23 Mart 2008

KREM ŞANTİLİ KEK , ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ

İşte yine mutfaktan yeni çıkmış daha dumanı üstünde olan iki tarif. Eşim yine nöbette olduğu için ona hazırladım.Afiyet bal şeker olsun ....
Böreği belki hazal bir bahaneyle ıspanak yer niyetiyle yaptım yine ama maleseeef sonuç yine hüsran.. ne olacak bu kızın bu hali bilmem.. Gerçekten çok güzel oldu kayınvalidem yerken sürekli çok güzel oldu eline sağlık deyip durdu... Sanada afiyet olsun kayınvalidecim. :)
Kek uzun süredir aklımda olan fakat yapmaya bir türlü sıra gelmeyen krem şantili kekim... Şimdi krem şantili kek mi olur demeyin valla süper oluyo.. Benim gibi yumuşacık kek seviyorsanız denemelisiniz. Hele buram buram limon kokusu insanı mest ediyor. Limon sevmeyenler portakalla denesinler oda süper oluyor. Eeee bu kadar söz yeter şimdi icraata geçelim dimi hadi gelin peşimden ..... :))

KREM ŞANTİLİ KEK
Malzemeler :
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi ve suyu
1 poşet krem şanti
1 su bardağı süt

Önce bir bardak soğuk sütle beraber krem şantimizi hazırlayalım. Diğer tarafta yumurtalar ve şeker iyice köpürene dek çırpılır. Sonra un ve kabartma tozu hariç tüm malzeme eklenir. Hazırladığımız krem şanti ilave edilerek karıştırılır. En son olarak elenmiş un ve kabartma tozu ilave edilerek kek hamurumuz hazırlanır. Yağlanmış kek kalıbına dökülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Fırından çıkınca istenirse hindistan cevizi veya pudra şekeri serpilerek servis edilir.
Ben beyaz çikolatayı benmari usulu eriterek süslemeyi tercih ediyorum fakat evde bir çikolata canavarı (hazal) olduğu için tüm beyaz çikolata stoklarımız tükenmiştir.
ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ
Malzemeler :
1 paket yufka
1/2 kg ıspanak
300 gr kıyma
1 adet sogan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Kırmızı biber , karabiber ,tuz
Sosu İçin:
1 kase yogurt
1 yumurta (sarısı üzerine beyazı sosuna)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Corekotu ,susam
Ispanaklar iyice yıkayıp süzdükten sonra küçük küçük dograyalım. Diğer tarafta bir tavada ince ince doğradığımız soğanları zeytinyağında pembeleştirelim. Sonra kıymasını ekleyerek kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Ispanakları ilave ederek soteleyelim. Ateşten almadan önce baharatlarını ekleyelim.
Bir kap içerisinde yogurt birazcık zeytinyağı ( 1/2 çay bardağı kadar ) ve yumurtanın beyazı iyice çırpılır. Yufkamızı tezgaha sererek yarısına fırça yardımı ile hazırladığımız karışımdan sürelim ve yufkanın diğer yarısını üzerine kapatalım. Yarım daire şekline gelen yufkamızın üst kısmına da karışımdan sürelim . Yufkamızın geniş kenarlı kısmına ıspanaklı harcımızdan şerit halinde koyalım.Harcı koyduğumuz taraftan başlayarak rulo şeklinde saralım. Sardığımız ruloyu kendi çevresinde buralım. Üzerlerine yumurta sarısı çöreketu veya susam sürerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat üzeri kızarana dek pişirelim .. Fırından çıkınca da oturup afiyetle yiyelim

6 yorum:

Adsız dedi ki...

ben kokularda ve yemek görmekten böğğğ yapsamda son zamanlarda bunun geçici olduğunu düşünüyorum ve burdan niye ayrılamıyorum bilmiyorum :))))
harikasın hülyacım kek tarifini en yakın zamanda deniyeceğim fırından eminim kek ile birlikte limon kokusuda gelmiştir
sürpriz salatanın görüntüsünü hala bekliyorum unutmuş değilim :)
bu arada senden bir ricam var doğuma yakın dondurucuya depo edebileceğim tatlı ve tuzlu seçeneklerini bekliyorum canım senin bu konuda yardımın çok olur eminim ;)
tüm tariflerin ve bu siten için seni tebrik ediyorum meleklerini öpüyorum canım ellerine sağlık
TAKİPTEYİM :)))

HÜLYA dedi ki...

canım benim hoşgeldin.. senin gibi marifetli ve mutfak konusunda becerikli birinden bu lafları duymak çok hoş..Bak mesela bu böreği peynirli ,patatesli veya sade kıymalı olarak hazılayıp bu şekilde pişirdikten sonra dondurucuya atablirsin. Portakallı ve elmalı keki atabilirsin sigara böreği sarıp atabilirsin.aklıma geldikçe yine yazarım sana...

canım salatanın resmi rahmetli oldu... bir dahaki sefere inşallah.. ama yakında güzel şeyler ekleyeceğim sen arada tıkla burayı.. çok öpüyorum seni ve meleklerini ....

Adsız dedi ki...

selamm ellerinize sağlık enfes görünüyor her ikiside kekin tarifi çok değişikmiş ilk fırsattaa denemek isterim emeklerinize sağlıkk sizi diğer etkinliğimizdede görmek isteriz
güzel gecelerr

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 19

SEVGİLİ ARKADAŞLARIM; 17.03.2008--30.03.2008 Tarihleri arasında PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİNİ
***http://yemekguncesi.blogcu.com/***
YANİ BEN YAPACAĞIM. SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!! BU SEFERKİ ETKİNLİK SÜRESİ 2 HAFTAYA ÇIKARILDI. HEM SİZLERİN YORGUNLUĞUNUZU ATMANIZ HEMDE TARİFLERİNİZİ DAHA RAHAT GÖNDEREBİLMENİZ İÇİN. HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLER KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ ETKİNLİĞİMİZE İNŞAALLAH. TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.VE TARİFİNİZE "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ "19" BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI, TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA YORUM OLARAK DUYURU BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM. CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASI GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR. BEN SİZE GERİ DÖNÜP TARİFİNİZİ KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. SELAM VE SEVGİLERİMLE.. Yeliz Yemekgüncesi

------------------------------------------------------------------------------------------

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 19 http://nasibim.blogcu.com/ ve http://selmahlc.blogcu.com/ tarafından hazırlanmıştır.
Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,
Hanımlarla yapılan günlere,
Beş çayına gelen misafirlere,
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.....

HÜLYA dedi ki...

hoigelmişsiniz yeliz hanım.. ziyaretiniz beni çok mutlu etti. kek gerçekten değişik ve güzel bir kek hele üzerine beyaz çikolata eritilirse... deneyin pişman olmayacaksınız.

inşallah bundan sonraki tüm etkinliklere katılırım tabi zamanım olursa malum ben çalışan bir bayanım ve bazen yoğun oluyorum inşallah o zamanlara rastlamaz bende sizlerele beraber olurum. Sevgiler allaha emanet olun..

Adsız dedi ki...

nefis olmuş kremşantili kekiniz. pek beğendim tarifiniz.


ellerinize sağlık. ama varsa yoksa ıspanaklı börek derim :) tek geçerim.

ellerinize sağlık.

sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com

HÜLYA dedi ki...

teşekkürler zerrincim... bende ısanaklı böreğe asla hayır diyemem hele bu kıyır kıyır oluyor denemelisn..

benden de size kucak dolusu sevgiler