14 Temmuz 2008

KESME MAKARNA

Merhabalar.. Herkese güzel bir hafta geçirmesi dileğiyle başlayayım güne.. Güzel bir hafta sonunun ardından işe gelmek hiç hoş değil inanın.. Helede bu yaz sıcağında yapacak çok daha güzel aktiviteler varken kalkıp işe gelmek felakeet..Ama ne yapalım hiç olmasa gelecek bir işimiz var deyip şükredelim.. Bunu bulamayan milyonlarca insan var çünkü..
Bugün sizlere yine yöresel bir lezzet olan kesme makarnamızın tarifini vereceğim. Bu yine kuru yufka gibi ramazan öncesi yapılan hazırlıklardandır. Yufkalar açılarak saç üzerinde pişirilir ve sonrasıda da yufkalar sıcakken ( soğuyunca keserken dağılırlar) makarna kesme bıçaklarında incecik kesilirler. Erişte gibi ama erişteden daha ince kesilirler..Sonrasındada fırınlanıp uzun ömürlü olması sağlanır. Bu şekilde 1 yıl muhafaza edilebilir kesme makarnalarımız. Hazır makarnalardan milyonlarca kes lezzetlidirler... Şimdi size tarifi vereyim belki bizim kadar çok yapmazsınız ama tadımlık yapıp yiyebilirsiniz...


KESME MAKARNA


Makarna Yufkasının Malzemesi
1 kg. un
4 Yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Makarna İçin
1/2 kalıp beyaz peynir
Tuz, Tereyağı


Makarnalık Yufkanın Hazırlanışı :

Tüm malzemeler katılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamur 1-2 saat dinlendirilir . Dinlenen hamur çok daha kolay açılır. Hamurumuz 6 bezeye ayrılır ve her beze un yardımı ile açılır. Açılan yufkalar temiz bir bezin altında biriktirilir. Sonra eğer makine ile kesecekseniz 3 yufka üstüste konarak rulu olarak sarılır ve makinede incecik kesilir. Eğer mekineniz yoksa o zaman elde keskin bir bıçakla teker teker yine rulo yapılarak kesilir. Kesilen makarnalarımız önceden ısıttığımız 180 derece fırında tepsiye güzelce yayılarak üzerleri hafif kızarana dek kızartılır. Kızarıp soğuyan makarnalarımız artık yenmeye hazır hale gelmiştir.

Makarnanın Hazırlanışı
Makanalarımız tuz atılmış ılık suda bekletilerek kurumuş olan makarnalarımızın yumuşaması sağlanır. Bir kkevgir yardımı ile ılık sudan çıkartılan makarnalarımızın yarısı tereyağı eritilmiş tavaya alınır. Makarnalarımızın üstüne rendelenmiş veya ezilmiş beyaz peynir konulur ve kalan makarnalarımız üzerine serilir. Tavada alt üst nar gibi kızarana dek pişirilir. Alt üst etme esnasında tavaya yine bir kaşık tereyağ sürülür. Böylece kesme makarnamız hazır hale getirilip servis tabağına alınır ve sıcakken afiyetle yenir.

8 yorum:

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
haftanın güzel geçmesini dilerim.
Yaptığın ilginç ve güzel görünüyor.Deneneceklerin içine aldım.Bakalım bende senin gibi güzel yapabilecekmiyim?Bizimkilerin beğeneceği bir şey.Hamur olsunda.
Sevgiyle kal.

HÜLYA dedi ki...

sağol canım benim seninde haftan güzel geçer inşallah.. En az benim kadar gzüel yapacağına eminim..

aslında içine bizim buralarda bulunan taze minzi peyniri konunda çok daha leziz oluyor ama heryerde bulunmaz diye beyaz peynir dedim..

inşallah sende deneyip memnun kalırsın canım sevgiler

Öznur dedi ki...

Merhabalar Hülya'cım,
Bu makarna benim için oldukça zahmetli ama eminim tadı harikadır. Nede olsa ev yapımı.
Ellerine kollarına sağlık canım.
İyi haftalar.

HÜLYA dedi ki...

ÖZNURCUM İNAN ZAHMETİNE DEĞİYOR. GERÇİ BİZ BU MAKARNALARI 6-7 KİŞİ BİRLİKTE AÇTIĞIMIZ İÇİN PEK YORUCU OLMUYOR 1 SAATE KALMADAN 10 KG UNU AÇIYORUZ. EE BOŞA DEMEZLER BİRKİLTEN KUVVET DOĞAR DİYE... ANLAYACAĞIN BİZDE HER DAİM MEVCUTUUR BU MAKARNADAN .. SEVGİLER CANIM

Adsız dedi ki...

hülyacım gerçekten çok lezzetli oluyor.paylaştığın için teşekkürler canımcım.annem gölgede kurutuyor fırınlandığını bilmiyordum..sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

Canım Hülyacığım makarna enfes olmuş ellerin dert görmesin,iyi haftalar canım öpüyorum

HÜLYA dedi ki...

hoşgeldin yosunbukacım.. bizim buralarda fırında kurutulur havalar biraz nemli olduğu için gölgede kurutmak gibi bir şansımız yok malesef... sizin oralar sıcacık adam bile kurur gölgede hehehe :) canım bloguna yorum yazmak istedim yazamadım sanırım bir sorun var ... tekrar deneyeceğim.. ayrıca kurabiyelerinde süper maşallah sana...
kesme makarnanın lezzetini bilen birine rastlamak ta ayrıca sevindirdi beni canımcım.. sevgiler

HÜLYA dedi ki...

hoşgeldin deryacığım gel beraber yiyelim makarnalarımı.. gzüel sözlerine teşekkürler snada gzüel bir hafta diliyorum tatlım çook öptüm