20 Mayıs 2010

KELEBEK PASTA

  • Herkese hayırlı cumalar ve güzel bir hafta sonu diliyorum şimdiden...
  • Bugünkü tarifim minik kızımın doğum gününde yaptığım ve çook beğeni toplayan keki ve kremalarıyla lezzeti bütünleşen kelebek pastam.. Tarifin uzunluğu gözünüzü korkutmasın sakın ben olabildiğince ayrıntılı yazdım , yoksa yapılışı çok kolay. İnanmazsanız deneyin de görün :))
  • Bu tarifimi de P.D.Ç.S.E.60 ev sahibeliği yapan sevgili Gülcan hanıma ve Krem Şantili Tatlılar Etkinliğine ev sahibeliği yapan sevgili Özlem hanıma gönderiyor ve her ikisine de kolaylıklar diliyorum.
Pandispanyası İçin
6 Adet Yumurta
6 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
6 Türk Kahvesi Fincanı Un
1,5 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
4,5 Yemek Kaşığı Kaynar Su
3 yemek kaşığı kakao
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya

Kreması İçin:
2 paket orman meyveli krem şanti
1,5 su bardağı süt
2 paket krema
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 paket krema sertleştirici

İçine
Bolca çilek ,
2 adet muz

Üzerine :
1 kutu sıvı krema
1 paket bitter çikolata


  • Pandispanyamız için ; Yumurta aklarını cam bir kasede bembeyaz olup yoğunlaşıp krem şanti kıvamına gelene dek çırpalım. Şekerin yarısını ekleyip şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam edelim.
  • Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar 10 dakika çırpalım . Ardından yağı , yoğurdu ilave edip biraz daha çırpıp yumurta aklarına ekleyelim.
  • Elediğimiz unu , kakaoyu , kabartma tozunu ve vanilyayı sıvı karışımımıza ekleyip çırpma teli ile biraz daha çırparak hamurun kıvam almasını sağlayalım . Hamurumuzu yağlanıp unlanmış 26 cm'lik kalıbımıza dökerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında yakşalık 50 -55 dakika pişirelim. ( ilk 45 dakika fırının kapağını hiç açmayalım pandispanyamız çökebilir.)
  • Pandispanyamız pişince 2-3 saat dinlendirelim. ( Ben bir gece önceden yapıp pandispanyayı 1 gece dinlendiriyorum daha güzel oluyor ) Dinlenen pandispanyamızı naylon ip yada bıçak yardımı ile 3 kata ayıralım.
  • Katlara ayırdığımız pastamızı ortadan ikiye kesip iki yarım ay elde edelim. Pastamızı servis edeceğimiz tabağın zeminine 4 taraftan da yağlı kağıt serip pandispanyamızı bu kağıtların üzerine yerleştirelim ( krem şantimiz ve sosumuzu döktüğümüzde kenarlardan akan kısımları tepsiyi kirletmesin rahatlıkla çekip kağıtları alalım diye) tepsimize yerleştiriğimiz pandispanyamızın yuvarlak kısımlarını yan yana getirip kelebek şekli elde edelim. Düz kısımlarından küçük ücgenler kesip kelebeğimizin kanatlarını şekillendirelim.
  • Kelebeğimizi şekillendirip ara kremamızı hazırlayalım. Krememız için Krem şantilerimiz 1,5 su bardağı soğuk sütle çırpılır kıvam alınca pudra şekeri krema ve krema sertleştirici eklenip tekrar çırpılır. Hazır olan kremamız 5 dakika dolapta bekletilir .
  • Şekillendirdiğimiz kelebeğimizin her iki tarafının katlarını meyve suyu veya şekerli sütle ıslatıp aralarına hazırladığımız kremamızdan sürüp üzerine meyvelerimizi dizelim. En üst katımızı koyup üstü için çikolata sosumuzu hazırlayalım. Çikolata sosumuzu hazırlarken pastamızı soğuması için dolaba kaldıralım.
  • Çikolatalı sosu için ; bir kutu sıvı kremayı küçük bir tencereye koyup bir taşım kaynatalım , kaynadıktan sonra içine kırdığımız bitter çikolatayı ekleyelim ve tamemen eriyene kadar karıştıralım. Karışım size sıvı gelebilir soğudukça donacaktır. Çikolata size sulu veyaz az gelirse benim gibi 1-2 yemek kaşığı damla çikolata ilave edebilirsiniz.
  • Soğuyan çikolata sosumuz kelebek pastamızın üzerine gezdirilerek her tarafını kaplaması sağlanır. Çikolata sosumuz da kaplandıktan sonra servis tabağımıza yerleştirdiğimiz yağlı kağıtlar düzgünce çekilerek pastamızın süsleme işine geçilebilir.
  • Pastanın süsleme işi tamamen sizin veya bizdeki gibi çocuklarınızın hayal gücüne kalmış. Benim pastanın süsleme kısmı büyük kızıma ait olduğu için kendi istediği gibi süsledi. Kardeşinin pastasında kendisininde payı olmalıymış öyle söyledi hanfendü... Bende en keyifli işi ona bıraktım Glazürlerle çikekler yapıp sevgili ayşe ablasının ( papatyam) gönderdiği minik top çikolatalarla süslemeyi tercih etti.

29 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık pastan çok şe
ker olmuş öpüyorum...

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

çok güzel olmuş ellerine sağlık

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Nefis ama zorlu bir pasta olmuş. Ellerinize sağlık...

gelibolu17 dedi ki...

canım ellerine sağlık.pasta çok güzel olmuş canlı gibi sanki şimdi uçuvercek gibi duruyo..
teşekkürler.yayınladım canım gene bekliyorum.sevgiler selamlar

Bu da Benim Güncem dedi ki...

resmen dibim düştüüü:) ellerine sağlık harika görünüyor

Damak Tadı dedi ki...

Tek kelimeyle super bir pasta olmuş Hülya'cığım..Kimbilir kızın nasıl mutlu olmuştur bu pastayı görünce..Harika bir annesin sen..Kocaman öpüyoruz seni annecikle..Sevgiler..


Not:Mısır unu için çok teşekkürler canım..Sağolasın canım Hülya'm..

Fuat Gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok muhteşem görünüyor.

Saygılar.

Adsız dedi ki...

Cok tatli olmus canim...
Ellerine saglik...

emelce yemek dedi ki...

usenmeden yazmissin uzun uzun tesekkurler

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
senin de kızının da ellerine sağlık. Çok güzel olmuş.
Pandispanyanın bu kadar uzun pişmesinin nedeni sıcak su eklendiği için mi?
Çok hoşuma gitti. Ben hazır kekle kelebek pasta yapıyorsum. Deneyeceğim.
Sevgiyle kal.

MUTFAKISTAN dedi ki...

ELLERINE SAGLIK HARIKA OLMUS
SEVGILER

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik tek kelime mükemmel olmus sevgiler canim öptüm.

umutluhayat dedi ki...

muhteşem olmuş.ellerine sağlık hülyacım

HÜLYA dedi ki...

deryacım , filizcim güzel iltifatlarınıza teşekkürler iyiki varsınız...

Arzucum hiç görüntüye ve uzun uzadıya tarife bakma sen ben en ince ayrıntıyı bile yazsığım için tarif uzadı yoksa herkesin yapabileceği bir pasta bu...gözün yılmasın canım istersen sende yapabilirsin pekala..

sevgiler

HÜLYA dedi ki...

Gülcancığım gzüel sözlerine çok teşekkürler canım. Etkinliğin sonuna kadar yayınlayacağım tüm tarifler senindir tatlım gelip alırsan sevinirim.

sevgiler

HÜLYA dedi ki...

soshic'ciğim sabah sabah güldürdün beni .... beğenmene çok sevindim tatlım ... teşekkürler , sevgiler

Canım gülüüüm... Şimdi sana ne desem az ne güzel şeyler yazmışsın.. Kızların mutluluğu konusunda haklısın kelebeğe bayıldılar. Hatat ufaklık mumları üflemeden parmaklamaya başladı zavallı kelebekçiğimizi... Neymiş efendim üstünde çiko varmış ...

Canım benim elimden geldiğince her anne gibi herşeyin en iyisini istiyorum yavrucuklarım için rabbim hep güzellikler nasip etsin benim yavrularıma ve diğer tüm yavrulara...

kocaman kocamaan öptüm seni şekerciiim. ANNECİĞİNDE ELLERİNDEN ÖPTÜM

HÜLYA dedi ki...

Fuat bey , sevgili elifcim ve emelcim , hepinize çok teşekkürler .. Güzel iltifatlarınızla şımardım sabah sabah...

HÜLYA dedi ki...

sevgili birgül ablacım öncelikle güzelim mesajına çok teşekkürler..

Pandispanyanın uzun pişmesi sıcak su eklememle alakalı değil. Pandispanyalar genellikle normal keklerden daha sulu kıvamlı hamurla hazırlandığı için içinin güzel pişmesi , kabarması ve çiğ kalmaması için belli bir ayarda en az 50 dakika pişmeli , ben hep böyle yaparım. Gerçi bu süre fırından fırına değişir ama genelde böyledir.

Çok zorda kalmadığım sürece kendi pastalarımı kendim yapıyorum ben hazır olan şeylerle pek aram yok ama kullanmıyorum da diyemem. Ama evde kendimin yaptığı şeyleri tüketmek ve çocuklarımın onları tüketmesini sağlamak bana ayrı bir keyif veriyor. Ne yediğimizi bilmenin keyfi bambaşka bence...

Denersen pişman olmayacağın bir tariftir ablacım şimdiden kolay gele diyorum.. Sevgiler öptüm seni

HÜLYA dedi ki...

sevgili muftakistan, gülcancım ve umutlu hayat'cım hepinize güzel yorumlarınız için teşekkürler.

İiki varsınız hepinize kocaman sevgiler gönderiyorum..

kalpkurabiye dedi ki...

çok güzel bir pasta olmuş ellerine sağlık canımm:)) çok şeker:)
hayırlı cumalar..

sarımutfak-hande dedi ki...

çok güzel olmuş canım ellerine sağlık minik kızınada uzun ömürler dilerim
mutlu haftasonları
sebgiler

PAPATYA PRENSES dedi ki...

oy yerim onu ben, kardeşinin pastasında payı olmalıymış demek:) küçük hanım seni:)

ellerine sağlık ablacım,nefis görünüyor pasta.

Sevil Şahin dedi ki...

HÜLYACIM SENİN BÖYLE DETAYLI ANLATIMINA BAYILIYORUM
ELLERİNE SAĞLIK SÜPER OLMUŞ
AFİYET BAL OLSUN
TEKRAR KUZUNUN DOĞUM GÜNÜ KUTLU OLSUN..

oznurunelemekleri dedi ki...

canım ellerine sağlık pasta harika minik kız cocukları için doğum günü pasta için iyi bir fikir onlarda kelebek gibi olmuyorlarmı zaten sevgilerimle

aleyna dedi ki...

HÜLYACIM ELLERİNE SAĞLIK.BENDE ÇOCI-UKLARIMA YAPMAK İSTİYORDUM.SENİNKİNDEN İNŞALLAH.MÜSADENLE .BENDE YAPAYIM.SEVGİLER .MUTLU BİR HAFTASONU

keskinli dedi ki...

yigenimin dogumgünü icin benimde aklimda yapicam insallah seninkide enfes olmus ellerine saglik sevgiler...

Adsız dedi ki...

Canım ilgin için çok teşşekkür ederim. Etkinlik için tarif ve fotoğrafını bekliyorum.

Sevgiler...

Selestia Hülya Karayel dedi ki...

merhaba. adaşımın böyle güzel yiyecekler yapması beni çok mutlu etti. takipteyim...

Adsız dedi ki...

tarifleriniz ilgimi çekti yaş pasta tariflerinizin hepsine göz gezdirdim emeğinize sağlık.Yalnız bir ara krema tariflerinde kullandığınız krema nasıl bir kremadır. marketlede satılan çorbalarda da kullanılan kremadan mı bilgi verirseniz çok sevinirim.