16 Temmuz 2009

LAZ BÖREĞİ

  • Nefis laz böreğimden almazmısınız... Karadenize özgü harika bir lezzet olan Laz Böreği ile karşınızdayım.. Sıkça yaptığımız ağır olmayan içindeki muhallebi ile insanın içini serinleten yerken kıtır kıtır ağzıda dağılan harika bir börektir laz böreği . Bu böreği en son süheylacımda yemiştim. Ellerine sağlık arkadaşım çok güzel olmuştu.
  • Laz böreği hem şerbetli hemde şerbetsiz şekilde yapılır ama benim şerbetli tatlılarla çok aram olmadığı için tercihim hep şerbetsiz olandır. Bence daha hafif ve lezzetli oluyor tabi tercih meselesi ..

  • Elde açılan yufka ile yapılanın tadı bambaşkadır. Ama son zamanlarda çıkan baklava hamuru ile de aynı lezzeti yakalayabileceğiniz bir börek (tatlı) ..
  • Ani gelen misafirleriniz için , içindeki muhallabiyi kullanarak milföy hamurları ile pratik olarak ta hazırlanabilir. En kısa zamanda onu da resimleyip paylaşıcam sizlerle...
  • Süheylacım bu böreği hazır baklava yufkası ile yapmıştı bende o yüzden ilk olarak size baklava yufkası ile yapılanın tarifini vereceğim. Muhallebisinin tarifi bana ait . Normalde muhallebisine çiğ yumurta ilave edilir ama ben çiğ yumurta kokusunu sevmediğim için katmıyorum. Benim yaptığım şekildede çok güzel oluyor bence. Deneyip siz karar verin en iyisi...
  • El açması laz böreğinin tarifinide ilerleyen zamanlarda aşama aşama resimleyip yayınlayacağım İNŞALLAH :))
  • Resimdeki börek baklava yufkası ile yapılmıştır. Gül'cüğüm bende baklava hamuru ile yapılan baklavayı sevmiyorum ama inan bana laz böreğinde daha lezzetli oldu..
Malzemeler :
1 paket hazır baklava yufkası
Muhallebisi için
3 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı prinç unu
2 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 Limon kabuğu rendesi
İçi ve Üzeri İçin
250 gr tereyağı
  • Önce muhallabimizi vanilya ve limon kabuğu rendesi hariç tüm malzemeyi sırasıyla koyup sürekli karıştırarak pişirelim. Muhallebimizin altını kapamadan vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyip karıştıralım ve ocağın altını kapatıp muhallebimizi mikser ile ılınana dek çırpalım.
  • İlk yufkamızı tepsimize koyup yufka aralarını hafifce erittiğimiz tereyağıyla yağlayıp ( hazır baklava hamurları zaten yağlı olur o yüzden çok yağlamaya gerek yoktur) yufkaların yarısına gelince üzerine muhallebimiz dökülüp yayılır ve kalan tüm yufkalarda yine araları hafif yağlanarak üst üste tepsiye yerleştirilir.
  • Tepiye yerleştirilen yufkalarımız keskin ve ıslatılmış bir bıçakla kare dilimle halinde dikkatlice dilimlenir. Ardından kalan tereyağı üzerine gezdirilip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45-50 dakika pişirilir.
  • Soğuyunca dilimlerin üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. AFİYET ŞEKER OLSUN

19 yorum:

fatma dedi ki...

görünüşü çok güzel tarifini bekliyorum

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefis görünüyor Hülya'cığım..Anneciğimde çok sık yapardı..Şimdi Trabzon'da ve oradakiler bayram ediyorlar, o'nun nefis tatlılarını yemekle..))Ellerine sağlık canım..

Baklava hamuruyla hiç denemedik..Bir sefer baklava yapmıştık hiç hoşumuza gitmemişti..Sen çok güzel oluor deyince merak ettim..))Öpüyorum seni canım..


Sevgiler..

SADECE YEMEK dedi ki...

Ewetttt tarifini acilen bekliyorum Eline sağlık görüntü çok hoş Tadına mutlaka öyledir.Afiyet olsun arkadaşım...

CANDAN TARİFLER dedi ki...

NEFİS GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK HÜLYACIM...
MUTLAKA DENENİCEK..
SEVGİYLE KAL...

ÖZGÜLÜNTARİFLERİ dedi ki...

nefissss gorunuyor hulyacigim ellerine saglik.
sevgilerimi biraktim.

zerrin-misss dedi ki...

soruların bir cevabı var hülyam :)) süpriz ..

öperim gıdından.

ALEYNA dedi ki...

hülyacım ne pratik anlatmışsın .eline sağlık.bende çok severim .nede olsa memleketimin tatlısı.sevgiler canım

zerrin-misss dedi ki...

cinsin cin maşallah hülyam :) yorumunu silmek zorunda kaldım.. :)

öperim yanaklarından

capankizimutfakta dedi ki...

bunu bende cok denemek istiyorum, tadini cok merak ediyorum. ellerine saglik ablacim

KİZHATCE dedi ki...

mmm harika görünüyoooooo:)benim gelip gelmeyeceğim belli değil,bir arkadaşım gelecek temmuz sonu onu bekliyorum,neyse sen gelince görüşürüz,belki ben daha sonra bilmiyorum,bu yıl her şey biraz karışık oldu,,,,sana kolay gelsin diyorum veeee kocamannn öpüyorum...

Papatya Prenses dedi ki...

Arkadaşanın ellerine sağlık ablacım. Pek nefis görünüyor:)

alkım dedi ki...

canım ellerine sağlık ben bayılırım bu tatlıya. hazır baklava yufkaları benim gibi hamur açamayanlar için ideal. orjinali gibi olmuyor ama olsun. sevgiler

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

hiç yemediğim halde ağzımın suları aktı tadından ve görümtüsünden... ellerine sağlık ... en kısa zamanda deneyeceğim inşAllah...
güzel bir hafta sonu diliyorum...

birdutmasali dedi ki...

nede güzel bakıyor bu servis böyle hülyacığım..
ben çok beğendim canım.
afiyetler..
sevgiler.
iyi tatiller..

Doyumluk.... dedi ki...

Çok güzel görünüyor.Canım çekti.Bizim ailede çok yapar.eline sağlık.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Ben bir yerde milföyle yedim çok güzeldi ama şerbetlisini yemiştim bir yerde çok çok yumuşamıştı belki yeni yapılmadığı içinde olabilirdi ama karadenizde denemek istiyorum bir dahakine çünkü asıl tadı hem ağır hem güzel diye duymuştum.ellerinize sağlık sizinde.

TAZE NANE dedi ki...

Avuçların açıldığı, gözlerin yaşardığı, ilahi esintilerin kalplerimizi okşadığı,
bir anın bir asra bedel olduğu bu gecede dualarda birleşmek dileğiyle...

fatma dedi ki...

KAYIRLI KANDİLLER

Sevil Altunel dedi ki...

Mübarek Miraç Kandiliniz kutlu olsun.
Hastalara şifa, borçlulara eda, kimsesizlere hami, muhtaca dost eli,
küslere barış, işsize iş, mekanı olmayana hayırlı mekan, evladı olmayana hayırlı evlad,
rızgı dar olanlara bolluk, sıkıntısı olanlarada hayırlı kolaylık nasib eyle YA RABBİ..!
Dualarınız kabul, kandiliniz mübarek olsun.