TALAŞ BÖREĞİ
28 Şubat 2008
talaş böreği, portakallı kek ve mercimek köftesi
TALAŞ BÖREĞİ
25 Şubat 2008
SÜPRİZ KURABİYELER
1 çay bardağı toz seker
1 Kaşık tarçın
Aldığı kadar un
1 bardak pudra seker
Süslemek için üst malzeme:
300 gram bitter çikolata,
180 gram beyaz çikolata,
100 gram margarin,
1 fincan kıyılmış fındık
Diğer tarafta ; Hindistan cevizi, limon kabuğu rendesi , Antep fıstığı ve pudra şekeri karıştırarak iç harcımızı hazırlayalım.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avucumuzda iyice açtıktan sonra içine hazırladığımız harçtan koyup ucalarınız büzelim. Büzdüğümüz kısım alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirip önceden ısıtılmış 200 c fırında pişirelim.
Kurabiyelerimiz pişerken bizde bir tarafta Çikolatalarımızı benmari usulu eritelim . ( bir kaba su koyalım içine daha küçük bir kaba çikolatayı koyup hafif ateşte 300 gram bitter çikolatayı 100 gram margarinle eritelim . Aynı işlemi beyaz çikolataya da uygulayalım ama ona margarin koymayalım )
Fırından çıkan kurabiyelerimiz biraz soğuduktan sonra önyüzü önce çikolataya sonra da fındığa bulayalım. Aynı şekilde çikolatalı kurabiyenin üzerine bir şırınga yardımı ile eritilmiş beyaz çikolata ile ince ip şeklinde süslemeler yapalım.
21 Şubat 2008
TIRTIL KURABİYE
Evet bu kadar laf yeter icraaata geçelim dimi....
TIRTIL KURABİYE
Malzemeler:
125 gr Tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay bardağı şeker
2 yumurta
1 vanilya
1 kabartma tozu
Alabildiği kadar un
Tarçın, kakao
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağımızz zeytinyağı, şeker , vanilya ve yumurtayı ekleyip iyice çırpalım. Daha sonra içine kabartma tozu ve unu ekleyip yumuşak akışkan ( çokta sulu değil normal kurabiye hamurundan az daha yumuşak ) bir hamur elde edelim. Hamurdan ırtıl uçlu şırıngaya koyup parmak uzunluğunda tırtıllar yapalım. İsterseniz hamuru bir kaç parçaya bölüp tarçınlı kakaolu kırabiyelerde yapabilirsiniz. Ben çoğunlukla tarçınlı ve sadesini yaparım. Tarçında çok güzel bir tad veriyor kurabiyeye. Hazırladığımız tırtılcıkları 180 C sıcaklığındaki fırında 10-15 dakika pişirelim . Üzerlerinin rebgi beyaz kalacak şekilde. Bu kurabiye çok çabuk piştiği için dikkat etmek gerekir. Afiyet şeker olsun..
19 Şubat 2008
dostlara özel ikramlar
250 gr kıyma
Bu pastayı kızımın doğum gününde yapmıştım ve çok beğenilmişti üzerindeki damla çikolatalarla değişik bir görüntü elde etmiştik . Çikolata ve muzu bir arada sevenler için ideal bir pasta. Çikolataların yerleştirilmesi tamamen hazalın eseri.Pastamı ben süsleyecem dedi bende izin verdim. Kenarlarındaki çikolatalı krem şantileride o sürdü bende yardım ettim tabi.. Kimi kızımlarında ekleme var oraları yan yaptığı için ben sonradan düzelltim .Ama kendi pastasını yaptığı için pek bi mesut oldu yavrum...
Malzemeler:
8 adet patates , 3 adet havuç ,2 yumurta ( haşlanmış) , mayonez , yarım demet maydanoz , 1/2 çay bardağı zeytinyağı , 1 şeker kaşığı kırmızı biber ,1/2 limon ,tuz
Patatesler tuzlu suda haşlanarak bir çatal yardımıyla iyice ezilirler. Havuçlar rendelenerek patateslere eklenir. Daha sonra sırayla zeytinyağı , limon , tuz , kırmızı biber ilave edilerek malzemeler yoğrulur. Yoğrulan malzeme bir borcama serilerek üzerinini kapatacak şekilde 1 cm kalınlığında mayonez sürülür.Daha sonra mayonezin üzerine maydanozlar serpilir en üstede haşlanmış olduğumuz 2 yumurta rendelerenerek üzeri tamamen kapatılır. 1 saat dolapta beltettikten sonra servise sunulur . Afiyet olsun. Üzerindeki yumurta maydanoz ve mayonez ayrı bir tad katıyor salataya
8 Şubat 2008
Sulu Köfte ve Brokoli Salatası
Malzemeler :
300 gr kıyma
½ su bardağı pirinç
1 orta boy soğan
Kırmızı pul biber, Karabiber, Tuz
2 havuç
2 patates
1 kaşığı domates salçası
1/2 soğan
1 kaşık tereyağı
Kıyma, pirinç, ince doğranmış soğan, maydanoz, tuz ve baharatları karıştırıp köfte hamurunu hazırlayalım. Hamurdan fındıktan biraz daha büyük yuvarlaklar yapalım.
Diğer tarafta bir tencerede yarım soğanı bir kaçık tereyapı ile hadif pembeleşene kadar soteleyip salçasını ilave edelim. Daha sonra yemeğe göz kararı sıcak suyu ilave ederek patates ve havucuda ekleyip sebzeler hafif yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirelim . Sebzeler tam pişmeden köfteleri ilave ederek kısık ateşte köfteler pişene kadar pişirelim. Sıcak olarak servis yaparken üzerine maydonoz serpelim.. Afiyet olsun...
BROKOLİ SALATASI
Malzemeler :
1 küçük brokoli , 1 küçük karnıbahar, 2 patates , 2 havuç ,1/2 demet maydanoz ,1 limon 1 büyük kase yoğurt , 3 diş sarımsak , kırmızı biber
Brokoli ve karnıbahar ayıklanarak sirkeli suda 10 dakika bekletilir. Daha sonra kaynamış suya bir tutam tuz atılarak yıkanmış karnıbahar ve brkoliler eklenip 10 dakika çatal batacak kadar yumuşayana kadar pişirilir. Çabuk piştiği için çok pişirilmemelidirler. Ayrı bir tencerede patateslerde tuzlu suda haşlanır. Daha sonra pişen brokoli karnıbahar ve patatesler servis tabağına alınarak içine rendelenmiş havuç eklenir yağı tuzu ve limonu ilave edilir. En üste sarımsaklı yoğurt dökülerek maydanoz ve kırmızı biber serpilerek servise hazır hala getirilir.
Sıcakken servise sunulur ve masadan kalktığınızda tabakta bişey kalmaz. Garanti verilir :)
1 Şubat 2008
AÇMA VE KAR KURABİYESİ
- Kızımın bayılarak yediği açma tarifini sizlerle paylaşmak isterim... Benim gibi çok zor yemek yiyen ve açma türü şeyleri seven çocuğu olan anneler için ideal. Hem instant mayayla çok çabuk oluyor hemde tıpkı pastanelerde satılan açmalar gibi oluyor. Bizim evdekilerin favorisidir bu açma...
Kurabiye ise ağızda un gibi dağılan çok hoş bir tariftir. Bence herkesin yemek kitabında olması gereken tarifler bunlar... hadi yapalım hep beraber... - Bu hafta sonu annemin günü var ve ben daHa ne yapacağıma karar verebilmiş değilim.. Onca pasta börek yapıyorum ama yine de böyle özel günlerde hep ne yapsam diye düşünüyorum.. Gerçi bunun nedeni hep farklı tatlar denemek istememden kaynaklanıyor.. Bakalım pazar gününe kadar ne karara varıcam.. Sizde fikirlerinizi beyan edin canlarım....
Malzemeler :6 Bardak un , 1 bardak ılık süt , 1 bardak ılık su , 1 bardak zeytinyağı , 1 paket ınstat maya (dr otker küçük paket) , 1 şeker kaşığı mahlep,1 şeker kaşığı tuz, 1 /2 bardak şeker
İçine sürmek İçin: 1 kaşık terayağı
Üzeri için : 2 yumurta sarısı, biraz zeytinyağı, çörekotu
Hazırlanışı : Tüm malzemeler katılarak yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamur 1 saat dinlendirilerek mayalandırılır. Sonra poğaca şeklinde elde açılarak yuvarlak hale getirilir. İçine erittiğimiz tereyağından biraz sürülür. Sonra rolu yapılarak iki ucundan ters tarafa çevrilir simit şekli verilerek tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı ve çörekotu konarak tekrar 1 saat mayalanması beklenir daha sonra 180 c önceden ısıtılmış fırında pişirilir.Açmalarımız servise hazırdır Afiyet şeker olsun.
Malzemeler : 2 yumurta , 1 margarin ( yumuşamış) ,4 kaşık un , 500 gr nişasta , 1 kabartma tozu , 1 bardak şeker
Hazırlanışı : Şeker ve yumurta bir çırpma teli yardımıyla iyice çırpılır daha sonra sırayla yağ nişastası ve kabartma tozu katılmış un ilave edilerek yumuşak bir kurabiye hamuru elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak küçük toplar elde edilir. Ufak bir şişe kapağını kakaoya bulayarak yaptığımız topların üzerine batırarak halka şekli verilir ve önceden ısıtılmış 180 c fırına verilir. 15-20 dakika pişirilerek servise sunulur. Afiyet olsuun...