28 Şubat 2008

talaş böreği, portakallı kek ve mercimek köftesi

Bu pazar misafirlerim için hazırladığım menüde : Talaş böreği , Süpriz kurabiye ( bir önceki tarif) , portakallı kek ve mercimek köftesi vardı. Masanın en beğeni toplayan ikilisi talaş böreği ve muhteşem görüntüsüyle süpriz kurabiyeydi... Şimdi sıcağı sıcağına diğer tarfileride ekleme zamanı ... Hadi bakalım girelim mutfağa :))


MERCİMEK KÖFTESİ
Malzemeler :
1 bardak mercimek
1 bardaak bulgur
1/2 bardak zeytinyağı
1 demet maydanoz
1 kaşık biber salçası
1 soğan
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı kırmızı biber
1 yemek kaşığı nar ekşisi ( tercihen)
Tuz
Haşlamak için 3-4 bardak su


Mercimek yıkanıp süzülerek bir tencereye konur ve üzerine 3-4 bardak su ilave edilerk yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince ateşten alınıp bulgur ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılarak 10 dakika demlenmeye bırakılır.
Diğer tarafta yağ, ince ince kesilmiş soğan salça ile birlikte kavrulur. Mercimekli harça dökülerek baharatları da eklenerek gzüelce yoğrulur. Ellle köfte şekli verilerek servis tabağına alınır. Marula sarılarak servis edilir. Afiyet olsun.

TALAŞ BÖREĞİ


Malzemeler :
5 adet hazır yufka
500 gr tavuk göğüs
2 soğan (orta boy)
1 büyük garnitür
1 kaşık salça
1 şeker kaşığı kimyon
Kırmızı biber
Karabiber
Tuz
Yufkanın üzerine sürmek için:
1 çay bardağı zeytinyağı ,
1 çay bardağı su ,
2 yumurta ( Hepsi çırpılarak hazırlanır.)
Tavuklar küçük küpler halinde kesilerek yıkanır ve süzülür. Bir tavada ince ince doğradığımız soğanlar zeytinyağında pembeleşene kadar kavurulur . Daha sonra tavuklar eklenerek suyunu salıp çekene kadar pişirilir sonra salçası eklenerek biraz daha çevrilir. Garnitür ve baharatlar eklenerek 5 dakika daha pişirilir.
Yufkalarımızdan birini genişce bir yere serip üzerine su yağ ve yumurta ile hazırladığımız karışımdan ince tabaka halinde sürelim. Daha sonra yufkamızım tam ortasına hazırladığımız iç harçtan şerit halinde serelim. Yufkamızı ikiye katlayıp rulo şeklinde saralım. Sardıktan sonra tepsimizin ortasına burarak yerleştirelim Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayıp tepsimize yerleştirelim. En üste artan yumurtalı karışımı sürüp üzerine çörekotu serpip önceden ısıtılmış 180 c fırında pişirelim. Sıcakken servis edelim. Afiyet olsun..
( ben çörekotu serpmedim çünkü misafirlerden birinin çörekotunu sevmediğini biliyordum)
PORTAKALLI KEK
Malzemeler :
4 Yumurta
1 su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı un
1 kabartma tozu
1 vanilya
2 portakal kabuğu rendesi ve suyu
1 bardak üzüm
Yumurta ve şeker çırpılarak iyice köpürtülür sonra üzerine zeytinyağı dökülür çırpılmaya devam edilir. Portakal suyu ve portakal kabuğu rendesi ilave edilerek takrar çırpmaya devam edilir.Daha sonra vanilya , elenmiş un ve kabartmaz tozu eklenerek çırpılır. iyice kıvam alan hamur yağlanmış kek kalıbına dökülerek önceden yıkadığımız üzümlere biraz un serperek kalıptaki hamura rasgele atılarak bir çatal yardımı ile karıştırılır. ( Bu işlem üzümlerin kekin dibine çökmemesi içinde kalması için yapılır) Artık kekimiz pişmeye hazırdır. Önceden ısıtılmış 180 c fırında pişirilir. fırından çıkarılınca üzerine nemli bir bez atılarak üst kabuğunun sertleşmemesi sağlanır. Soğuyunca kalıptan çıkartılarak üzerine hindistan cevizi serpilerek servise sunulur. Afiyet olsun ....
Portakallı kek benim en çok sevilen keklerimdendir. Portakal çok hoş bir tat veriyor keke sizde muhahhak deneyin.

25 Şubat 2008

SÜPRİZ KURABİYELER

Resimdeki görüntüsü kadar tadı da muhteşem . Gösterişli masalarınız için ideal. Hele de çocuklarınızın doğum günü menüsü için güzel bir tercih bence...

Malzemeler:
5 Kasık tereyağı
1 çay bardağı toz seker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 Kaşık tarçın
Aldığı kadar un
İç Malzemesi :
1 bardak Hindistan cevizi
2 kaşık kıyılmış Antep fıstığı
1 limon kabugu rendesi
1 bardak pudra seker

Süslemek için üst malzeme:
300 gram bitter çikolata,
180 gram beyaz çikolata,
100 gram margarin,
1 fincan kıyılmış fındık
Hindistan cevizi , kakao …….( dilediğiniz süs malzemesini kullanabilirsiniz) .
Yapılışı :
Tereyağı , şeker , yoğurt ve sıvıyağ çukur bir kapta karıştırılır. Üzerine vanilya , kabartma tozu ve unu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapalım. Yaptığımız hamuru ikiye bölüp bir kısmına tarçını ekleyip tekrar yoğuralım. (Tarif aslında sadeydi ama ben yarısına tarçın koydum ve çok güzel oldu yapmak isteyenler böylede deneyebilir. Hatta kakaolu sevenler kakaoluda yapabilir. Hepsi çok yakışıyor.)

Diğer tarafta ; Hindistan cevizi, limon kabuğu rendesi , Antep fıstığı ve pudra şekeri karıştırarak iç harcımızı hazırlayalım.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avucumuzda iyice açtıktan sonra içine hazırladığımız harçtan koyup ucalarınız büzelim. Büzdüğümüz kısım alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirip önceden ısıtılmış 200 c fırında pişirelim.

Kurabiyelerimiz pişerken bizde bir tarafta Çikolatalarımızı benmari usulu eritelim . ( bir kaba su koyalım içine daha küçük bir kaba çikolatayı koyup hafif ateşte 300 gram bitter çikolatayı 100 gram margarinle eritelim . Aynı işlemi beyaz çikolataya da uygulayalım ama ona margarin koymayalım )

Fırından çıkan kurabiyelerimiz biraz soğuduktan sonra önyüzü önce çikolataya sonra da fındığa bulayalım. Aynı şekilde çikolatalı kurabiyenin üzerine bir şırınga yardımı ile eritilmiş beyaz çikolata ile ince ip şeklinde süslemeler yapalım.
Gerisini sizin hayal gücünüze bırakıyorum dilediğiniz malzemeyi kullanarak süslemelerinizi yapabilirsiniz. Çok güzel ve gösterişli bir ikram . İçindeki Hindistan cevizi ve fıstık ayrı bir lezzet katıyor. Afiyet şeker olsun..




21 Şubat 2008

TIRTIL KURABİYE

Tam başlığa yakışır bir tarif bu gerçektende dumanı üstünde . Dün akşam kızımla beraber yaptık ve çok keyif aldık. Geçen haftalarda tırtıl kurabiye yapmaya kalkmış ve kalıp poşetimiz sayesinde hüsrana uğramıştık tam hevesle tırtıl yaparken poşet elimizde patlamıştı. Zavallı kızım tırtıl yapamadığı için çok üzülmüştü. Dün markette yeni bir şırınga aldık ve eve gelip tırtıllarımızı yapmaya başladık... Veee çok güzel oldu. Annemler bendeydi akşam kardeşim , ablam falan hiç birşey kalmadı...Çocuklar buna bayılıyor sizde deneyin muhakkak.Mutfağa çocuklarınızla birlikte girin birşey yapabilip size yardımcı oldukları için mest oluyorla başarabilmek onları heveslendiriyor.

Evet bu kadar laf yeter icraaata geçelim dimi....

TIRTIL KURABİYE

Malzemeler:

125 gr Tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay bardağı şeker
2 yumurta
1 vanilya
1 kabartma tozu
Alabildiği kadar un
Tarçın, kakao

Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağımızz zeytinyağı, şeker , vanilya ve yumurtayı ekleyip iyice çırpalım. Daha sonra içine kabartma tozu ve unu ekleyip yumuşak akışkan ( çokta sulu değil normal kurabiye hamurundan az daha yumuşak ) bir hamur elde edelim. Hamurdan ırtıl uçlu şırıngaya koyup parmak uzunluğunda tırtıllar yapalım. İsterseniz hamuru bir kaç parçaya bölüp tarçınlı kakaolu kırabiyelerde yapabilirsiniz. Ben çoğunlukla tarçınlı ve sadesini yaparım. Tarçında çok güzel bir tad veriyor kurabiyeye. Hazırladığımız tırtılcıkları 180 C sıcaklığındaki fırında 10-15 dakika pişirelim . Üzerlerinin rebgi beyaz kalacak şekilde. Bu kurabiye çok çabuk piştiği için dikkat etmek gerekir. Afiyet şeker olsun..

19 Şubat 2008

dostlara özel ikramlar

Bu soğuk günlerde şöyle sıcacık bir çayın yanında dumanı tüten ikramlarla dost meclisinde olmak ne kadar güzel. Ahh keşke tüm dostlarım yanımda olabilsede şöyle en alasından bir masa donatabilsem onlara ( onlar kendilerini bilirler) canımsınız siz. inşallah bir gün bu dileğimde olacak...

PATLICANLI BÖREK

Malzemeler :

1 paket hazır yufka
6-7 patlıcan
1 büyük soğan
1 domates
250 gr kıyma
tuz
karabiber
kırmızı biber

Küp küp kesip 1 saat tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanlar yıkanıp süzülür. Diğer tarafta bir tavada soğanlar zeytinyağında güzelce sotelenir. Küp küp doğramış domates ve kıyma ilave edilerek suyunu salıp çekene kadar güzelce kavrulur sonra patlıcanlar konur ve patlıcanlar yumuşayıp ezilmeye başlayıncaya kadar pişirilir. Tuzu ve biberi ilave edilir. Biraz soğumaya bırakılır.Diğer tarafta yufkalar 8 e bölünerek sigara böreği sarar gibi içine iç malzemesi konarak sarılır. Tepsiye dizilerek üzerilerine yumurta sarısı ve istenirse çörekotu konarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilirler. Afiyet olsuuun.

DAMLA ÇİKOLATALI YAŞ PASTA

Bu pastayı kızımın doğum gününde yapmıştım ve çok beğenilmişti üzerindeki damla çikolatalarla değişik bir görüntü elde etmiştik . Çikolata ve muzu bir arada sevenler için ideal bir pasta. Çikolataların yerleştirilmesi tamamen hazalın eseri.Pastamı ben süsleyecem dedi bende izin verdim. Kenarlarındaki çikolatalı krem şantileride o sürdü bende yardım ettim tabi.. Kimi kızımlarında ekleme var oraları yan yaptığı için ben sonradan düzelltim .Ama kendi pastasını yaptığı için pek bi mesut oldu yavrum...

Malzemeler :
5 yumurta
5 fincan şeker (kahve fincanı)
5 fincan un
1 vanilya
1 kabartma tozu
Ara Kreması İçin
2 poşet krem şanti
1 bardak süt

İçine
2 adet muz
5-6 adet kivi

Üstüne
1 bardak damla çikolata
1 poşet kakaolu krem şanti
1/2 bardak süt
Yumurta ve şeker köpürene dek iyice çırpılır . Sonra vanilya ,elenmiş un ve kabartma tozu eklenerek iyice çırpılır ve yağlanmış tepsiye dökülerek önceden ısıtılmış 180 c fırına verilir. Fırından çıkarıp soğuması beklenir. Soğuyan kek 2 veya 3 parçaya bölünür. Kekler 1 bardak sütle ıslatılır.
Daha sonra bir kenarda 2 poşet krem şanti ve 1 bardak sütle hazırladığımız krem şantimizin yarısı kekimizin ortasına sürülür.( diğer yarısı üst katın dolgusu için gerekli) Sürülen krem şantinin üzerine dilim dilim kestiğimiz muzlar ve kiviler yerleştirilerek 2 kat kekimiz kapatılır. Kapatılan kekin üzerine kalan krem şanti sürülür ve üzerine 1 paket kakaolu krem şanti ve 1/2 bardak sütle hazırladığımız sos ile istenen süsleme yapılır ve orta kısmına damla çikolatalar serpilerek pastamız hazır hale getirilir. Bundan sonra sadece afiyetle yemek kalıyor ve eminim ki bunu seve seve yapacaksınız.

MAYONEZLİ PATATES SALATASI

Malzemeler:

8 adet patates , 3 adet havuç ,2 yumurta ( haşlanmış) , mayonez , yarım demet maydanoz , 1/2 çay bardağı zeytinyağı , 1 şeker kaşığı kırmızı biber ,1/2 limon ,tuz

Patatesler tuzlu suda haşlanarak bir çatal yardımıyla iyice ezilirler. Havuçlar rendelenerek patateslere eklenir. Daha sonra sırayla zeytinyağı , limon , tuz , kırmızı biber ilave edilerek malzemeler yoğrulur. Yoğrulan malzeme bir borcama serilerek üzerinini kapatacak şekilde 1 cm kalınlığında mayonez sürülür.Daha sonra mayonezin üzerine maydanozlar serpilir en üstede haşlanmış olduğumuz 2 yumurta rendelerenerek üzeri tamamen kapatılır. 1 saat dolapta beltettikten sonra servise sunulur . Afiyet olsun. Üzerindeki yumurta maydanoz ve mayonez ayrı bir tad katıyor salataya

8 Şubat 2008

Sulu Köfte ve Brokoli Salatası

Her gün eve gidip yarına ne yemeği yapacağım düşüncesi hepimizde vardır. Yemek yapmaya asla üşenmem ama ne yapacağıma karar verene kadar epey düşünürüm. Dün akşam uzun süredir yapmadığımı farkettiğim sulu köfte yapmak geldi aklıma iyikide gelmiş laf aramızda çok güzel oldu hazal yine yemedi bundan ben susuz köfte isterim dedi ... sanki onu çok yer yaa.. :( yanına bir pilav yaptıım ve başka ne yapayım diye düşünüp dolabın kapağını açtığımda melül melüüül bana bakan brokoli ve karnıbaharları gördüm ve anında brokoli salatası yapmaya karar verdim Çok lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı olan bu salatayı hemen yaptım ve masadan kalktığımızda yerinde yeller esiyordu..... ve bilin bakalım ne olduuu he hee hazal bundanda hiç ağzına sürmediiii ... :)) eee bu kadar laf yeter şimdi icraata geçme zamanı hadi kolay gelsiiin..
SULU KÖFTE

Malzemeler :

300 gr kıyma
½ su bardağı pirinç
1 orta boy soğan
Kırmızı pul biber,
Karabiber, Tuz
2 havuç
2 patates
1 kaşığı domates salçası

1/2 demet maydanoz
1/2 soğan
1 kaşık tereyağı

Kıyma, pirinç, ince doğranmış soğan, maydanoz, tuz ve baharatları karıştırıp köfte hamurunu hazırlayalım. Hamurdan fındıktan biraz daha büyük yuvarlaklar yapalım.

Diğer tarafta bir tencerede yarım soğanı bir kaçık tereyapı ile hadif pembeleşene kadar soteleyip salçasını ilave edelim. Daha sonra yemeğe göz kararı sıcak suyu ilave ederek patates ve havucuda ekleyip sebzeler hafif yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirelim . Sebzeler tam pişmeden köfteleri ilave ederek kısık ateşte köfteler pişene kadar pişirelim. Sıcak olarak servis yaparken üzerine maydonoz serpelim.. Afiyet olsun...

BROKOLİ SALATASI

Malzemeler :

1 küçük brokoli , 1 küçük karnıbahar, 2 patates , 2 havuç ,1/2 demet maydanoz ,1 limon 1 büyük kase yoğurt , 3 diş sarımsak , kırmızı biber

Brokoli ve karnıbahar ayıklanarak sirkeli suda 10 dakika bekletilir. Daha sonra kaynamış suya bir tutam tuz atılarak yıkanmış karnıbahar ve brkoliler eklenip 10 dakika çatal batacak kadar yumuşayana kadar pişirilir. Çabuk piştiği için çok pişirilmemelidirler. Ayrı bir tencerede patateslerde tuzlu suda haşlanır. Daha sonra pişen brokoli karnıbahar ve patatesler servis tabağına alınarak içine rendelenmiş havuç eklenir yağı tuzu ve limonu ilave edilir. En üste sarımsaklı yoğurt dökülerek maydanoz ve kırmızı biber serpilerek servise hazır hala getirilir.

Sıcakken servise sunulur ve masadan kalktığınızda tabakta bişey kalmaz. Garanti verilir :)



1 Şubat 2008

AÇMA VE KAR KURABİYESİ

  • Kızımın bayılarak yediği açma tarifini sizlerle paylaşmak isterim... Benim gibi çok zor yemek yiyen ve açma türü şeyleri seven çocuğu olan anneler için ideal. Hem instant mayayla çok çabuk oluyor hemde tıpkı pastanelerde satılan açmalar gibi oluyor. Bizim evdekilerin favorisidir bu açma...

    Kurabiye ise ağızda un gibi dağılan çok hoş bir tariftir. Bence herkesin yemek kitabında olması gereken tarifler bunlar... hadi yapalım hep beraber...

  • Bu hafta sonu annemin günü var ve ben daHa ne yapacağıma karar verebilmiş değilim.. Onca pasta börek yapıyorum ama yine de böyle özel günlerde hep ne yapsam diye düşünüyorum.. Gerçi bunun nedeni hep farklı tatlar denemek istememden kaynaklanıyor.. Bakalım pazar gününe kadar ne karara varıcam.. Sizde fikirlerinizi beyan edin canlarım....


AÇMA


Malzemeler :6 Bardak un , 1 bardak ılık süt , 1 bardak ılık su , 1 bardak zeytinyağı , 1 paket ınstat maya (dr otker küçük paket) , 1 şeker kaşığı mahlep,1 şeker kaşığı tuz, 1 /2 bardak şeker

İçine sürmek İçin: 1 kaşık terayağı

Üzeri için : 2 yumurta sarısı, biraz zeytinyağı, çörekotu

Hazırlanışı : Tüm malzemeler katılarak yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamur 1 saat dinlendirilerek mayalandırılır. Sonra poğaca şeklinde elde açılarak yuvarlak hale getirilir. İçine erittiğimiz tereyağından biraz sürülür. Sonra rolu yapılarak iki ucundan ters tarafa çevrilir simit şekli verilerek tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı ve çörekotu konarak tekrar 1 saat mayalanması beklenir daha sonra 180 c önceden ısıtılmış fırında pişirilir.Açmalarımız servise hazırdır Afiyet şeker olsun.


KAR KURABİYESİ


Malzemeler : 2 yumurta , 1 margarin ( yumuşamış) ,4 kaşık un , 500 gr nişasta , 1 kabartma tozu , 1 bardak şeker

Hazırlanışı : Şeker ve yumurta bir çırpma teli yardımıyla iyice çırpılır daha sonra sırayla yağ nişastası ve kabartma tozu katılmış un ilave edilerek yumuşak bir kurabiye hamuru elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak küçük toplar elde edilir. Ufak bir şişe kapağını kakaoya bulayarak yaptığımız topların üzerine batırarak halka şekli verilir ve önceden ısıtılmış 180 c fırına verilir. 15-20 dakika pişirilerek servise sunulur. Afiyet olsuun...
Not: Kurabiyeler çabuk piştiğinden çok pişirilmemeli yoksa çok sert olurlar...