31 Mayıs 2010

KEPEK EKMEĞİ

  • Günaydınlar... Herkese güzel bir hafta diliyorum. Çok güzel ve bol gezmeli geçen bir hafta sonunun ardından enerji dolu başladım haftaya.. İnşallah böyle devam ederiz. Haftaya denetimlerimiz var biraz uzak kalabilirim buralarda malum denetim demek iş yoğunluğu demek ....
  • Bugün sizlere 4 aydır kendim yapıp tükettiğim ve çok sevdiğim kepek ekmeğimin tarifini vereceğim. Öyle tarif dediğime bakmayın un, su, tuz maya derken işte size ekmek. Ama ben çok seviyorum bu ekmeği dışarıda hazır satılan kepek ekmeklerine hiç benzemiyor hem daha esmer hem daha leziz hemde daha güvenilir oluyor kendim yapınca , sizlerede şiddetle tavsiye ederim. Özellikle SiNANGİL firmasına çook teşekkür ediyorum gerçekten çok güzel bir un hazırlamışlar . Ben başka un kullanmıyorum kepek ekmeğinde.. İşte karşınızda yumuşacık ve leziz kepek ekmeğim...

Malzemeler
500 gr sinangil kepek unu
1/2 çay bardağı un
Ilık su
Bir tatlı kaşığı tuz
  • Un , maya , tuz ve su ile sulu bir hamur yoğrulur . Sinangil ekmek unlarının içinde maya olduğu için ayrıca maya kullanmaya gerek yok. Hamur 1 saat kadar ılık bir ortamda bekletilerek mayası gelmesi sağlanır.
  • Mayası gelen hamurumuz fırın tepsimize alınarak istenen şekil verilir. Ben dar ve uzunca şekil verdim dilimlemesi kolay olsun diye. Hamurumuz tepside de 1 saat bekletilerek tepsi mayası da geldikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

28 Mayıs 2010

PİZZA TADINDA NEFİS TUZLU KEK

  • Merhabalar , herkese hayırlı cumalar . Güzel ve mutlu geçireceğiniz bir haftasonu yaşamanızı dileyerek sizleri çok sevdiğim pizza tadında oldukça lezzetli olan tuzlu kekimle başbaşa bırakıyorum .
  • Bu tarifimi de P.D.Ç.S.E.60' a ev sahibeliği yapan sevgili Gülcan hanıma gönderiyor ve kolaylıklar diliyorum
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
2,5 - 3 su bardağı un
1 Kabartma tozu
1 su bardağı lor veya beyaz peynir
15 adet Zeytin
1/4 Sucuk
3-4 dal Dereotu
1/2 şeker kaşığı Nane
1 çay kaşığı kırmızı biber




  • Kek hamurumuzu çırpmaya başlamadan önce sucuğumuzu küp küp doğrayım bir tavada 3 yemek kaşığı su ile pişirip yumuşatalım. İyice yumuşayıp pişen sucuğumuzu tavadan alıp fazla suyunu süzelim.
  • Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp , peynirimizi beyaz peynir kullanacaksak tavla zarı büyüklüğünde dilimleyip , 4-5 dal dereotumuzu yıkayıp kurutalım.
  • Ön hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra kek hamurumuz için yumurta ve yoğurt çırpılarak ardından yağı eklenip mikserle karıştırılır. Un ve kabartma tozu elenip tahta kaşık yardımı ile yavaş yavaş eklenir ( un azar azar ilave edilir hamurumuzun kıvamı akışkan olacak bu yüzden 2,5 bardaktan sonraki unumuzu çok kontrollü ekleyelim malzemeye göre eklemeyebiliriz de ) .
  • Son olarak hamurumuza peynir, zeytin , sucuk , dereotu , nane, kırmızı biber ve peynirin tuzuna göre tuz ilavesi yapılarak tahta kaşıkla çkarıştırılır.
  • Artık pişmeye hazır olan kekimiz istenirse benim gibi baton kalıba istenirse ortası delik yuvarlak kalıba , veya tek porsiyonluk arzu edilirse muffin kalıplarına dökülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirip servise sunulur.

24 Mayıs 2010

MANTILI BROKOLİ SALATASI

  • Günaydınlar , hayırlı haftalar efendim...
  • Bugün hafif ve lezzetli bir salatayla karşınızdayım. Malum hala diyette olduğum için kalorisi yüksek şeylerden kaçıyorum. Bu salata da yine tamamen doğaçlama olarak evde ne varsa biraz ondan biraz bundan diyerek yaptığım ama lezzetine bayıldığım bir salata.. Şimdi borkoli ve mantı nasıl olur? hiç yakışırmı? dediğinizi duyar gibiyim ama sarımsaklı yoğurt onları öyle bir birleştirdi ki ikisininde lezetine lezzet kattı... Denemek isteyen olursa işte size tarif.....Şimdiden afiyet olsun

Malzemeler

1 kase haşlanmış mantı
1 orta boy brokoli
5-6 közlenmiş kırmızı biber
Konserve Mısır
10 adet kornişon turşu
1/2 demet maydanoz
1 Kase yoğurt
4-5 diş sarımsak
Tuz- kırmızı biber
Nane


  • Mantıları tuzlu suda haşlayalım. Başka bir tencerede brokolileri küçük küçük dallar halinde ayırıp buharda veya az suda haşlayalım . Haşladığımız sebzelerimiz yumuşayınca tencereden çıkartıp hemen soğuk suyun altına tutalım ki renkleri kararmasın.
  • Bir tavaya az sıvıyağ ekleyip haşladığımız sebzeleri ve mantılarımızı sürekli karıştırarak bu yağda alt üst soteleyelim.
  • Közlediğimiz kırmızı biberlerimizi , kornişon turşularımızı ve maydanozumuzu doğrayıp , mısırımızı da ilave ettikten sonra sotelediğimiz sebzelerimize ekleyip tuzunu ve biberini de ekleyip güzelce harmanlayalım.
  • Hazırladığımız salatamızı servis tabağına alıp ,üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu döküp ardından kırmızı biber , nane ve mısırlarla süsleyip misafirlerimize ikram edip sıcacık bir sohbet eşliğinde afiyetle yiyoruz.
  • Servis önerisi : Ben diyette olduğum için üzerine yağ gezdiremedim malesef. Diyette olmayanlar sarımsaklı yoğurt üzerine eritilmiş tereyağı ve kırmızı biberle servis etsinler emin olun ki lezzeti ikiye katlanıyor.
  • Not: Salatada azcık karnıbaharda görünüyor ama siz yaparsanız karnıbahar koymayın borkoli ve mantı ikilisi daha leziz oluyor...
  • Bu tarifimi de P.D.Ç.S.E.60' a ev sahibeliği yapan sevgili Gülcan hanıma gönderiyor ve kolaylıklar diliyorum

20 Mayıs 2010

KELEBEK PASTA

  • Herkese hayırlı cumalar ve güzel bir hafta sonu diliyorum şimdiden...
  • Bugünkü tarifim minik kızımın doğum gününde yaptığım ve çook beğeni toplayan keki ve kremalarıyla lezzeti bütünleşen kelebek pastam.. Tarifin uzunluğu gözünüzü korkutmasın sakın ben olabildiğince ayrıntılı yazdım , yoksa yapılışı çok kolay. İnanmazsanız deneyin de görün :))
  • Bu tarifimi de P.D.Ç.S.E.60 ev sahibeliği yapan sevgili Gülcan hanıma ve Krem Şantili Tatlılar Etkinliğine ev sahibeliği yapan sevgili Özlem hanıma gönderiyor ve her ikisine de kolaylıklar diliyorum.
Pandispanyası İçin
6 Adet Yumurta
6 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
6 Türk Kahvesi Fincanı Un
1,5 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
4,5 Yemek Kaşığı Kaynar Su
3 yemek kaşığı kakao
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya

Kreması İçin:
2 paket orman meyveli krem şanti
1,5 su bardağı süt
2 paket krema
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 paket krema sertleştirici

İçine
Bolca çilek ,
2 adet muz

Üzerine :
1 kutu sıvı krema
1 paket bitter çikolata


  • Pandispanyamız için ; Yumurta aklarını cam bir kasede bembeyaz olup yoğunlaşıp krem şanti kıvamına gelene dek çırpalım. Şekerin yarısını ekleyip şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam edelim.
  • Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar 10 dakika çırpalım . Ardından yağı , yoğurdu ilave edip biraz daha çırpıp yumurta aklarına ekleyelim.
  • Elediğimiz unu , kakaoyu , kabartma tozunu ve vanilyayı sıvı karışımımıza ekleyip çırpma teli ile biraz daha çırparak hamurun kıvam almasını sağlayalım . Hamurumuzu yağlanıp unlanmış 26 cm'lik kalıbımıza dökerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında yakşalık 50 -55 dakika pişirelim. ( ilk 45 dakika fırının kapağını hiç açmayalım pandispanyamız çökebilir.)
  • Pandispanyamız pişince 2-3 saat dinlendirelim. ( Ben bir gece önceden yapıp pandispanyayı 1 gece dinlendiriyorum daha güzel oluyor ) Dinlenen pandispanyamızı naylon ip yada bıçak yardımı ile 3 kata ayıralım.
  • Katlara ayırdığımız pastamızı ortadan ikiye kesip iki yarım ay elde edelim. Pastamızı servis edeceğimiz tabağın zeminine 4 taraftan da yağlı kağıt serip pandispanyamızı bu kağıtların üzerine yerleştirelim ( krem şantimiz ve sosumuzu döktüğümüzde kenarlardan akan kısımları tepsiyi kirletmesin rahatlıkla çekip kağıtları alalım diye) tepsimize yerleştiriğimiz pandispanyamızın yuvarlak kısımlarını yan yana getirip kelebek şekli elde edelim. Düz kısımlarından küçük ücgenler kesip kelebeğimizin kanatlarını şekillendirelim.
  • Kelebeğimizi şekillendirip ara kremamızı hazırlayalım. Krememız için Krem şantilerimiz 1,5 su bardağı soğuk sütle çırpılır kıvam alınca pudra şekeri krema ve krema sertleştirici eklenip tekrar çırpılır. Hazır olan kremamız 5 dakika dolapta bekletilir .
  • Şekillendirdiğimiz kelebeğimizin her iki tarafının katlarını meyve suyu veya şekerli sütle ıslatıp aralarına hazırladığımız kremamızdan sürüp üzerine meyvelerimizi dizelim. En üst katımızı koyup üstü için çikolata sosumuzu hazırlayalım. Çikolata sosumuzu hazırlarken pastamızı soğuması için dolaba kaldıralım.
  • Çikolatalı sosu için ; bir kutu sıvı kremayı küçük bir tencereye koyup bir taşım kaynatalım , kaynadıktan sonra içine kırdığımız bitter çikolatayı ekleyelim ve tamemen eriyene kadar karıştıralım. Karışım size sıvı gelebilir soğudukça donacaktır. Çikolata size sulu veyaz az gelirse benim gibi 1-2 yemek kaşığı damla çikolata ilave edebilirsiniz.
  • Soğuyan çikolata sosumuz kelebek pastamızın üzerine gezdirilerek her tarafını kaplaması sağlanır. Çikolata sosumuz da kaplandıktan sonra servis tabağımıza yerleştirdiğimiz yağlı kağıtlar düzgünce çekilerek pastamızın süsleme işine geçilebilir.
  • Pastanın süsleme işi tamamen sizin veya bizdeki gibi çocuklarınızın hayal gücüne kalmış. Benim pastanın süsleme kısmı büyük kızıma ait olduğu için kendi istediği gibi süsledi. Kardeşinin pastasında kendisininde payı olmalıymış öyle söyledi hanfendü... Bende en keyifli işi ona bıraktım Glazürlerle çikekler yapıp sevgili ayşe ablasının ( papatyam) gönderdiği minik top çikolatalarla süslemeyi tercih etti.

18 Mayıs 2010

PİZZA BÖREK

  • Yaz sıcaklarının hafif hafif içimizi ısıttığı , kuş seslerinin etrafı şenlendirdiği , işyerimin penceresinden baktığımda bahçemizdeki rengarenk gülleri görüp buram buram kokularını hissedip güne kötü başlamak olurmu. Bu güzellikler enerjime enerji katıyor , daha zinde hissediyorum kendimi... Her ne kadar sonbaharda doğsamda ben tam bir yaz çocuğuyum , kasvetli , kapalı , boğucu havalarla hiç aram olmaz..

    Unutmadan diyetle ilgili güzel bir haber vereyim. Cumartesi diyetisyenimle randevum vardı , malum hastalıklar , cenaze derken diyetime pek uyamamıştım korka korka çıktım tartının üzerine ama bir baktım ki 20 günde 2,5 kilo daha vermişim dr çok güzel dedi ve bu verdiğim 2,5 kilonun tamamını yağdan yakmışım buda çok önemliymiş. Diyetisyenimle 1 ay daha devam kararı aldık . 38 bedene inmeme 4- 5 kilo daha kaldı haziranın sonuna kadar diyette olacağım sonrasında koruma programına devam edeceğim. Ne demekmiiiiiiiş demekki azmin elinden hiç bir şey kurtulmuyor istenirse 2,5 ayda toplam 9 kilo verilebiliyormuş... Keşke bunu daha önce yapsaymışım.. Neyse geç olsun güç olmasın deyip sizi nefis bir börekle başbaşa bırakıyorum.

    Bu böreği evde kalan malzemelerle yine doğaçlama olarak yaptım. Ara sosu her zaman kullandığım sos , üzerine her evde olan malzemeleri ekleyip nefis mi nefis bir börek çıkarttım ortaya. Son haftalarda 2 kere istek üzerine yaptığım bu böreğimin tarifi şöyle..


Malzemeler ( 12 pizza için)
3 adet yufka

Ara sosu için
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı süt
3 yumurta

Üzerine
Domates - Biber
Sucuk - Sosis

Peynir

  • Yufkamızın bir tanesini tezgahımızın üzerine serip fırça yardımı ile sıvıyağ, süt ve yumurta ile hazırladığımız ara sosumuzdan her yerine sürüyoruz. Ardından yufkamızı 4'e bölüyoruz.
  • Böldüğümüz her parçayı aşağıda resimde gördüğünüz şekilde ( resmi üzerine tıklayıp büyültebilrisiniz ) geniş tarafından başlayarak biraz gevşekçe uç kısmına doğru sarmaya başlıyoruz. Yufkanın tamamını sarmadan bir kısmını ortada bırakıp sardığımız uçları ortada kalan kısım etrafında dolandırıyoruz. Elimizde ortası havuz şeklinde açık bir böreğimiz oluyor.
  • 3 yufkayı da kesip bu işlemi uyguladıktan sonra pizza böreklerimizi tepsimize dizip üzerlerine önce peynirimizi ardından dilimlediğimiz sucuk, sosis ( istenirse ) domates ve biberimizi ekleyip son olarak ta kalan sosumuzdan tüm kenarlarına sürüp hazır olan böreklerimizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.
  • Böreklerimizin üzerleri nar gibi kızarınca sıcacık bir çayla veya buz gibi bir ayranla afiyetle yiyelim..


Bu tarifimi P.D.Ç.S.E.60 ev sahibeliği yapan sevgili Gülcan hanıma gönderiyorum. Arkadaşıma daveti için teşekkür edip kolaylıklar diliyorum.

14 Mayıs 2010

KURABİYE ÇEŞİTLEMESİ

  • Un kurabiyesi hamuru ile hazırladığım glazür ile süsleyip farklı bir lezzet elde ettiğim güzel kurabiyelerimle karşınızdayım. Bir taşla iki kuş misali özellikle çocukların çok sevdiği bu kurabiyelerden yapmak isterseniz işte tarif ;

Malzemeler
250 gr terayağ ( yumuşamış)
5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 fincanı sıvıyağ
4 kaşık nişasta
4,5 su bardağı un
Üzeri İçin
Pudra şekeri
Siyah-beyaz glazür


  • Yumuşamış tereyağını ve pudra şekerini güzelce karıştırarak pütürsüz krema kıvamına getirelim. Daha sonra sıvıyağı ilave edip çırpalım , son olarak nişasta ve unu ekleyerek güzelce yoğurup hamurumuzu hazırlayalım. Kıvamını tutturmak için biraz fazlaca yoğurmak gerekiyor.
  • Hazırladığımız hamurumuzu 3 parçaya bölerek bir parçamızı elimizde yuvarlayarak uzun bir rulo yapalım . Rulomuzu tezgahımızın üzerine serip verev şeklinde kesip üzerine çatalla çizikler atıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim .
  • Diğer iki parça hamurumuzu merdane yardımı ile 1 cm kalınlığında açıp kurabiye kalıbı ile şekil verelim . Hazırladığımız kurabiyelerimizi önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzeri fazla kızarmayacak yani beyaz kalacak şekilde yaklaşık 15-20 dakika pişirelim.
  • Verev kestiğimiz kurabiyelerin üzerine pudra şekeri ile , kalıpla kestiğimiz kurabiyelerin üzerini tarifine göre hazırladığımız glazürümüzle süsleyelim.

11 Mayıs 2010

HERŞEY BOŞ...

  • Herkesin geçmiş anneler gününü kutluyorum.
  • Bu yıl ki anneler gününde malesef çok acı bir haberle yıkıldık... Çok sevdiğimiz bir amcamızı kaybettik malesef. Hem iş arkadaşımın babası , hem ablamızın eşi hem de akrabamız olan çook çook iyi, merhametli , sevecen tam anlamıyla dört dörtlük bir insanı malesef ebediyete uğurladık. Dünya bir anda durup anlamsızlaşıyor isanların birbirlerini üzüşü , kendilerini bir şeyler uğruna paralayışı bom boooş ve anlamsız geliyor.
  • Hepinizden Musa amcam için dua istiyorum.Rabbim mekanını cennet eder inşallah... Allahım geride kalan eşine , yavrularına ve tüm sevenlerine sabırlar versin....İşte bu noktada kelimeler anlamını yitiriyor malesef..... herşey boş...

4 Mayıs 2010

BAKLAVA HAMURU İLE MAKARNALI BÖREK

  • Merhabalaar ; Yoğun günler yaşıyorum . Bu yoğunlukta aklımdasınız hep ama buraya girmeye bile zamanım yok inanın. İnşallah bu yoğunluktan sıyrılıp harika tariflerle yine aranızda olacağım.
  • Bugün yeni bir börek denemesiyle karşınızdayım... 10 üzerinden 10 alan bu böreğimi denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Masada bir dilimcik bile kalmadı... Güzelliğine , kıtır kıtır oluşuna ve lezzetine bayılacaksınız...



Malzemeler
30 adet baklava hamuru
1 paket kelebek makarna
1 yemek kaşığı terayağ

Ara sosu için:
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
3 yumurta (1 sarısı üzerine)

İç Harcı için :
lor veya beyaz peynir
1/2 demet maydanoz

  • Makarnayı kaynamış tuz ve sıvıyağ damlatılmış suda haşlıyoruz. Haşlanan makarnalarımızı süzgeçte süzüp bir kaba alıyoruz , içine 1 kaşık terayağını karıştırarak eritiyoruz. Soğumaya bırakıp peynir ve maydanozlu harcımızı hazırlayıp makarnalarımızın içine katıp karıştırıyoruz.
  • Büyükçe bir kasede sos malzemelerini çırpıp hazırlıyoruz. Bu sosumuzdan 1 kepçe kadar makarnalı peynirli harcımıza ekleyip kalanı yufka aralarını yağlamak için ayırıyoruz.
  • Bir yufkamızı yağlı kağıt serilmiş tepsimize serip fırça yardımı ile sosumuzdan sürüyoruz . Her yerini yağladığımız yufkamızın üzerine diğer 14 yufkayı da aralarına sos sürerek üste üste dizip 15. yufkanın ardından makarnalı peynirli harcımızı koyup tekrar kalan 15 yufkayı yine aralarını yağlayarak tepsimize diziyoruz.
  • En üste sosumuzdan arttıysa önce onu yediriyoruz ardından da nar gibi kızarması için ayırdığımız 1 yumurta sarısını sürüp böreğimizi dilimliyoruz.
  • Hazır olan böreğimizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana dek pişiriyoruz.