kısık ateşte demlendirilir. Bu arada temizlenen hamsilerin kılçıkları çıkarılır ve bir teflon tepsiye kuyruk kısmı ortaya gelecek şekilde tepsinin kenarlarından başlanarak dizilir. Bu işlem tepside yer kalmayana kada devam eder. Alt sıranın hamsilerini dizdikten sonra içine pilavı eklenir ve üstü tekrar hamsilerle pilav hiç görülmeyecek şekilde kapatılır. Sonra 200 derece fırına verilerek hamsilerin iyice pişmesi sağlanır. Hamsiler önce suyunu salıp sonra pişmeye başlayacaktır. Yarım saatlik bir sürede pişer yemeğimiz. Piştikten sonra tepsiden düz bir servis tabağına alarak servis yapalım. Afiyet şeker olsun..NOT: Hamsiler piştikçe küçüleceğinden tepsiye dizme işlemi esnasında hamsileri birbirine iyice yakın koymak gerek .

15 Ocak 2008

minik kızım ceydoş'um


işte karşınızda tombik kızım.....( resmi kaldırdım çünkü sevgili pınarın blogunu okurken görümcesinin bir uyarısı üzerine nette resimlerle neler yapıldığına şahit oldum benim meleklerimin bu şekilde kullanılmaması için kaldırmak istedim çok zor ve kötü bir durum )
kırmızılım benim cesur yüreğim.. dayanıklı zilloşum. allah bahtını açık eder inşallah hep güzel günler görmeyi nasip eder .
çok cin bir kız bu ablası gibi ama ablasından daha dayanıklı ... 9 aylık olduk zaman ne çabuk geçti daha yeni yazıyordum hamilelik haberini.. bu günleri gösteren allahıma şükürler olsun.. zor bir süreçten geçtim bu minik zilloşu kucağıma almak için ama inanın bana değdi. şimdi hiç bir şey hatırlamıyorum bile. varsa yoksa yavyuşuuum... ona yavyuşum diyorum öyle heyecanlanıyorki yavyuş dediğim zaman anası kurban olsun ona.. ablası onu çoook seviyor tabi arada hafif okşamalar olsada yine de çoook seviyor. ablası yer onu diyo ona ... ablasınımı özlemiş nerdeymiş... anne uyandır onu da seveyim diyo... uyumasını istemiyor ama uyanıkkende al şunu yanımdan oyunumu bozuyor diye yırtıyor kendini...allah bana iyiki iki kız vermiş .. allahtan herşeyin hayırlısını isteyen biri olarak şükürler olsun diyorum rabbim kötü günlerini göstermesin bize...amiiin
şu an 10 kg ve 65 cm.. 6 tane dişimiz var ve ısıracak yer arıyor özellikle ablasını tercih ediyor.. he hee :))) en büyük zevki saç çekmek... tutunarak tüm evi dolaşıyor pek cesur bir kız bu tıpkı anasıııı ve bir o kadar da yaygaracı bu huyuda tıpkı babası ve babaannesi ....
hepinizin ellerinden öper zilloşum .....

burası benim gizli sığınağım

evet arkadaşlar güzel paylaşımlar dileyerek bugün şu saat itibariyle yeni bloğumu hizmete açmaktan büyük onur duyuyorum... kızlarım ve ben artık burada olacağız.

açılışı görkemli yapmak isterdim ama malum türkiye genel bir krizde, durduk yerde masrafa gerek yok dimi ama :) sadece çiçek kabul ediyorum ona göre ... hediyeye hiç gerek yok yani...
burada siz sevgili dostlarımla güzel şyler paylaşacağız. Özellikle mutfağa meraklı olan hatunlarla güzel şeyler paylaşacağımızı ümid ediyorum .. hadi bakalım şimdilik bu kadar yarına allah kerim