24 Nisan 2008

KADAYIFLI ŞEKERPARE , HAVUÇLU KABAK SALATASI

Eeee tatlısız menü olmaz. Benim şerbetli tatlılarla aram pek yoktur genellikle börek ve salataları tercih ederim. Ama bu şekerpare bambaşka içindeki kadayıf ve ceviz taneleri çok leziz yapıyor tatlıyı. Bu tatlının tarifini geçen yıl sevgili oktay ustanın tv'deki yeşil elma programından almıştım ve aldığım günde denemiş ve çok beğenmiştim.
En son olarak ta geçen hafta sevglii dostlarımıza hazırladığım masanın en tatlı tatlısıydı :)) Burada saydam beyi anmadan gecemeyeceğim şekerpareden yerken masadaki diğer misafirlere dönerek bu normal şekerpare değil dikkat edin içinden süpriz çıkıyor demişti. Bende bir taşla iki kuş vurdum size hem şekerpare hemde kadayıf yaptım demiştim. :))
Neyse yine lafa daldık tarifi unuttuk .. Hadi tarife geçelim.
KADAYIFLI ŞEKERPARE
Malzemeler :
250 gr yumuşak tereyağı
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta ( 1 tanesinin akı üzerine)
3 yemek kaşığı irmik
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanlya
Aldığı kadar un
İç Harcı İçin:
200 gr taze tel kadayıf
1 bardak ceviz içi
Şerbeti İçin:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1/2 limon suyu
Önce su ve şeker kaynatılır ve limon ilave edilerek şerbeti pişirilip soğumaya bırakılır. Sonra tüm malzemeler katılarak yumuşak bir hamur elde edilir.
Taze kadayıf bir bıçak yardımı ile ince ince dilimlenir ve ceviz içi ie katılarak iç harç hazırlanır.
Hamur yuvarlak açılır ve içine iç harcımız konarak kenarlardan ortaya doğru büzülerek kapatılır. Ters çevrilip tepsiye dizilir ve üzerine ayırdığımız bir yumurta akı sürülür.
Şekerparelerin üzerine fındık batırılarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
Pişen şekerparelerimiz fırından çıkarılarak üzerine souk şerbet dökülür.Şerbeti iyice çekince hindistan cevizi veya fıstık ile süslenerek servis edilir. Afiyet şeker olsun
İşte karşınızda benim favori salatalarımdan olan Havuçlu kabak salatası. Salatasız bir menüyü ayaksız bir masaya benzetirim.. O denli önemlidir salatalar benim için.. Bu yüzdende her çeşit salatayı seve seve yaparım. Bu tarifide çok sıkça yaparım içindeki sarımsaklı yoğurt yokmuuu ooof insanı çekiyor resmeeen... Yine uzattım lafııı çoook pardon :)) Hadi gelin geliin çekinmeyin :)
HAVUÇLU KABAK SALATASI


Malzemeler:
3 havuç
3 kabak
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı mayonez
1/2 cay bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak , tuz
2 bağ maydanoz yada dereotu

Kabak ve havucları güzelce soyup rendeledikten sonra bir tavaya alıp zeytinyağı ile birlikte güzelce soteleyelim . Ocaktan alıp soğumasını bekleyelim.

Diğer tarafta bir kasenin içinde yoğurdu mayonezi ve ezilmiş sarımsakları güzelce karıştıralım. Kabak ve havuçlu harca ilave ederek tuzunuda koyup güzelce karıştıralım.

Servis tabağına alarak çok ince kıyılmış maydanoz yada dereotuyla süsleyerek servise sunulur ve afiyetle yenir.

VİŞNELİ ŞARLOT

Namı değer mayhoşum. Çok süper bir pasta üstüne basa basa kesinlikle deneyin diyorum. Asla ve asla pişman olmayacaksınız buna söz veriyorum. Bu pastayı sevgili arkadaşım http://hulelayemek.blogcu.com/ sayesinde keşfettim.
Katıldığımız pasta yarışmasında ilk dikkatimi çeken pasta olmuştu hemen kaydetip denedim ve süper oldu. En son olarak eşimin arkadaşları yemeğe geldiğinde yapmıştım ve çoook beğenilmişti. Hem görüntü hemde tad olarak süper bir pasta. İçindeki damla çikolata ve vişne bambaşka bir tad veriyor pastaya .Hani derler ya yemede yanında yat aynen öyle valla..Neyse lafı uzatmayayımda tarife geçeyim merak edenler olduğunu biliyoruuum..Hadi size kolay gelsin .
Tarifi eklemeden önce sevgili http://hulelayemek.blogcu.com/ hulelecıma çoook teşekkürler ediyorum sayesinde bu süper tatla tanıştım..Çok sağool canım
VİŞNELİ ŞARLOT
Malzemeler
3 yumurta
3 fincan un
2 fincan şeker
1/2 fincan süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Vişne sosu için malzemeler:
1 kaşık dondurulmuş vişne
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı su
iç malzemesi:
2 poşet krem şanti
u bardağı soğuk süt
1 kase vişne
1/2 su bardağı damla çikolata
Yumurta şeker ve süt iyice çırpılır.Daha sonra un kabartma tozu ve vanilya eklenerek sıvı bir hamur elde edilir. Dikdörtgen fırın tepsisine döküp hamuru tepsinin her tarafına yayıp önceden ısıtılmış 180 C fırında üzeri hafif kızarana dek pişirelim.
Pastamız pişerken bizde diğer tarafta içine süreceğimiz vişneli harcı hazırlayalım. Harcımız için ayırdığımız vişnelerden 2 kaşığını blendırdan geçirip 1 kaşık su ve 1 kaşık şekerle birlikte pişirip sosumuzu hazırlayalım.
Kekimiz pişince hemen fırından çıkarıp sıcakken üzerine ılık vişneli sosumuzdan her tarafına sürüp bir bez yardımı ile sıcağı sıcağına rulo yapıp buzdolabında 1-2 saat bekletelim.
Bu arada krem şantimizi hazırlayıp dolapta kıvam almasını sağlayalım.
Rulo pastamızı dolaptan çıkarıp ince ince dilimleyelim. Büyükçe yuvarlak bir kasenin içini streç film ile kaplayıp kestiğimiz pasta dilimlerini ortadan başlayarak kasenin kenarlarına kadar yerleştirelim.
Damla çikolataları ,vişneleri ve kalan pasta dilimlerini parçalayıp krem şantiye ekleyelim ve krem şantimizi kasemizin içine yerleştirdiğimiz pastaların içine dolduralım. Güzelce yayıp üstünü düzleştirelim. ( Eğer kaseniz büyükse ve iç harç yetmezse krem şantinin içine 5-6 tane petibör büsküvi ekleyin) Üzerini streç film ile kaplayarak dolaba atıp 4-5 saat bekletelim. Servis ederken ters çevirerek servis tabağına alalım...Vee afiyetle yiyelim.

PATLICAN SARMA , PİLAV

Herkese güzel bir hafta sonu dileyerek başlayayım ... Herşey gönlünüzce olsun..
Şimdi aşağıdaki davet masamdaki tariflerden bir kaçını ekleyeceğim. Sırayla diğerlerinide ekleyeceğim ama zaman olmadığı için şimdiliik 1-2 tanesini ekleyebilirim. Siz takipte olun diğerleride çok yakın zamanda eklenecek.
Benim gibi patlıcan hastası biri iseniz bu patlıcan sarmasını muhakkak denemelisiniz.Ben patlıcanı şekilden şekile sokar her şekilde yemeğin yaparım ve hepsinide seve seve yerim..:)) Sizde seviyorsanız kesinlikle denemelisiniz.
PATLICAN SARMA

Malzemeler :
7 büyük Patlıcan
5-6 sivri biber
3 domates
1 patates
Zeytinyağı ( kızartamak için)
İç Harcı İçin
350-400 gr kıyma
1 büyük boy soğan
2 domates
1 dilim bayat ekmek içi
1 kaşık salça
2-3 diş sarımsak
Tuz, kırmızı biber
1 çay kaşığı kekik
1 şeker kaşığı karabiber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
Üst Sosu İçin:
1 su bardağı sıcak su
1 kaşık salça
1 çay kaşığı şeker
Tuz
Öncelikle patlıcanlarımızı alacalı soyup sonrada uzunlamasına 1 cm kalınlığında keselim ve tuzlu suda yaklaşık 1 saat kadar bekletip acı suyunu çıkartalım . Sudan çıkartıp kurulayarak bir tavaya zeytinyağı koyarak arkalı önlü güzelce kızartalım.
Patlıcanlar kızarırken bizde diğer tarafta iç harcımızı hazırlayalım. İç harç için tüm malzemeler Kıymaya incecik doğranmış soğan, domates ve diğer malzemeler katılarak kıvamlı bir hamur elde edilir.
Kızaran patlıcanlarımız alınarak içine ceviz büyüklüğünde harçtan konularak sarılır ve tepsiye dizilir. Dizilen patlıcanlar arasına domates biber ve patates yerleştirilir. En son olarakta 1 bardak su , salça , şeker ve tuz ile beraber hazırladığımız sos dökülerek önceden ısıtılmış 200 c fırında 20 dakika kadar pişirilir ve fırından çıkınca afiyetle yeniiir..
ŞEHRİYELİ PİLAV

Malzemeler:

2 kase prinç ( baldo) , 3 yemek kaşığı şehriye , 2 yemek kaşığı terayağı , 1/2 çay bardağı zeytinyağı

Prinçlerimiz 3-4 saat önceden sıcak ve tuzlu suda bekletilir.

Daha sonra bir tavada zeytinyağı ve şehriyeler gzüelce kavrulur. Yıkanıp süzdürülmüş prinç ve tereyağımız eklenir. ( Tereyağını sonradan koyuyorum çünkü önce koyup yağı yakmak istemiyorum ki vitaminleri ölmesin ) Sonra yaklaşık 10 dakika sürekli karıştırılarak kavrulur. İyice kavrulan princimize üzerini kapatacak kadar sıcak su ve kararınca tuzumuz ilave edilerek kısık ateşte 15 dakika pilavımız iyice suyunu çekene kadar pişirilir. Afiyet şeker olsun sizlere....

MİNİK KIZIM 1 YAŞINDA , P.DÇ.S.Etkinliği 21

Bu hafta pek bi yoğun geçti. Her dakikam doluydu desem yeridir. Haftasonu menüsündeki tarifleri veremedim bile inşallah bu hafta sonu biraz ferahlayınca tüm tarifleri ekleyeceğim.
Bugün minik kızım ceydoşumun doğum günü zaman ne çabuk geçiyor koca 1 yıl akıp gitti . Dün 23 Nisan tatili vardı diye doğum günü kutlamasını 1 gün önceden yaptık. Aile içinde bir kutlama yapalım dedik ama aile kalabalık eş dost çok olunca kutlama biraz büyüdü. Güzel bir gündü her nekadar masada terslikler üstüste geldiysede çok güzel geçti. Her terslik olduğunda bir kahkaha tufanı esti masada.. Şen şakrak neşe dolu bir gündü.
Aşagıda görünen tarifler en kısa zamanda gelecek belkeyin emii.. :)



Minik kızım artık büyüyor . Allahım bahtını açık eder inşallah Nice mutlu yılları beraber geçirmeyi nasip eder inşallah.. Ablası ceydaya doğum günü kızı deyip durdu gün boyu . Pek mutluydular abla kardeş. Allah ayırmasın ve eksikliklerini vermesin . AMİİİİİN .

MEYVELİ YAŞ PASTA

Kızım için yaptığım bu yaşpasta ile sevgili nigarcımın http://ngr.blogcu.com/ ev sahipliğini yaptığı ''Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 21'' katılıyorum. Arkadaşıma ince daveti için çok teşekkür ediyorum.

Gelelim tarifimize...

Malzemeler:
8 Yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı un
2 kabartma tozu
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı süt
2 paket kabartma tozu
1 portakal veya limon kabuğu rendesi
Keki Islatmak İçin :
1 su badağı süt
Kreması İçin:
12 kaşık şeker
1 yumurtanın sarısı
7 kaşık un
1 paket vanilya
3 su bardağı süt
7-8 kaşık böğürtlen reçeli
75 gr margarin
1 Paket krema şertleştirici .
2 Adet Muz
Üzeri İçin :
2 poşet krem şanti
1 bardak süt
15 çilek , 2 kivi
1 Paket hazır jöle
Yanlarını süslemekİçin :
4-5 kaşık antep fıstığı
Yumurta ve şeker iyice çırpılır. Şeker iyice eridiğinde Süt, sıvı yağ ilave edilir çırpmaya devam edilir. Son olarak un kabartma tozu ve portakal kabuğu rendesi eklenip çırpılır. Yağlanmış ve un serpilmiş kalıbın içine dökülür. 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Kek kabarıncaya kadar kapağı açılmaz. Pişince fırından çıkartılarak soğumaya bırakılır. Soğuyunca naylon bir ip yardımı ile 2-3 parçaya kesilir.
Kekimiz pişerken bizde diğer tarafta kremamızı hazırlayalım. Kremamızı hazırlamak için derin bir tencerede yumurta sarısı, un, süt , reçel ve şeker sürekli karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan alınarak içerisine margarin ve vanilya eklenir ve soğumaya bırakılır. Soğuyan kremanın kıvamını daha güzel yapmak için 1 paket krema sertleştirici eklenerek mikserle 2-3 dakika çırpılır.
Krem şantimizde bir bardak soğuk sütle çırpılarak hazırlanıp soğuması için dolaba atılır.
3 parçaya ayrılan kekin katları sütle ıslatılarak içine hazırlanan kremadan konur ve kremanın üzerine muz ve çilekler yerleştirilir. İkinci katı üzerine yerleştirip aynı işlem uygulanır. En son üst katıda yerleştirilir . Üzerine hazırladığımız krem şantiyi pastanın her tarafını kapayacak şekilde düzenlenir. Meyveler ile isteğe göre süslenir. Pastamızın yan taraflarına dövülmüş fıstık serpilir .. En son olarakta jölemiz üzerindeki tarife göre hazırlanarak ılınınca her tarafını kaplayacak şekilde dökülür. Afiyet olsun.

20 Nisan 2008

Misafir umduğunu değil bulduğunu yermiiiş :))

Bugün yemekte misafirlerim vardı eşimin işyerinden çok değerli arkadaşları ve eşleri bizdeydiler. Sayelerinde çok hoş bir gün geçirdik. Vee tabikii bol bol yedik içtik. Ahhh bu yemekler ne yapıyorsa onlar yapıyor bize. Hepimiz yedik sonrada bunları nasıl eritecez diye düşündük. ( Murat bey hariç :) onun için yemek yemek büyük zevk ) Buradan hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek istiyoruz çok memnun olduk her zaman bekleriz.


Masanın tam resmini çekemedim yukarıdaki haliyle idare edicez artık ama aşağıda sizler için menüyü resimledim. Şu an zamanım yok ama en kısa zamanda hepsinin ayrı ayrı tarifini ekleyeceğim.
Masanın en beğeni toplayanları patlıcan sarması , Saydam beyin içinden süpriz çıkıyor dediği kadayıflı şekerparem ve süper görüntüsüyle vişneli şarlottu . İnsanın yemeyesi varsa bile yedirtiyor kerataa :))

Menüde neler mi vardı....

Arapaşı Çorbası tarif için buraya tıklayın

Güveç , Patlıcan sarma , Pilav , mevsim salatası , kabaklı havuç salatası , kadayıflı şekerpare , vişneli şarlot ve tabikii ÖZÇAY Çayımız.. ( reklamları dinlediniz) :))

Biz yaptık , beğendik ve afiyetle yedik sizde deneyin ve afiyetle yiyin.. Sevgiyle kalın

16 Nisan 2008

ZEYTİNYAĞLI SARMA VE PERİŞAN KURABİYE

Bu hafta pek bakamadım bloğa geçen hafta işe gitmediğim için bir sürü iş birikti anca onlarla boğuştum. Evde de durum pek farklı değildi evdede bir sürü işle ve çocuklarla boğuştum...
Anlayacağınız zor bir hafta ...Neyse biz mutfağa girelimde stres atalım biraz :)
Bizim evde zeytinyağlı sarma çok yapılır .Sağolsun kayınvalidem de çok ince ve hızlı sarar . Göz açıp kapayana dek bir koca tencere sarma sarılır , çok ta güzel olurlar ve anında biterleer :))
Namıdeğer perişan kurabiyemde ilk yardım malzemesi gibidir ne zaman acil misafirim gelse hemen perişanımı atarım fırına. Tarçın kokusu buram buram yayılır eve ve pek enfes olur. Eşim de kızımda çok sever bu kurabiyeyi ..
Neyse lafı uzatmadan tariflere geçeyim yoksa susturana aşkolsun hehehee :))
Zeytinyağlı sarmam Yöresel Yemekler 3 Zeytinyağlılar Etkinliğine ev sahipliği yapan sevgili zeynepçiğime gidiyor. Bol tarifli bir etkinlik olmasını dileğiyle kolay gelsin arkadaşım
ZEYTİNYAĞLI KARALAHANA SARMASI

Malzemeler :

1 bağ karaahana
İç Malzemesi
1 su bardağı Prinç
1 büyük soğan
2 domates
maydanoz
nane
kuş üzümü
tuz, az karabiber
Soğanlar yağda pembeleştirilir. Üzerine küp küp doğranmış domates ve prinç eklenerek güzelce kavrulur sonra baharat ve maydanozlar konularak 1 bardaktan az biraz su konarak kavrulan harcın kapağı kapatılarak 10 dakika demlenmeye bırakılır.
Diğer tarafta bir tencedeye yıkanmış lahanalar konur ve kaynamış suda lahanalar yumuşayıncaya kadar haşlanırlar. Lahana yaprakları büyüklüğüne göre 2-3 parçaya bölünür sonra yapılan harçtan alınarak kalın olmayacak şekilde sarılır. Sarma işlemi bitince tencereye bir miktar su konarak sarmalar buharıyla birlikte pişirilir. Soğuyunca servise sunulur . Afiyet olsuun .

PERİŞAN KURABİYE



Malzemeler

1 margarin (yumuşamış)
1 bardak şeker
3 yumurta
1 kaşık tarçın
1 kabartma tozu
1 vanilya
1 kase kuru üzüm
4 bardak un

Yağ ve şeker yoğrulur daha sonra yumurta ,tarçın, vanilya, kuru üzüm un ve kabartma tozu eklenerek yumuşak bir hamur yapılır.
Elle şekil verilmeden hamurdan parçalar kopartılarak tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 c fırında pişirilir. Afiyet olsun…

12 Nisan 2008

BÜSKÜVİLİ ÇİLEK SOSLU PASTA, PAÇANGA BÖREĞİ , PATATESLİ RULO SALATA

Nihayet zor ve hasta geçirilen bir haftanın sonunda tekrar bloğumdayım. Bu hafta ben ve küçük kızım zor günler geçirdik. Çoook hasta olduk ana kız ama şükürler olsun ki şimdi iyiyiz. Allah beterinden korusun.
Şimdi tarifini vereceğim pastaları hasta olmadan bir gün önce tekirdağ'dan gelen misafirlerim için yapmıştım ama bloğa atmaya zaman kalmadı ... Sevgili Mariana tam bir tatlı hastası ve aşağıdaki çilek soslu pastaya bayıldı. Turgay abiden bahsetmiyorum onun için yemek yemek bir zevk hiç ayırmaz ne bulsa yer yani. İkiside birbirinden değerli ve iyi insanlar , buradan da sevgilerimi gönderiyorum sizlere kendinize ve birbirinize iyi bakın emi...

BÜSKÜVİLİ ÇİLEK SOSLU PASTA


Malzemeler :
2,5 paket petibör büsküvi
2 poşet çilekli krem şanti
1 su bardağı süt ( krem şantiyi hazırlamak için)
1 çay bardağı damla çikolata
1 çay bardağı böğürtlen reçeli
Üzeri İçin :
1 paket çilek sosu
1 çay bardağı böğürtlen reçeli
Büsküviler kırılarak ufak parçalar haline getirilir. Krem şanti bir bardak sütle çırpılarak hazırlanır ve böğürtlen reçeli ilave edilerek iyice karıştırılır. Hazırlanan krem şanti büsküvi ve damla çikolata ile karıştırılarak streç film serilmiş bir kalıba konulur. Üzeri kapatılarak 4 saat kadar dondurucuya atılır.
Dolaptan çıkarmaya yakın üzeri için çilekli sosumuzu tarifine göre hazırlayalım ve soğutalım Soğuyunca böğürtlen reçelini iave edip iyice karıştıralım.
Pastamızı servis tabağına alalım ve üzerine sosumuzu dökerek servis yapalım . Afiyet şeker olsun.
NOT: Tahmininizden çok daha güzel bir pasta hem pratik , hem gösterişli , hem hafif , hemde tadı süpeeer.... Kesin yapılması gerekenler listesinde olmalı...
PAÇANGA BÖREĞİ

Malzemeler :
1 paket yufka
250 gr.pastırma
3-4 tane sivri biber
2 domates
½ kalıp beyaz peynir
Tuz

Üzerine
2 yumurta
1 su bardağı mısır unu


Pastırma, domates ve yeşil biberler ince ince doğranır , rendelenmiş peynir ve tuz ilave edilip karıştırılarak iç harcımız hazırlanır.

Yufkalar tezgaha serilerek 8 parçaya bölünür.Kesilen parçalardan bir tanesi alınarak geniş kısmına iç harcımızdan konur ve üzerine üçgen şeklindeki başka bir yufka kapatılarak sigara böreği gibi sarılır. Tüm yufakalar bu şekilde sarılır. Hazırlanan böreklerimiz önce yumurtaya sonrada mısır ununa bulanarak kızgın yağda arkalı önlü kızratılır. Servis tabağına alınarak sıcakken servis edilir. Afiyet olsun

Not : Normalde mısr unu yerine galeta unu kullanılır ama ben mısır ununu daha çok seviyorum ve böreklere çok yakıştırıyorum . Siz mısır unu bulamazsanız galeta unu kullanın.. İçindeki pastrma pişince çok farklı bir lezzet oluyor. İçinde pastırma olduğu anlaşılmıyor bile..


RULO PATATES SALATASI

Malzemeler

4 adet orta boy patates
½ limon
½ çay bardağı zeytinyağı
Kırmızı biber , tuz , karabiber
4-5 kaşık mayonez

1 büyük kavanoz garnitür

½ salam
5-6 tane salatalık turşusu

1 haşlanmış yumurta

üzerine

1 demet ince kıyılmış maydanoz

Patatesler haşlanarak rendeleyelim. Soğuyan patateslerin üzerine zeytinyağı , limon suyu ve baharatları ekleyip güzelce harmanlayalım.Diğer tarafta garnitürü, küp küp doğranmış salamı , salatalık turşularını ve yumurtayı karıştıralım.

Tezgaha streç film serilerek hazırladığımız patatesli harcı parmak kalınlığında güzelce yayalım üzerine mayonezi her tarafına kapatacak şekilde sürelim ve garnitürlü harcı yayalım .Streç filmin ucundan tutarak patatesi rulo şeklinde saralım.

Patatesli ruloyu bir tepsiye koyup 1-2 saat buzdolabında dinlendirelim. Dolaptan çıktıktan sonra streç filmi açarak ruloyu ince kıyılmış maydanoza bulayalım. Servis tabağına alıp dilimleyerek servis yapalım .

Veee en sonunda da afiyetle yiyelim.

6 Nisan 2008

Süheylamın ikramları

Bu seferki ikramlar bana ait değil eee hep ben mutfakta duracak değilim ya arada misafirliğe de gitmek lazım dimi ama... Bu enfes masa canım arkadaşım süheylacıma ait..

Cumartesi günü 17 yıllık arkadaşım, can dostum, sırdaşım süheylacıma davetliydik.
Süheylayla lise yılarında tanıştık ve o gün bugündür ayrılmaz bir bütünüz.O kadar iyi bir insadır ki anlatmaya sözler yetmez temiz kalpli, iyiliksever , cana yakııın başın sıkışsa hiç düşünmeden yanına koşabileceğin , habersiz her an kapısını çalabileceğin ,hamarat kısaca dört dörtlük bir insandır. İyiki varsın arkadaşım allah nice uzun yılları beraber geçirmeyi nasip etsin eksikliğini göstermesin..SENİ ÇOOOK SEVİYORUM canım arkadaşım iyiki varsın.. Birbirinden güzel bu ikramların için sana ve zeynepcime çook teşekkürler ellerinize sağlık hepsi birbirinden güzeldi ..

Masada ; Kakaolu top kek , zeytinli ve penirli ay çöreği , krem şantili pasta, mercimek köftesi, peynirli börek ve zeytinyağlı fasülye vardı , vee en önemlisi sevgi ve muhammet vardı.


KAKAOLU TOP KEK


Malzemeler
2 yumurta
1 margarin (yumuşamış)
1 bardak şeker
1 küçük paket kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un

Şerbeti için:
2 bardak su
5 yemek kaşığı şeker

Tüm malzemeler katılarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır ve yuvarlatılarak top şekli verilir. Önceden ısıtılmış 180 c fırına verilerek pişirilir. Kurabiyelerimiz pişmeye yakın şeker ve su ile şerbetimizi hazırlayalım. Şerbet ve kurabiyeler ılık olacak şekilde kurabiyelerimiz şerbete batırılır. Ve Hindistan cevizine bulanarak servise sunulur. Bu tarif fırındayken kurabiye gibi ama pişip şerbete batırıldıktan sonra yumuşayınca kek tadını veriyor. Hem kek hemde kurabiye yemek istiyorsanız deneyin muhakkak


ZEYTİNLİ AY ÇÖREĞİ




Malzemeler :
1 paket instant maya
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ılık su
1 Tutam Tuz
Alabildiği kadar un
1 Yumurta sarısı (üzeri için)
1 kase zeytin (içine)

Maya ılık su ile çırpılarak diğer malzemeler eklenir ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamurun mayalanmasını beklemeden 6’eşit parçaya bölünür ve her parça merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açılır ve dörde bölünür. Her parçanın geniş kısmına çekirdekleri çıkartılmış 5-6 zeytin konarak rulo yapılır ve iki ucundan içe doğru bükülerek ay şekli verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek istenirse çörekotu serpilerek
önceden ısıtılmış 180 c fırında pişirilir.

NOT : İç malzemesi çeşitlendirilebilir . Süheylacım yarısını peynirli diğer yarısını da zeytinli yapmıştı.Bu sizin arzunuza ve damak tadınıza kalmış. Ama zeytinliyi deneyin muhakkak çok güzel olmuştu.



PEYNİRLİ BUZDOLABI BÖREĞİ

Malzemeler :
1 paket yufka

Arası için :
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı zeytinyağı
2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine )

İçi İçin:

½ Kalıp beyaz peynir

Yufkaların her biri 8'e bölünür. yufkalar ikişerli sarılır arasına yumurta,süt,yoğurt ve zeytinyağı ile yapılan harçtan sürülerek içine peynir konarak rolu yapılır ve su dolu bir kabın içine batırılarak ıslatılır ve 1 gece buzdolabında bekletilir. Buzdolabından çıkartılarak üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 c fırında pişirilir ve fırndan çıkınca sıcakken servis yapılır. Iııım nefiiiiis. Yumuşacık kıyır kıyır börek sevenlere duyuruluuur..


En son olarak ta yukarıda masada resmi görülen ve yer kalmadığı için ayrıca resmini ekleyemediğim krem şantli pastanın tarifini de ekleyeyim.

Krem Şantili Pasta

Malzemeler:
2 paket alpella büsküvi ( arası kakaolu olandan )
1 paket krem şanti
1 bardak ılık süt

1 paket kakaolu sos


Büsküvliler kırılarak hazırlanan krem şanti ile harmanlanır ve ıslatılmış tepsiye yerleştirilir. Üzerine tarifine göre hazırlanmış olan kakaolu sos dökülerek 2-3 saat buzdolabında bekletilerek servis edilir. Afiyet şeker olsun

4 Nisan 2008

Arapaşı Çorbası ve Karnıbahar Kızartması

Bugünün menüsünde arapaşı çorbası , karnıbahar kızartaması , pirinç pilavı ve tabikiii salata var.
Çorbanın yapımını eşimle balayına gittiğimizde ev yemekleri yapan bir lokantayı keşfimizde öğrenmiştim. Sağolsun lokantanın sahibi nalan hanım tarifi verdi de bende bu güzel çorbayı mutfağıma dahil etmiş oldum. Eşim bu çorbayı çok sever hasta olsa hemen hülya şu benim çorbadan yapsan da kendime gelsem der.. Bol acılı ve limonlu içilen bir çorba acı sevmeyenler limonu bol kullanarak tadına varabilirler.
Karnıbahar kızartması için bir şey söylemiyorum çünkü benim favorimdir laf söyletmem .. Süper oluyor karnıbaharı sevmeyen kişiler bile bayılıyor. Bu şekilde kızartıldığı zaman balık tadı veriyor sanki..
Neyse bu kadar laf ebeliği yeter başınızı ağırtmayayım.. Eeee söylemesi benden yapması sizden... hadi şimdiden afiyet şeker olsun

ARAPAŞI ÇORBASI

Malzemeler:
1 tavuk
4 kaşık un
1 çay bardağı sıvıyağ
1 şeker kaşığı salça
Tuz , Karabiber , Kırmızı pul biber
3 Litre su

Tavuğumuz yıkanarak tencereye alınır ve üzerine su ilave edilerek ve bir tutam tuz atılarak pişirilir. Pişen tavuğumuz soğuyunca tiftiklenir.

Bir tencerede un ve yağ kavrulur. Salça ve kırmızı pul biber ilave edilerek karıştırılır. Sonra haşlanan tavuğu suyu ilave edilerek topaklanmaması için blendırdan geçirilir. En son olarak kararbiberi ilave edilerek
15-20 dakika kaynatılır.

Kaynayan çorbamızın içine tiftiklenen tavuk etleri atılarak 10 dakika daha kaynatılır.

Servis esnasında çorbaya limon ekleyerlerek afiyetle yiyelim.

KARNIBAHAR KIZARTMASI

Malzemeler :
1 orta boy karnabahar

1 kase mısır unu
2 yumurta
Kızartmak için zeytinyağı
Tuz

Sosu İçin
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak
Kırmızı biber

Dal dal ayırıp yıkadığımız karnıbaharlarımız tencereye alınarak üzerini kapatacak kadar sıcak su ve tuz ilave edilir.Yaklaşık 5-10 dakika karnıbaharlarımız yumuşayana kadar haşlanır. Bir kasede yumurtalar iyice çırpılır ( sarıları ve beyazları karışık) Haşlanan karnıbaharlar süzülerek önce yumurta sarısına daha sonrada mısır ununa bulanır ve kızdırılmış yağda arkalı önlü güzelce kızartılır. Servis tabağına alınan karnıbaharların üzerine yoğurt sarımsak ve kırmızı biberle hazırlanan sos dökülerek servise sunulur.

Not: Mısır unu bulamayanlar ( bana söylesin ben yollarım heehhee :) ) galeta unu ile de yapabilirler. Ama mısır unu ile olanın tadı bambaşka.. .