- Öncelikle hepimizin cuması mübarek olsun.
- Bugünkü tarifim , hafta sonu verdiğim davette yaptığım sevgili oktay ustanın büzgülü gül tatlısı. Ramazan sofralarına yakışır bir tatlı oldu. Hafta sonu iftar daveti verecek olanlara fikir olsun diye istek üzerine ilk tatlı tarifimden başlıyorum.
- Tarifin uzunluğu gözünüzü korkutmasın ayrıntılı anlattığım için uzun oldu yoksa tatlının yapımı hiç zor değil..
- Ufak tefek değişiklikler yaparak hazırladığım tatlımın tarifine geçmeden hepinize güzel bir hafta sonu geçirmenizi diliyorum.
- Hamuru İçin Malzemeler
- 2 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1/2 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1/2 çay kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
- Acmak icin;
- Nişasta
- İçi için :
- Dövülmüş ceviz veya fındık içi
- Üzeri İçin :
- 200-250 gr tereyağı
- Şerbeti İçin
- 5 su bardağı su
- 4 su bardağı şeker
- 1/2 limon suyu
- İlk olarak şerbetimizi hazırlayalım. Şerbetimiz için şekeri , suyu ve 1/4 limonu tencereye koyup ateşe koymadan önce karıştırarak şekeri eritelim. Ardından ocağa alıp sürekli karıştırarak şerbet köpürmeye başlayana dek kaynatıp altını kapatıp soğumaya bırakalım.
- Hamurumuz için ,yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tuz, elemiş un ve kabartma tozunu karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuralım. Üzerini nemli bezle örtüp 10-15 dakika dinlendirelim.
- Dinlenen hamurumuzu 4 parçaya bölüp her parçayı uzun rulo yapıp 10 küçük bezeye ayıralım. Toplam 40 adet bezemiz olsun. Bezelerimizin üzerine açmayı beklerken kurumasını önlemek için nişasta serpip bir kenara alalım.
- Bezelerimizi teker teker alt ve üst kısmına nişasta serperek oklava ile servis tabağı büyüklüğünde açalım. ( Nişastayı azar azar ilave edelim hamur açıldıkça nişastayı çekecektir.) . Bezelerimizi baklava hamuru gibi ince açmaya özen gösterelim ki hem pişerken güzel pişsin hemde şerbeti güzel çekip daha leziz olsun.
- Servis tabağı büyüklüğünde açtığımız hamurumuzun üzerine cevizimizi her tarafına gelecek şekilde serpelim.
- Daha sonra sağ-sol , alt - üst tüm karşılıklı kenarları işaret ve baş parmağımız yardımı ile ortaya doğru büzelim. Yufkamızı büzdükçe tatlımızın şekli 4 yapraklı yonca gibi olacak.
- Sonra her yaprağı 5-6-7 resimlerde görüldüğü gibi sırayla ortada birleştiriyoruz. İlk önce sol yaprağı ortada getirip arsından üst yaprağı sonrasında sağ yaprağı son olarak ta altta kalan yaprağı katlıyoruz
- 4 yaprakta üstüste geldiğinde buruşuk bir şekil olacak karşımızda. Bir spatula yardımı ile yada elimizle tatlımızı alıp dikkatlice ters çevirerek katlı kısım alta gelecek şekilde tepsimize yerleştiriyoruz. Tepsiye yerleştirdiğimizde büzgülü şeklimiz tamamen ortaya çıkmış olacaktır.
- Bütün bezeleri aynı şekilde açtıktan sonra tepsimize dizip fazla kabarmamaları için tatlılarımızı 3-4 yerinden kürdanla deliyoruz. Ardından erittiğimiz tereyağımızı her birinin üzerine 1,5 yemek kaşığı olacak şekilde döküp önceden ısıtılmış 200 derece fırında iyice pişiriyoruz.
- Tatlımız pişip fırından çıkınca soğumuş şerbetimizi döküp yaklaşık 3-4 saat sonra tatlımız şerbeti çekince servise sunalım. AFİYET ŞEKER OLSUN.
-
Önemli Notlar: - 1- Şerbetin kıvamını güzel ayarlamak lazım çok sulu veya çok katı bir şerbet tatlımızın lezzetini direk etkileyecektir.
- 2- Hamuru açarken ince açmak gerekiyor. İnce açılan yufka hem daha güzel büzülür hem güzel pişer hem de daha gzüel şerbet çeker .
- 3- Yufkayı ortada büzdükten sonra katlarken çaprazlamasına katlıyoruz ki büzdüğümüzde tepsiye çeviriken daha sıkı olsun ve açılma olmasın.
- Bu tarifimi de sevilciğime gönderiyor kolaylıklar diliyorum
17 yorum:
kızım tatlı nerde ben ordayım nede güzel olmuş annem ellerine sağlık hayırlı cumalar kızım..
kızım tatlı nerde ben ordayım nede güzel olmuş annem ellerine sağlık hayırlı cumalar kızım..
canım ne güzel resimlerle anlatmışsın.eline sağlık.nefis olmuş.
:) SEN BANA YORUM YAZANA DEK YİNE BEN GÖRDÜM VE ALIP KAÇIYORUM BİRAZDAN YAYINDA OLUR HARİKA OLMUŞ GERCEKTEN BENDE DENEYECEGİMMM
Hülya'cığım,baklava hamuruylada çok nefis olur diye düşünüyorum..Ellerine sağlık..Annecik burada olsaydı kesin bu şekilde de yapardık..))Afiyetler olsun..Hayırlı iftarlar..Sevgilerle..
Hülyacim ellerine saglik.Harika olmus tatlin.
Bende bu tatliyi hic denemedim.Ilk firsatta deneyecegim.
Canim soruna gelince.Bezeleri üst üste koyup,tek bir beze yapip,merdaneyle cok ince olmayacak sekilde acip,rulo yapiyoruz.
Umarim yardimci olmusumdur:))
Sevgiler,iyi hafta sonlari,hayirli cumalar.
bayılırım tatlıya bu tatlıyada :))ellerine sağlık hülyacım sevgiler
çok şık olmuş tatlın canım.allerine sağlık.kalıba gelince benim de en büyük korkum bu zaten.ama bu kalıpta bir kez kek yaptım.iki üç ay önce.tarifi de yakında koyarım.kalıba yapışmadı.ama ben kalıbı yağlamıştım ve de unlamıştım...umarım yardımcı olabildim..
maşallah harika doğrusuu
ellerine sağlık
sevgiler
resimlerle çok güzel anlatmışsın canım..ellerine emeğine sağlık..geçen sene bayram tatlımızdı bu tatlı.mmhh olsaydı şimdi..
resimlerle çok güzel anlatmışsın canım..ellerine emeğine sağlık..geçen sene bayram tatlımızdı bu tatlı.mmhh olsaydı şimdi..
Hülyacığım tatlı nefis görünüyor, ince açıldığına göre anneme başvurayım:))
ellerine sağlık canım, hayırlı Ramazanlar...
sevgiler...
arkadaşım benim de yükselenim akrep ama sana imreniyorum..istikrarlı oluşuna.valla ben üşenmesem haftada bir değişeceğim blog şablonumu..bir şablon seçip onda karar kılmam lazım ama biraz maymun iştahlıyım galiba:)
çok öptüm canım...
Ellerine sağlık canımm.Çok güzel görünüyor.
Hülyacığım ellerine sağlık canım zahmetli ama yemesi güzel olur:))
ellerine sağlık görür görmez benden tam puan aldı.ama yufkayı ince acamayacagım için anneme baş vurmam gerek.
sevgiler
Ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Resimlerle anlatman çok iyi olmuş.
Yorum Gönder