29 Mart 2008

İÇLİ BAKLAVA - PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 20

Dün yaptığım bu tarifle PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 20 Etkinliğine katılıyorum ve sevgili http://mucizembenibul.blogcu.com/ arkadaşıma güzel daveti için çoook teşekkür ediyorum.
Tatlı yiyelim tatlı konuşalım efendim..

Annecim 1 haftadır " Hülyaa bir baklava tarifi aldım tam senlik gelde deneyelim diyor. Nasıl bişey diyorum anneme oda çoooook güzeeel ve değişik mutlaka yapmalısın deyip damardan giriyor. İçindeki malzemeleri görünce yok canııım böyle baklavamı olur millet abartmış diyorum.. Ama annem ısrarla denemelisin diyor ve bende kırmamak için yapayım diyorum. Haftasonu annemde olduğum için fırsat bu fırsat deyip çocukları anneme postalıyor :)) hemen mutfağa giriyorum. Çok işi varmış gibi görünen bu baklavayı yapmak tam yarım saatimi alıyor bitirip saate bakınca şaşırıyorum nasıl pratikmiş diye. Denemek isteyenler sakın korkmasın çok işi var diye aksine çok pratik.. Vee baklavanın tadına bakınca şaşkınlığım iki katına çıkıyor nasıl güzel bir şey oldu anlatamam valla denenmesi lazım.Çok uzatmayayım da hadi icraata geçelim. Geliiin geliiin çekinmeyin

İÇLİ BAKLAVA
Malzemeler:

Hamuru İçin:
1 Yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 paket kabartma tozu
1 kg un

İçi İçin :

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı fındık içi

Üzerine :
250 gr tereyağ

Şerbeti için:
7 bardak su
7 bardak şeker
1/2 limon

Önce su ve şeker kaynatılarak kıvam alınca limonu eklenir ve 10-15 dakika daha kaynatılıp baklava şerbetimiz hazırlanır.

Hamuru için tüm malzemeler katılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamur 20 parçaya bölünür. İlk 10 parça nişasta serpilerek merdane ile tabak büyüklüğünde açılır ve üst üste konur.

(Hamuru merdane ile açarken bastırmadan sadece merdaneyi elimizde döndürerek açmaya dikkat edelim aksi takdirde hamur yapışır)

Üstüste konan 10 yaprak merdane ile arkalı önlü çevrilerek tepsi büyüklüğünde açılır ve ilk katımız tepsiye yerleştirilir.

( Ben yaprakları açarken önce merdane ile tepsi büyüklüğünde açıp en son oklava ile 2 kez çevirdim hamur kendini iyice salıp ince olsun diye )

Diğer tarafta iç harcı hazırlamak için şeker ve yumurta iyice çırpılır ve diğer malzemeler de eklenerek harç hazırlanır. Tepsiye yerleştirdiğimiz hamurun üzerine harcımız dökülerek her yanına yayılır. Diğer 10 yaprağımız da aynı şekilde açılarak harcın üzerine serilir.

Hazır hale gelen baklavamız fırına verilmeden önce kesilir ve üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek pişmeye hazır hale getirilir. Baklava 150 c fırına verilerek yaklaşık 45 dakika ağır ağır pişirilir.

Üzeri kızarınca fırından alınır ve baklava sıcakken soğutulmuş şerbeti dökülür ve baklavanın soğuması beklenerek sevise sunulur.

Afiyet olsun..

27 Mart 2008

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ "19 VEE SÜPRİZ KURABİYEM...

Sevgili Yelizcime http://yemekguncesi.blogcu.com/ ince davetinden dolayı çoook teşekkür ediyorum. Eeee davete icabet etmek lazım dimi.. Bende porselen demlik çay saati etkinliğine benim çok sevdiğim hem leziz hemde gösterişli olan süpriz kurabiyelerimle katılıyorum. Hadi hayırlısı ...

Gösterişli bir masanız mı olsun istiyorsunuz eee o zaman ne duruyorsunuz hadi mutfağa...

Eveeet hanimiş benim süpriz kurabiyem .... Taaa taaa taaa taaaam işte karşınızda süpriz kurabiiyem .
SÜPRİZ KURABİYE

Malzemeler:
5 Kasık tereyağı
1 çay bardağı toz seker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 Kaşık tarçın
Aldığı kadar un

İç Malzemesi :
1 bardak Hindistan cevizi
2 kaşık kıyılmış Antep fıstığı
1 limon kabugu rendesi
1 bardak pudra seker

Süslemek için üst malzeme:
300 gram bitter çikolata,
180 gram beyaz çikolata,
100 gram margarin,
1 fincan kıyılmış fındık
Hindistan cevizi , kakao
Yapılışı :
Tereyağı , şeker , yoğurt ve sıvıyağ çukur bir kapta karıştırılır. Üzerine vanilya , kabartma tozu ve unu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapalım. Yaptığımız hamuru ikiye bölüp bir kısmına tarçını ekleyip tekrar yoğuralım. (Tarif aslında sadeydi ama ben yarısına tarçın koydum ve çok güzel oldu yapmak isteyenler böylede deneyebilir. Hatta kakaolu sevenler kakaoluda yapabilir.
Hepsi çok yakışıyor.)
Diğer tarafta ; Hindistan cevizi, limon kabuğu rendesi , Antep fıstığı ve pudra şekeri karıştırarak iç harcımızı hazırlayalım.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avucumuzda iyice açtıktan sonra içine hazırladığımız harçtan koyup ucalarınız büzelim. Büzdüğümüz kısım alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirip önceden ısıtılmış 200 c fırında pişirelim.

Kurabiyelerimiz pişerken bizde bir tarafta Çikolatalarımızı benmari usulu eritelim . ( bir kaba su koyalım içine daha küçük bir kaba çikolatayı koyup hafif ateşte 300 gram bitter çikolatayı 100 gram margarinle eritelim . Aynı işlemi beyaz çikolataya da uygulayalım ama ona margarin koymayalım )

Fırından çıkan kurabiyelerimiz biraz soğuduktan sonra önyüzü önce çikolataya sonra da fındığa bulayalım. Aynı şekilde çikolatalı kurabiyenin üzerine bir şırınga yardımı ile eritilmiş beyaz çikolata ile ince ip şeklinde süslemeler yapalım.

Gerisini sizin hayal gücünüze bırakıyorum dilediğiniz malzemeyi kullanarak süslemelerinizi yapabilirsiniz. Çok güzel ve gösterişli bir ikram . İçindeki Hindistan cevizi ve fıstık ayrı bir lezzet katıyor.
Afiyet şeker olsun..

25 Mart 2008

MEYVELİ YAŞ PASTA

Ooooof mis gibi bir yaş pasta. Bu yaş pastayı ablasının kuzusuna yaptım :) Bu kuzu benim küçük kardeşim kendisi hala kuzudur 24 yaşında bir kuzu :) Yarın istanbula gidecek kuzum , gitmeden bir pasta yapta yiyeyim diye rica etti eee ben hiç kırarmıyım zaten mutfağa girmeye bahane arıyorum. Kuzum çabuk gel emii çok özletme... küserim yoksaa :( Şöförsüz hayat hiç çekilmez yaav... :) ( anladın sen onu)
MEYVELİ YAŞ PASTA


Malzemeler :
4 yumurta
3 fincan şeker (kahve fincanı)
3 fincan un (kahve fincanı)
1 vanilya
1 kabartma tozu
Ara Kreması İçin :
2 poşet krem şanti
1 bardak soğuk süt
1 portakal suyu ( pastanın arasını ıslatmak için )

Üzeri için:
1 paket jöle
2 muz
1 portakal
1 bardak vişne
1 paket bitter çikolata

Yumurta ve şeker köpürene dek iyice çırpılır. Sonra vanilya , un ve kabartma tozu eklenerek iyice çırpılır ve yağlanmış tepsiye dökülerek önceden ısıtılmış 180 c fırına verilir.


Kek pişerken diğer tarafta krem şanti 1 bardak soğuk sütle çırpılarak hazırlanır. Kek pişene kadar dolapta bekletilir.

Kekimiz fırından çıkınca soğuması beklenerek ikiye bölünür. Kekin arası portakal suyu ile ıslatılır ve krem şantinin yarısı güzelce yayılır. Üzerine muz ve vişnelerin yarısı yerleştirilerek üst kat kekimiz konur. Kalan krem şanti ile kekimizin üzerini kapatarak üzerini istediğimiz gibi muz, portakal ve vişnelerle süsleyelim. En üstüne de tarifine göre hazırladığımız jölemiz dökülerek kekimiz servise hazır hale getirelim .
3-4 saat buzdolabında beklettikten sonra afiyetle yiyelim ....
Ööööf ya şimdi napsam ki kalkıp buzdolabındaki son dilimi yesemmi. Yok yok uymayım şeytana.. Şiiişt şeytan rahat bırak beni ben rejimdeyim :))

Not: Bu pastayı kivi ile de denemelisiniz. Zira kivi ile süper oluyor. Benim evde kalmadığı için koyamadım ama siz muhakkak kivi ile deneyin.

23 Mart 2008

KREM ŞANTİLİ KEK , ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ

İşte yine mutfaktan yeni çıkmış daha dumanı üstünde olan iki tarif. Eşim yine nöbette olduğu için ona hazırladım.Afiyet bal şeker olsun ....
Böreği belki hazal bir bahaneyle ıspanak yer niyetiyle yaptım yine ama maleseeef sonuç yine hüsran.. ne olacak bu kızın bu hali bilmem.. Gerçekten çok güzel oldu kayınvalidem yerken sürekli çok güzel oldu eline sağlık deyip durdu... Sanada afiyet olsun kayınvalidecim. :)
Kek uzun süredir aklımda olan fakat yapmaya bir türlü sıra gelmeyen krem şantili kekim... Şimdi krem şantili kek mi olur demeyin valla süper oluyo.. Benim gibi yumuşacık kek seviyorsanız denemelisiniz. Hele buram buram limon kokusu insanı mest ediyor. Limon sevmeyenler portakalla denesinler oda süper oluyor. Eeee bu kadar söz yeter şimdi icraata geçelim dimi hadi gelin peşimden ..... :))

KREM ŞANTİLİ KEK
Malzemeler :
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi ve suyu
1 poşet krem şanti
1 su bardağı süt

Önce bir bardak soğuk sütle beraber krem şantimizi hazırlayalım. Diğer tarafta yumurtalar ve şeker iyice köpürene dek çırpılır. Sonra un ve kabartma tozu hariç tüm malzeme eklenir. Hazırladığımız krem şanti ilave edilerek karıştırılır. En son olarak elenmiş un ve kabartma tozu ilave edilerek kek hamurumuz hazırlanır. Yağlanmış kek kalıbına dökülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Fırından çıkınca istenirse hindistan cevizi veya pudra şekeri serpilerek servis edilir.
Ben beyaz çikolatayı benmari usulu eriterek süslemeyi tercih ediyorum fakat evde bir çikolata canavarı (hazal) olduğu için tüm beyaz çikolata stoklarımız tükenmiştir.
ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ
Malzemeler :
1 paket yufka
1/2 kg ıspanak
300 gr kıyma
1 adet sogan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Kırmızı biber , karabiber ,tuz
Sosu İçin:
1 kase yogurt
1 yumurta (sarısı üzerine beyazı sosuna)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Corekotu ,susam
Ispanaklar iyice yıkayıp süzdükten sonra küçük küçük dograyalım. Diğer tarafta bir tavada ince ince doğradığımız soğanları zeytinyağında pembeleştirelim. Sonra kıymasını ekleyerek kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Ispanakları ilave ederek soteleyelim. Ateşten almadan önce baharatlarını ekleyelim.
Bir kap içerisinde yogurt birazcık zeytinyağı ( 1/2 çay bardağı kadar ) ve yumurtanın beyazı iyice çırpılır. Yufkamızı tezgaha sererek yarısına fırça yardımı ile hazırladığımız karışımdan sürelim ve yufkanın diğer yarısını üzerine kapatalım. Yarım daire şekline gelen yufkamızın üst kısmına da karışımdan sürelim . Yufkamızın geniş kenarlı kısmına ıspanaklı harcımızdan şerit halinde koyalım.Harcı koyduğumuz taraftan başlayarak rulo şeklinde saralım. Sardığımız ruloyu kendi çevresinde buralım. Üzerlerine yumurta sarısı çöreketu veya susam sürerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat üzeri kızarana dek pişirelim .. Fırından çıkınca da oturup afiyetle yiyelim

21 Mart 2008

KADAYIF SARMASI

Eveeet nerde kalmıştık.Pasta yarışmamız devam ederken bizde diğer taraftan tariflerimize devam edelim.Sırada yine lezzetine güvendiğim kadayıf sarmam var.
Çok hafif ve pratik bir tatlıdır. Denemelisiniz....
KADAYIF SARMASI


Malzemeler :
1 paket yufka (5 tane)
350 gr tel kadayıf
fındık içi
150 gr tereyağı

Şerbeti İçin :
4 bardak su
4 bardak şeker
1/2 limon suyu

Önce bir tencerede su ve şekeri iyice kaynatalım şerbetimiz pişmeye yakın olduu zaman limonunu ekleyip hafif ağlanmasını sağlayalım . Kıvama gelince altını kapatıp soğumasını bekleyelim.

Diğer tarafta Tel kadayıfın içine fındık içini döküp karıştırın. Yufkaların herbirinin üstüne bu karışımdan sererek rulo şeklinde sarın ve parmak kalınlığında keserek tepsiye dizin. Bu işlem tüm yufkalar bitene kadar tekrarlanır. Sonra üzerine erittiğimiz tereyağını serpip önceden ısıtılmış
180 c fırına verilir .
Fırından çıkınca şerbeti dökülüp soğuması beklenir ve sonra servis yapılır .Afiyet olsuuun ..

18 Mart 2008

EN GÜZEL PASTA YARIŞMASI

DAMLA ÇİKOLATALI YAŞ PASTA
Daha öncede bloğumda yayınladığım bu pastamı yeniden yayınlıyorum çünkü bu pasta ile sevgili sevilcimin ev sahipliğini yaptığı "En güzel pasta yarışmasına" katılıyorum. Böyle bir etkinlik için sevil hanıma teşekkürlerimi sunuyor tüm çalışmalarında başarılar diliyorum.



Evet canlarım şimdi sizden desteklerinizi bekliyorum.
http://birdemliksohbet.blogspot.com/2008/03/12-tarif-sevgili-hlyadan-geldi.html bui linkte benim pastamın altındaki yıldızcıklara tıkladığınızda
Kötü, Sıkıcı, idare eder , iyi ,Mükemmel , gibi yazılar çıkıyor. Desteklemek isterseniz yapacağınız tek şey bu yıldızcıklara tıklayıp oy kullanmaak :)
Herkese şimdiden çok teşekkürler....:)


Valla bu yarışmaya katılma işi çok ani bir karardı. Ve şu aralar işlerim o kadar yoğun ki zaman bulup mutfağa giremedim. Aslında zamanım olsa mutfağa girip şöyle süper süslü kokoş bir pasta hazırlamak isterdim. İnşallah bir dahaki sefere..Şimdilik bu tarifle katılmak zorundayım. Tekrarı süper olucak inşallah.. Evet canlar şimdi top sizdeee ....

15 Mart 2008

SOSLU KEK , HAVUÇ SALATASI

Çok beğenilen soslu kekim. Her fırsatta yaparım doğum günlerimiz için en idael pastamızdır. Üzerindeki kakao sosu bambaşka bir tad katıyor pastaya... Deneyenler pişman olmaz garanti verilir :)

Veee havuç salatası .. Bu salata ile ilgili küçük bir anımı anlatayım. Hazal'ın (büyük kızım) öğretmenlerini davet ettim bir gün . Menüde lezzetine güvendiğim havuç salatamda vardı. Yemek esnasında havuç salatası ikram edecektim ki öğretmenlerden bir tanesi yoook ben almiim dedi. Görüntü itibarıyle hoşuna gitmedi sanırım ama ricam üzerine bir kaşık tadtı. Sonra kusura bakmazsanız ben salatadan yine almak istiyorum dedi . Bende salatamdan aldığım güçle :) elbette bende sizden bu isteği bekliyordum zaten dedim. ( masada br kahkaha tufanı esti ) O gün giderlerken tarifi yazıp ona vermemi ve bir daha ki gelişlerinde de havuç salatası istediklerini söylediler. O gün bugün havuç salatasını her yapışımda aklıma gelir bol bol gülerim...Afiyet şeker olsun ..

SOSLU KEK

Malzemeler : 4 yumurta , 3 fincan şeker (kahve fincanı) ,3 fincan un (kahve fincanı), 1 vanilya ,1 kabartma tozu

Ara Kreması İçin : 2 poşet krem şanti,1 bardak süt

Üst Sosu İçin :1,5 Bardak su , 4 fincan şeker, 3 kaşık nişasta,1 kaşık zeytinyağı,1 paket kakao

Üzerine : Muz ve fındık

Yumurta ve şeker köpürene dek iyice çırpılır. Sonra vanilya ve elenmiş un ve kabartma tozu eklenerek iyice çırpılır ve yağlanmış tepsiye dökülerek önceden ısıtılmış 180 c fırına verilir. Keki fırnına verince hemen bir tencerede üst sosu hazırlanır. Üst sosunun tüm malzemeleri tencereye konarak karıştırılarak yoğun bir krema olana kadar krema soğudukça katılaşacaktır. Kremayı soğumaya bırakarak ,


Pişen kekin sonra soğuması beklenir ve ortadan 2 veya 3 e bölünür (arzuya göre) Arasına krem şanti ve sütle hazırladığımız kremanın 2/3 sürülür ve kremanın üstüne muzlar güzelce yerleştirilir. Kalan krema pastamızın en üstüne güzelce yedirilerek sürülür ve bunun üzerine de pişirip soğuttuğumuz üst sosumuz pastanın her yerini kapatacak şekilde sürülür. Üzeri istediğiniz şekilde süslenir , ben fındıklarla süslemiştim. Afiyet şeker olsun.

HAVUÇ SALATASI


Malzemeler:
5-6 havuç
1 kase yoğurt
mayonez ,
2 diş sarımsak ,
tuz ,
2 kaşık zeytinyağı
Rendelenen havuçlar ocakta bir tavaya konarak zeytinyağında 5-10 dakka alt üst edilerek pişirilirler. Ocağı kapatıp havuçlar soğuyunca ayrı bir kasede yoğurt mayonez, sarımsak tuz karıştırılarak soğuyan havuçlara eklenir. Servis tabağına alınarak servise sunulur. Afiyet şeker olsun.


12 Mart 2008

Patatesli Ay Çöreği ve Elmalı- Havuçlu Kek

Bunları dün akşam yaptım ama çok yorgun olduğumdan bu sabah bloga anca atabiliyorum. Eşim bugün nöbette kalacağı için ona yemeklik bişeyler hazırladım. Hazırlamışken de sizinle de paylaşayım dedim. Tadlarıda en az görüntüleri kadar güzel hele ay çöreği çok güzel oldu şiddeetle yapmanızı tavsiye ederim . Düşünün yani ben rejimde olduğum halde sabah kahvaltıda 2 tane yedim :) :)

PATATESLİ AY ÇÖREĞİ


Malzemeler
125 gr. margarin (eritilecek)
125 gr tereyağı (eritilecek)
1/2 su bardağı süt
3 yumurta ( 2 sarısı üzerine)
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
İç Harcı İçin :
6 orta boy patates
1 büyük soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
salça
1 şeker kaşığı silme kimyon
tuz , karabiber,kırmızı biber
Önce çöreğimizin iç harcını hazırlamak için soyulmuş patatesleri tuzlu suda haşlayalım . Daha sonra çatal yardımı ile iyice ezelim. Bir tavada ince doğradığımız soğanları zeytinyağında soteledikten sonra salçasını ve baharatlarını ekleyelim ve hazırladığımız patateslerimize ekleyerek iç harcımızı hazırlayalım. İç harcımız soğurken ;
Süt seker eritilmis yağ ve yumurtalar karıştırılarak iyice çırpılır. Daha sonra un ve maya katılarak kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.
Mayasının gelmesini beklemeden hamurumuz 3 eşit parçaya bölünür. Her bir parça yuvarlak orta boy tepsi büyüklüğünde açılır ve 8 eşit parçaya bölünerek ücgenler elde edilir. Üçgenlerin geniş tarafına patatesli harçtan konarak rulo yapılır ve iki ucundan içeri doğru çevrilerek ay şekli verilerek tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve çörekotu sürülerek yarım saat mayalanması beklenir. Mayalandıktan sonra 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Çıkıncada afiyetle yenir.
ATOM KEK

Malzemeler :
3 Yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
1/2 bardak süt
1 vailya
1 kabartma tozu
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tarçın
2 havuç ( rendelenmiş)
1 büyük elma ( sopyulup zar şeklinde doğranmış)
1/3 bardak fındık içi
1/3 bardak kuru üzüm
1/3 bardak hindistan cevizi
Şeker, yumurta köpürene kadar iyice çırpılır. Üzerine yağ, süt ve vanilyayı eklenerek tekrar çırpılır. Havuç, elma, üzüm, hindistan cevizi ve fındık eklenerek iyice karıştırılır Daha sonra elenmiş un kabartma tozu ve tarçın ilave edilerek hafifçe çırpılır. Hamurumuzu yağlanmış kek kalıbımıza dökerek önceden ısıtılmış 180 derecede 30-35 dakika pişirelim.Soğuduktan sonra afiyetle yenmek için servis yapalım .
Normalde bu kekin adı elmalı ve havuçlu kektir. Ama ben çok besleyici olduğu için bu keke atom diyorum .Özellikle çocuklar için ideal. Tam bir enerji deposu..


9 Mart 2008

Peynirli Poğaça, Kıymalı Brokoli

İşte size bugünün menüsü.
Gerçektende dumanı üstünde bunların poğaçaların ve borkolinin fırından çıkar çıkmaz çekildi resimleri hatta broklinin fotografını çekmek için baya zorlandım 11 resim çektim hepsinde yemeğin buharı belirgindi en iyisi bu çıktı zaten çok bekletme gibi bir sansım yoktu çünkü masa çoktaaan hazırdı ve brokoli yenmek için bekleniyorduu.... :)
PEYNİRLİ POĞAÇA

Malzemeler:
1/2 paket oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
3 yumurta (1 tanesinin sarısını üzerine )
6 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
250 gr. yağlı beyaz peynir
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
2 kaşık zeytinyağı
çörekotu
Yumuşak margarin, zeytinyağı, beyaz peynir, yoğurt, tuz,yumurtalar iyice çırpılır.
Un ve kabartma tozunu ilave edilir. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Yoğrulan hamur 10 dakika dinlendirdikten sonra avuç içi büyüklüğünde parçalar alınıp elle yuvarlayarak oval şekil verilir.Yalanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımından sürerek susam ve çörekotu serpilir.

Önceden ısıtılmış 180 c fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra biraz soğuması beklenir ve servise sunulur.
Afiyet olsun...
NOT: Çok sıcakken servis etmeyin çünkü içindeki peynirden dolayı çok sıcakken hamurumsu gibi oluyor ama biraz soğuyunca çok leziz ve kıvamı süper oluyor.

KIYMALI BROKOLİ


Malzemeler:
1 Orta boy brokoli
1 orta boy karnıbahar
3-4 havuç
250 gr kıyma
2 soğan
1 kaşık salça
Tuz ,karabiber
2 bardak su
1 çay bardağı zeytinyağı
İnce ince kıyılmış soğanlar bir tavaya alınarak zeytinyağında pembeleşene kadar sotelenir. Kıyması eklenerek kıyma suyunu salıp çekene kadar güzelce kavrulur. Salçası tuzu ve baharatları eklenerek kıymalı harç hazırlanır.
Diğer tarafta brokoliler ve karnıbaharlar dal dal ayrılarak yıkanır ,havuçlar soyularak ince ince doğranır. Brokoliler ve havuçlar kıymalı karışıma eklenerek suyuda ilave edilip 200 derece fırına verilir.Fırından çıkınca afiyetle yeniiiir :)

5 Mart 2008

Çikolatalı Brovni "Amcamıza teşekkür pastamız"

Kızıma Lap Top hediye eden amcasına ufak bir teşekkür için beraberce mutfağa girip amcamızın çok sevdiği Çikolatalı Brovni hazırladık. Çikolatalı sosu yapma esnasında etraf hazal sayesinde biraz battıysa'da değdi doğrusu .Küçük hanım "anne ben temizlerm sen hiç üzülme" demezmi. Temizleme stili çok güzeldi yanlız bezi eline alıp bir yerden aldığını diğer yere sürüyor...Ne yapıyorsun deyince "aaaaa aaaa görmüyormusun temizlik yapıyorum" demezmi eeee şimdi gelde gülmee. Brovninin ömrü çok kısa oldu o akşam silip süpürüldü. Gerçi o akşam süpriz misafirlerim vardı...İyide oldu brovni yaptığım tabiri yerindeyse bir taşla iki kuş vurmuş oldum...

ÇİKOLATALI BROWNİ


















Malzemeler:
3 Yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 vanilya
1 kabartma tozu
2 bardak un

Sosu İçin:
1 su bardağı süt
4 fincan şeker
3 kaşık nişasta
1 kaşık zeytinyağı
1 paket kakao

Yumurta ve şeker iyice köpürene dek çırpılır . Süt, yağ ve kakao eklenir. Sonra un kabartma tozu ve vanilya ilave edilerek çırpılır. Çırpılan kek hamuru yağlanmış yuvarlak (çok büyük olmayan) bir kalıba dökülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
Kekimiz pişerken Üst sosunun tüm malzemeleri tencereye konarak karıştırılarak yoğun bir krema olana kadar pişirilir krema soğudukça katılaşacaktır. (Bu sosu hazır paket soslarla da hazırlayabilirsiniz. Hazır soslar bana acı gedği için ben her zaman bu sosu tercih ederim.)
Pişen kekimiz soğuduktan sonra ikiye bölünerek ortasına sosumuzun yarısı dökülür ikinci kat kapatılarak en üste kalan sos dökülerek servise hazır hale getirilir. Sonrada Afyetle mideye indirilir... OOOH YARASIIIN :)

1 Mart 2008

3 Renkli Tatlı , Yalancı İçli Köfte , Tavuklu Makarna Salatası

Biricik dostum halecimin yayınladığı bir tarif üzerine uzun zamandır yapmadığım tatlıyı yapmaya karar verdim.. Tabii ben azbucuk değiştirdim tarifi.. Böylede fena bir huyum var kesinlikle bir tarifin tıpatıp aslına uyamıyorum muhakkak kendimden bişeyler ekleyip çıkartıyorum ama çoğu kez tadı süper oluyor. Eeee yapa yapa neye ne yakışır az çok öğreniyo insan .. Bun tarifi Şubatın başında yapmıştım ama bloğa atmak bugüne kısmetmiş.
Teşekkürler halecim hatırlatıp yapmama vesile olduğun için..
3 RENKLİ TATLI

Malzemeler
1 Paket kakaolu puding (varsa vişne parçalı)
2 paket vanilyalı toz puding
3 bardak vişne suyu
1 litre süt
2 paket pötibör bisküvi

Üzerine
Hindistan cevizi
Antep fıstığı veya fındık

Kakaolu puding yarım litre süt ile pişirilir. Dikdörtgen borcam sudan geçirilip kakaolu puding borcama yayılır.

1 paket vanilyalı puding kalan yarım litre süt ile pişirilir.

Kakaolu pudingin üzerine bir sıra pötibör bisküvi dizilir. Bisküvilerin üzerine de vanilyalı puding yayılır. Vanilyalı pudingin üzerine bir sıra daha bisküvi dizilir.
Diğer tarafta 1 paket vanilyalı puding vişne suyu ile pişirilir.

En üste vişneli puding yayılarak biraz soğuması için dolaba atılır. Soğuyunca üzerine Hindistan cevizi fıstık ve fındık ile süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Bu pudingler çıkalı muhallebi yapmaz olduk normalde ben bunun muhallbisini kendim hazırlar ikiye böler birini sade diğerine kakao katardım. üst kat için 2 bardak vişne suyu ile muhallebi yapardım ama artık pudingler sayesinde herşey pratik oldu. Habersiz veya kısa sürede hazırlamanız gereken masalar için ideal bir tatlı.Üzerindeki vişne de ayrı bir tad veriyor bence... Denemelisiniz

YALANCI İÇLİ KÖFTE

Malzemeler
250 gr kıyma
2 soğan
1 bardak köftelik bulgur
1 bardak çekilmiş ceviz
½ demet maydanoz
2 yumurta
5 yufka
1 bardak mısır unu
Kızartmak için zeytinyağı

Soğanlar ince ince doğranarak az zeytinyağı damlatılmış tavada kıyma ile birlikte kavrulur.Ayıklanmış bulgurda eklenerek kavrulduktan sonra 1 bardak su ilave edilip tuz konularak suyunu çekene kadar kaynatılır. Soğuyunca içine ceviz,karabiber ve maydanoz konularak iç malzemesi hazırlanır.Yufkalar 8 e bölünerek içine bolca harç konup sigara böreği gibi sarılır. Börekler önce yumurtaya sonra mısır ununa bulanarak kızgın yağda kızartılır. Servise sunulur. Afiyet olsun…
Farklı tatlar arayanlar için ideal . kıyma, bulgur ve ceviz üçlüsüyle süper bir lezzet oluyor. Tadı tıpkı içli köfteye benzediği için adı yalancı içli köfte olmuş. Bu böreğin yapımını eminecim (parpali) sayesinde öğrenmiştim. Kendisi de mutfak konusunda oldukça tecrübeli bir arkadaşımdır. Gelen gideninden fırsat bulup bi görüşebilsek çok iyi olacak. Selamlar sevgiler eminecim...
TAVUKLU MAKARNA SALATASI

Malzemeler

1 paket makarna ,1 adet tavuk göğüs , 1 kavanoz bezelye

1 kutu mısır , 2 kırmızı biber , mayonez , yoğurt , sarımsak , tuz

Makarna kaynamış zeytinyağlı ve tuzlu suda haşlanarak süzülür. Başka bir tencerede tavuk az tuz atılarak haşlanır. sonrada küp küp doğranır.Mayonez ve yoğurda ezilmiş sarımsak ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma Makarna, tavuk , bezelye vetuz ilave edilir güzelce karıştırılıp servis tabağına alınır. En üste kırmızı biber ve mısırla süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun.

Bu salatayı hazalcımın doğum gününde yapmıştım.İki koca borcamdan zerre kalmamıştı. Pek bi beğeni toplamıştı kendileri.. Umarım sizlerde beğenirsiniz. Bence bir masanın olmazsa olmazıdır salatalar . Salatasız bir ikram düşünemiyorum.