9 Aralık 2009

ORGANİK ÇAY

  • Bugün yemek tarifi yook. Bugün size Organik çayı anlatmaya çalışacağım. Daha önceleri de bahsetmiştim , ben 10 yıldır özel bir çay fabrikasında ( Özçay) Kalite Sistem Yöneticisi olarak görev yapmaktayım.

    Dün yine tatlı bir tesadüf sonucu sevgili sevgili Tijen Hanımın sayfasında Organik çay ( Özçay Bayisinden ) satın aldığını yazmış ve kafasında organik çayla ilgili bazı soru işaretleri oluşmuş. Bende okuyunca hemen yanıtlamaya çalıştım nacizane.. Ardından da sevilay hanım Organik çay almak istediğini yazınca bende önce size Organik çayı anlatmak istedim.

    Türkiyede ilk firmamızın ürettiği Organik çayı , özelliklerini , neden tercih etmemiz gerektiğini ve en önemlisi iyi bir çayı nasıl demlememiz gerektiğini aşağıda izah etmeye çalıştım.

    Çay tiryakisi olup Organik Çay veya Özel Harman olarak hazırladığımız Hediyelik çaylarımızdan almak isterseniz bana bildirmeniz yeterli olacaktır. Çaylarınız adrese teslim kapınıza kadar gelir efendim : )

    Çay bitkisi , çay çieçeği ve çay bahçelerinin resmi öncelikle sizin için Tijen hanım :) Yerinde bahçesinde görmekte nasip olur inşallah...

    Yazın karadenize gelen tüm tur firmaları fabrikamızı ziyaret edip , misafirlerimiz bahçemizde çayını yudumlayıp keyifli dakikalar geçirip yıl boyunca içecekleri ve hediye verecekleri çaylarını da alıp güzel anılarla ayrılıyorlar fabrikamızdan .. Sizinde yolunuz karadenize düşerse Trabzon- Uzungöle çıkarken hemen yolun üzerindeki Özçay'ımıza uğramayı unutmayın olurmu... Ben burda sizi bekliyor olacağım ....
  • Çay çiçeği henüz filizlenmemiş çay önce çiçeklerini açıp filizlerinin müjdesini verir.

  • Ardından göz alabildiğine yeşil olan çay bahçelerimiz filizlenmeye başlar.

  • Vee nihayet en güzel hasadın yapıldığı Mayıs ayında ilk filizlerini verir çay bahçelerimiz. İlk 2,5 yaprak en kaliteli çayın yapıldığı kısımdır.

  • ORGANİK TARIM NEDİR
  • Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Organik tarımın geçmişi 20.yüzyıla dayanmaktadır. Zira çevre bilinci ve ozon tabakasındaki incelme ve dünya geleceğinin tehlikeye girmesi gibi konular gündeme gelmiştir.

  • Önceleri çok çeşitli yöntemler ve teoriler geliştirilmiş, hatta bu yöntemlere astrolojik boyutlar katılarak ay ve yıldızların etkisini de üretime katan ekoller ortaya çıkmıştır. Tüm bu ekoller incelendiğinde görülen temel öğe; ekolojik dengenin korunarak, bitkisel ve hayvansal üretimin birlikte aile işletmeciliği şeklinde yapılması, dolayısıyla üretimden tüketime kısa devrelerin kurularak kendi kendine yeterliliğin sağlanmasıdır.

  • NEDEN ORGANİK ÇAY

  • Genç kuşakların hiç bilmediği, yaşlıların ise özlemle anımsadıkları meyve ve sebzelerin hoş aroma ve tadını alabilmek için,

  • Başta kanser kabusu olmak üzere hastalanma korkusu olmadan güvenle beslenebilmek için,

  • Doğanın ekolojik dengesini bozmadan biyolojik çeşitliliği koruyabilmek ve çocuklarımıza devredebilmek için,

  • GDO'larda ( Genetik Değişikliğe Uğramış Organizma ) Biyolojik çeşitliliği ve genç insan neslinin yaşamlarını hiçe sayan ürünlerle beslenmek zorunda kalmamak için,

  • Organik olduğu kontrolör firmalarca kontrol edilerek sertifikayla belgelenmiş ve ambalajının üzerine yazılmış olan ürünlerle beslenebilmek için,

  • Bilinçli bir tüketici olarak organik ürünler kullanmak ve nesiller boyu sürecek sistemli bir organik tarım uygulaması olan temiz ürün üretimini desteklemek ve tescil etmek için,

  • Kısacası Ekolojik dengeyi muhafaza ederek Sağlıklı Yaşamak için " ORGANİK " ürün temin edilmelidir.

  • Organik ürünlerin kullanılması ve kullanımının yaygınlaştırılması hem çevreye hem de kendimize olan saygımızın bir gerekliliği olarak algılanmalıdır.

    ÖZÇAY KOOP. olarak Organik çayı Türkiye'de ilk kez üreten firma olmanın gururunu taşımaktayız. Bu gururu tüm tüketicilerimizle paylaşmak bizlere mutluluk vermektedir.

  • ORGANİK ÇAY, üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen bütün aşamalarında sürekli kontrolleri yapılmış ve sertifikalandırılmış bir üründür. Kimyasal ve sentetik hiçbir girdisi olmadığı uluslararası referansa sahip laboratuarlarda yaptırılan analizlerle tescil edilmiştir.
  • Bu sonuçlarla güvenilirliği bir kez daha pekişen ORGANÎK ÇAY 'ı gönül rahatlığı ile tüketebilir, eş ve dostlarınıza tavsiye edebilirsiniz.

    İyi Bir Çay Demlemek İçin...

  • Günlük hayatın yoğunluğundan ve hızından ötürü "Su kaynatılır, çayın üzerine dökülür, demlenince içilir..." şeklindeki tariflere indirgenen çay yapım işlemi, çay tatmada etkin faktörler göz önüne alınarak değerlendirildiğinde; karşımıza çay demlemenin altın kuralları çıkmaktadır.
  • Bunlar şöyle özetlenebilir:
  • Taze, yumuşak, kireçsiz ve soğuk su kullanmalı.
  • Çay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kuru ve hava almaz bir kaptan saklanmalı.
  • Daha iyi bir demleme ısısı elde etmek için demliği ısıtmalı.
  • Çayın ölçüsüne dikkat etmeli; beher bardak için ortalama bir çay kaşığı dolusu çay ideal ölçü alınmalı.
  • Su tam kaynama noktasında iken suyu demliğe eklemeli.
  • Tüm lezzetin açığa çıkabilmesi için çayı en az 5-7 dakika beklemeli.
  • Çay ve Sağlık apayrı bir konu , çayın sağlığa yararları buradan bakabilirsiniz.

KEYİF ÇAYINIZ " ORGANİK ÇAY "

SAĞLIĞINIZ DAİM OLSUN..

26 yorum:

istebudurhayat dedi ki...

harika çok güzel anlatmışsınız dilinize emeğinize sağlık

Tijen dedi ki...

Ne güzel sürpriz gerçekten, çok sağol Hülya. Hemen aktarayım dostlara gelip okusunlar yazdıklarını. Ah çay çiçekleri ne güzelmiş! Sadece onları görmek için değer...

TATESAL dedi ki...

Hülyacım tüh be bu yaz ben Uzungöle geldim bilseydim orada olduğunu uğrardım....İnşallah başka sefere,verdiğin bilgiler için teşekkürler...

iffetin günlüğü dedi ki...

Bilgi için çok teşekkürler..Tijen hanımda okuyunca merak etmiştim.Organik çayı ilk defa duydum.Konya ya dağıtım yapıyormusunuz.Genelde market raflarını çok incelemediğimden daha önce dikkatimi çekmemiş,arsızlık olarak anlamazsanız minik bir numune alabilirim.

Karadenizi özellikle Uzungölü merak ediyoruz ama bir türlü kısmet olmadı.Kimbilir önümüzdeki yaz belki...selamlar..

lavantalimon dedi ki...

merhabalar Tijen den geldim.
hoş buldum hemde çok hoşbuldum.
bu ne harika bir yazı.
çay seven biri olarak yazıyı severek okudum.işnizde çok güzel.

çay çiçeklerini ilk kez gördüm şahaneymiş.

alkım akkurt akyalçın dedi ki...

canım benim çayla aram hiç yoktur ama manzaralar harika sevgiler

Sevil Şahin dedi ki...

canım benim demek sen bu manzara altında yaşıyor ve calışıyorsun valla sana birkez daha imrendim ne yapsam bende yanınamı gelsem ne yapsam yada yanında calışsam ben burda beton büyük binalardan başka birsey görmüyorum..
valla bayıldım balım hele cayın filizlenmesi beni çok etkiledi
ben isterim o organik çaylardan balım markettende alırım tabi ama senin elin degsin isterim .ücreti neyse yollarım balım gercekten tadını merak ettim
tüm bilgileri özenle okudum paylaşımın için tşk ederim şekerim
sevgiler

Adsız dedi ki...

Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler Hülyam.

Eh ben kendimi en şanslılardan saymakta olup Özçay'ı tatmış biri olarak size kesinlikle denemenizi öneririm. Muhteşem bir tadı var.

Bu arada Hülyam patron amcalara söyle seni el üstünde tutsunlar, böyle çalışana herkes sahip olamaz, işte gerçek çalışma bu. Allah razı olsun.

Çok öptüm,

Muku

HÜLYA dedi ki...

tikencim öncelikle sana teşekkürler sayfanda yer verdiğin için..

Arkadaşlar sizlere de ilginizden dolayı çok teşekkürler.

Almak isteyen arkadaşlar bana adreslerini yazsınlar detayları görüşüp seve seve gönderirim.

sevgiler hepinize

HÜLYA dedi ki...

mukum sen yerini biliyorsun zaten bir telefon yeter .... sana da yer söyleyeceksem iiiyi bari.. ÖPTÜM KOCAMAN .. öYKÜMÜ DE ÖPTÜM

Mikrotem dedi ki...

merhaba arkadaşım ne güzel bir yerde çalışıyorsunuz yazınız harika çay çiçeği hiç görmemiştim ne kadar güzelmiş organik olması ayrıca çok güzel bende organik ürünler kullanıyorum işinizde kolay gelsin günleriniz çay çiçeği gibi güzel olsun sevgiler

şengül dedi ki...

selamlar.sitenizin sürekli takipçisiyim.özçay'la ilgili yazınızı okudum ve bir şeyi merak ettim.organik bir çay olduğundan bahsetmişsiniz.Acaba Özçay'ın bütün çay çeşitlerimi organik yoksa özçay'ın organik çay ürünümü sadece organik olan.Lütfen en kısa zamanda cevaplandırırsanız memnun olurum.zira özçayı hemen alıp içmek istiyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba Hülya hn.

Kültürümüzde çay içmek bir gelenek biliyorsunuz o olmadan olmaz. Çay alırken sık sık marka değiştiren biri olarak İzmir'de de satışınız var mı denemek isterim özellikle organiğini tabii ki.
Yaz başı gibi karadeniz turu düşünüyoruz, gelirsek fabrikanızada uğramak isterim.

Sevgiler...
vivi

ARİFE dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ARİFE dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
HÜLYA dedi ki...

hoşgeldiniz şengül hanımcım öncelikle güzel sözlerinize çok teşekkürler..

Biz özçay olarak 20 yıllık bir firmayız. 20 yıldır çay üretiyoruz fakat 7 yıldır Organik + normal çay üretiyoruz. Yani bu organik tarım olaytı türkiyeye girdiğinden beri Organik çay ve normal çay olarak çay üretiyoruz. İkiside ayrı ayrı üretilmekte fakat her ikisinin de İşleniş aşamaları aynı.

Çaylarımız organik ve normal olarak satılmakta.

Tercih müşterilermize kalmış organik isteyene organik, normal isteyene normal satış yapıyoruz.

Alırsanız beğeneceğinize şüphem yok.Her zaman görüşmek üzere sevgiyle kalın

HÜLYA dedi ki...

sevgili vivi ;

Ne kadar doğru söylediniz çaysız yaşayamayan bir milletiz...:))

Hele bizim gibi toprağınızda yetişiyorsa ve onunla uyanıp onunla uyuyorsanız gerçekten vazgeçilmeziniz oluyor.

Size İzmir bayimizin telefonunu yazıyorum , eğer ulaşamazsanız veya ellerinde organik çay yoksa bana geri dönün lüften size buradan da gönderebilirim istediğiniz çayları.

ayrıca yazın gelirseniz mutlaka beklerim çayı bahçesinde görüp bahçesinde içmenin tadına dyarsınız ... sevgiler

izmir bayimiz : Çınar Gıda : 0232 461 52 00

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
cennet mekanda yaptıklarınızı anlatmışsın. Paylaşımın için teşekkürler.
Sevgiyle kal.

iffetin günlüğü dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
iffetin günlüğü dedi ki...

Hülya hanımcım,soyadım Özdemir.
Talha özel okulda.Çünkü evimizin civarında ki mahalle kaydından ötürü mecburen göndereceğimiz,abilerin de daha önce devam ettiği okulda ortanca oğlum bıçakla tehdit edilme gibi bir olay yaşadı.O okula gönderseydik tam gün okulun kapısında beklemem gerekecekti.Maddi açıdan zorlanıyoruz ama içimiz rahat.
Ben devlet okulunda okuyan bir kaç çocuğa da sormuştum,bizimkilerden önde olduklarını söylemişlerdi.Çok şubeli okullarda sınıflar arası rekabet oluyor galiba ama sindirerek öğrenmeleri daha iyi bence..Kusura bakmayın biraz uzattım.

Damak Tadı dedi ki...

Hülya'cığım,Karadenizliyim ama çay'la,fındıkla hiç alakam yoktur..Nedeni,sanırım ne anne tarafından,ne de baba tarafından köyümüz,köylümüzün olmaması..Şimdi sana bir soru soracağım..Yalnız mazuratımı hoş gör..7 Yıl öncesine kadar ne türlü bir çay üretiyordunuz? Şimdi iyice merak sardı bana..Ailecek çay düşkünüyüz..Alışkın olduğumuz markaların dışına çıkamıyoruz nedense..Aslında denemek,tatmak gerek..Bu çaylardan büyük marketlerde satılıyor mu?Bana bilgi verirsen sevinirim tatlım..Kocaman öpüyorum seni..Sevgiler..

sarmaşık dedi ki...

Merhaba Hülya hanım, damak-tad'da organik çay ile ilgili yorumunuzu görüp buraya ulaştım ve çok memnun oldum. Ben de aslen Trabzonluyum, bizim de çay ürünümüz oluyor ancak son birkaç senedir aile büyüklerinin özçay yerine akfa'ya verdiklerini biliyorum. özçay'ın organik çay projesini hiç duymamıştım, ben de organik ve katkısız ürünlerle yakından ilgiliyim blogumda da bu konulardan bahsetmeye çalışıyorum. bunu bildirdiğiniz için teşekkürler, ben de bizim çaylarımızın özçay'a verilmesi ile ilgili aile büyüklerine öneride bulunacağım.
iyi akşamlar dilerim, hoşçakalın..:)

Unknown dedi ki...

O çay bahçesinin görüntüsüne bayıldım,nasıl bir güzelliktir ne mutlu size arkadaşım,sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ilk defa gördüm çay çiçeklerini
ah ben çok sevdim Hülyammmm..
(Hiç de gelmedim laf aramızda !!! )

Hülya dedi ki...

Tijen'den haber alıp gördüm sitenizi.
Çok da güzel şeyler varmış.
Çayla ilgili paylaşımlar için teşekkürler.
Anklara'da satılıyor mu çayınız,satılıyorsa nerede ?
Sevgiler

Krema Tadında dedi ki...

çok güzel fotolar karadeniz gezisinde görmüştüm çay bahçelerini çok hoşuma gitmişti :)
sevgiler...