6 Şubat 2009

TRABZONLU OLMAK

Bugün sizlerle tarif paylaşmıcam. Bugün size canım trabzonumu birazcık anlatıcam. Aslında bu yazıyı bazı olumsuzluklar sebebi ile ömrü kısa olan diğer bloğumda 01/02/2007 tarihinde yazmıştım. Çok severek yazdığım bu yazıyı biraz değiştirerek tekrar yayınlamak istiyorum . Çok sevdiğim bir şiirdir "trabzonlu olmak" ne güzelde özetliyor trabzonluyu , yazanın ellerine sağlık.

Bu arada sevgili Damaktadı - Gülüm canımcın senden http://mannana.blogcu.com/trabzonlu-olmak_1867692.html linki tıklayıp yorum kısmına bakmanı istiyorum. Ufacık bir süpriz ...

Bu yazım tüm trabzolulara kendini trabzonlu hissedenlere hediyemdir.

TRABZONLU OLMAK NE DEMEK?

Trabzonlu olmak
Yaşamı hücrelerine dek duyumsamak demek

Trabzonlu olmak
Duygusallık demek, Şairleri kıskandırırcasına
Trabzonlu olmak
Muhalif olmak demek,
İradenin üzerindeki toz zerresine bile!

Trabzonlu olmak
Soru işareti olmak demek, çengeli en uzun olanından

Trabzonlu olmak
Direnmek demek,
Gerektiğinde kafa tutabilmek tüm dünyaya!

Trabzonlu olmak
İsyan demek; Kalıplara, elbiselere, düzene, tüm dayatılmışlıklara

Trabzonlu olmak
Tabanca mizaçlı olmak demek;
Sevincini, öfkesini kimselerin tahmin edemediği;
Her daim vurucu, her daim yakıcı ve delici!

Trabzonlu olmak
İnsan olmak demek kemençeden;
Çok sesli, çok renkli,
Doyulmaz tatlar yaratan, kayde atlarken:-)

Trabzonlu olmak
TRABZONSPORLU olmak demek,
Yılların ezilmişliğinin ortak sesi, yılmaz balyozu, Sıradanlığın tepesinde!

Trabzonlu olmak
Kartal olmak demek,
Konmak Boztepe’ ye, açmak kanatlarını, Kucaklamak Karadeniz’ i...

Kaç Trabzonlu var dünyada???

Size Trabzonu anlatmaya çalışayım biraz. Bazen çoşkulu bazen karadeniz gibi hırçın ama anında duruluveren durulunca eşi benzeri olmayan ,insanlarının hep güleryüzlü ve hayata bağlı , misafirperver olduğu sıcacık şehir.

Teknolojinin gelişmesine rağmen hem gelişip hemde geleneklerine bağlı kalabilen insanlara sahip.( bakınız beeen çok mütevaziyimdir heheee ) Trabzonda dışarda kalsanız herkesin kapısını gönül rahatlığıyla çalabilirsiniz çünkü insanımız misafire öyle değer verirki herşeyden üstün tutar.

Meşhur kemençesiyle oynanan karadeniz oyunları sıksarası, sallaması , üç ayağı , cantemirağası , kemençe sesini duyunca yerinde sallanmaya başlayan ve bir an önce horona kalkıp dermanı kesililceye kadar oynayan oynarken dünyanın tüm dertlerini unutan insanlarıyla başkadır trabzon.
Faroz kesmesini yani trabzon kolbastısınıda unutmamak lazım. Faroz trabzonun en eski ve en önemli mahallelerinden biridir. Burada yıılar önce ( 60-70 yıl kadar ) mahalle arasında oynanmaya başlanan oyun şu anda tüm trabzonlu gençler tarafından özel kolbastı ekipleri kurularak sevilerek oynanmaktadır.

Aaah aaah anlatmakla bitmezki ... Şimdi yemeklerden bahsedecem bu bize yapılırmıydı diye kızacaksınız ama elim mahkum anlatmam lazım. İsteyen gelssin ben yapiiim.. Yok öle üç kuruşa beş köfte . Evet meşhur vakfikebir ekmeğimiz, kuymağımız, hamsimiz, mısır ekmeğimiz , mıhlamamız , hamsili pilavımız , hamsi kuşu (hamsili çörek) , laz böreğimiz , akçaabat köftemiz , kayganamız , fasülye ve lahana diblemiz , minzi peynirimiz , terayağımız ,karayemişimiz , lahanamız , trabzon hurmamız ...... oooo oooo say say bitmez ağzınızın suyunun aktığını burdan görebiliyorum onun için fazla devam etmiyorum. he heee

En meşhur geleneklerimizden birisi de atma türkülerimiz yani manilerimiz...Eskilerden beri süregelen bu gelenek öncelerde her düğünde kemençe eşliğinde insanlar tarafından karşılıklı atışılarak söylenirdi. Artık düğünlerde pek olmasa da hala devam eden özellikle büyüklerimizin hoş sohbetleri esnasında söyledikleri atma türküler meşhurdur. Bir kaç örnek vereyim size.

Derenun kıyısında
Olta vurdum baluğa..
Onbeş yaşında idum
Başladum sevdaluğa ..

ERKEK
Derin derin göllerin
Dibine dalacağum
Ahd ettum yemin ettum
Kız seni alacağum .

KADIN
Derin derin göllerun
Dibine dalamazsun
Ne kadar yemin etsen
Sen beni alamazsun

ERKEK
Büyü kavağum büyü
Göğe mi alacasun
Almam seni deyisun
Bekarmi duracasun
KADIN
Uşak gelme peşume
Anamun tek kızıyim
Nazar edersun beni
Göklerun yıldıziyim

Gezilmesi görülmesi gereken o kadar çok yerimiz varki.. Yeşili ve mavisiyle kucak kucağa her tonda yeşili ve maviyi bir arada görmenin mümkün olduğu özellikle dışardan gelen insanların aşık olup döndüğü "cennette yaşıysunuz kıymetini iyi bilin dediği" bir şehir burası.

Sayısını bile bilmediğimiz her birinin birbiriden güzel olduğu yaylalarımızda yaşam bambaşka .. Yeşilin görmediğiniz binlerce tonunu görebileceğiniz , mavi ile yeşilin zirvede sarmaş dolaş olduğu kendinizi göklerde hissedeceğiniz , oksijeninin bolluğundan başınızın döneceği eşsiz yerler yaylalar. Teknolojiden uzak ama bir o kadar huzur verici , sohbetlerin , muhabbetin tadına doyamadığımız yerler.

Etrafı trabzon kalesinin surları ile çevrili denize sıfır ganita baç bahçesinde akşam sefası yapıp büyüleyen karadenize karşı , danseden yıldızların altında demli bir karadeniz çayı içmenin tadına varmak.

Güzelim boztepede trabzonu tüm güzelliğiyle ayaklarınızın altına alıp semaverle çay içip sohbbet etmek.


Meşhur uzungölümüzde terayağında pişmiş alabalığı yemek. Uzun gölün eşsiz doğasında bol oksijenle çiğerlerimize bayram ettirip , keyifli bir yürüyüş yapmak..
Sümela manastırında tarihi bir gezinti yapmak...




Daha sayamadığım , resimleyemediğim onlarca güzelliğiyle Trabzon kapıları herkese açık , hepinizin mutkala gelip görmesi gereken yerler ve ben hepinizi burada bekliyorum... Sevgiler

28 yorum:

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
yazını büyük bir sevgiyle okudum. 29 yıldır Karadeniz'li bir eşle yaşarken, Karadeniz'lilerin nasıl insanlar olduğunu öğrendim. Eşim aslen Ordu'lu ama, onun deyimi ile Karadeniz'de sınır yoktur.Sadece Karadenizlilik vardır.
Tüm neşelerine, sabun gibi sönen öfkelerine, ihtiyacın olduğunda hemen yanında olmalarına öyle saygı duydum ki. Onları sevmemek mümkün değil. Hele de o vatan sevgilerine .Yazsam daha ne çok şey yazarım. Karadeniz'li biriyle evli olmak, iki güzel evlat sahibi olmak çok güzel. Karadeniz'li dostlarımı da çooooook severim.
Sevgiyle kal.

HÜLYA dedi ki...

canım ablam sabah sabah senin mesajınla ve böyle güzel sözlerle güne başlamak resmen ilaç gibi geldi bana... Güzel yüreğine sağlık ablacım. Gerçektende bazen çok sinirli olsakta mum gibi hemen sönüveririz.

bende seni çok seviyom ablacım çook öptüm

HÜLYA dedi ki...

canım ablam sabah sabah senin mesajınla ve böyle güzel sözlerle güne başlamak resmen ilaç gibi geldi bana... Güzel yüreğine sağlık ablacım. Gerçektende bazen çok sinirli olsakta mum gibi hemen sönüveririz.

bende seni çok seviyom ablacım çook öptüm

Adsız dedi ki...

canım yazın şiirin ve resimlerin çok güzel memleketimin her yeri cennet.
hayırlı cumalar ve güzel bir haftasonu dilerim

TATESAL dedi ki...

Trabzon için küçük İstanbul derler ya ben ona sonuna kadar katılıyorum.Çok seviyorum Trabzonu,bir Erzincalı olarak ...
Doğa müthiş,yeşilin her tonu bence sadece trabzonda var.Dünyanın hiçbir yerinde yok bu renk cümbüşü...Yazın 100 numara,elllerine sağlık...

Damak Tadı dedi ki...

Hülya'cığım,Trabzon için ne yazılsa azdır bence..Hele Faroz..Ahhh ahhh..Büyük süpriz oldu bana inan..))
Harika bir post yapmışsın canım,gönlüne sağlık..Nerden geldi aklına..))Birde merak ettiğim konu,o bayan iyimi??Tanımam etmem ama Karadenizli olduğunu bilince yorum yazardım arada..Ayrıca msn ye ekledim çıt yok senden..

Laf aramızda Trabzon'un yerlisi olarak ilk kez Uzungöl'e gittim..Misafirlerimiz olmasa yinede gitmezdim..Fakat yollar çok güzel artık giderim oraya gittiğimde..))Çok öpüyorum canım seni..Kendine iyi bak..


Sevgiler..

yasemin dedi ki...

harika su yesillige bak , trabzonda görmek istedigim yerler arasinda cok gzl bi yere benzio ins bu gzllikleri yakindan görmek nasib olur ,
ne sanslisin ablacm ya memleketindesin ne gzl ;)

Unknown dedi ki...

Canım yazıyı okurken içindeki coşkuyu hissetmemek imkansız.Öptüm..

Unknown dedi ki...

ÖYLE GÜZEL ANLATMIŞSSINKİ BEN BİLE GÖRMEDEN SEVDİM KEŞKE DİYORUM İMKANIMIZ OLSADA TÜRKİYE'MİZİN BÜTÜN GÜZELLİKLERİNİ DOYA DOYA GEZİP GÖREBİLSEK

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Cok guzel anlatmışın herseyı .Cok gıtmek ıstedıgım yerlerden bırı.Insallah gıtmek nasıp olur.Sevgılerımle..

siyap dedi ki...

ne kadar güzel bir yazı olmuş hele resimler harika.benim de eşim batı karadenizli en yakın zamanda trabzon'a gitmek,orayı gezmek istiyoruz cennet gibi bir yer valla.

sevgiler...

KİZHATCE dedi ki...

canım yaaa,yüreğine sağlık çok güzel olmuş:)gitmesemde orada hiç yaşamasamda kökenim OF ,ve karadenizli olmaktan gurur duyuyorum,çabuk öfkelensekte yumuşacık bir yüreğe sahibiz:)belki kendini beğenmişlik deselerde,tüm hemşehrilerimle ve karadenizli olmaktan gururluyum ve çok mutluyum...sevgiler hemşehrim,öpüyorum:)

Tijen dedi ki...

İnsanın doğup büyüdüğü kentle gurur duyması ne güzel şey!

neslihan erzincan özgür dedi ki...

memleket gibi yok değil mi canım? bir Karadenizli olarak yazını çok beğendin.heryeri güzel memleketimizin.Giresun'lu olmak da güzel:-)sevgilerimle...

hülya dedi ki...

merhaba, adım hülya. ilk defa bloğunuzu gördüm. çok beğendim.aramızda baya benzerlikler var. ismimiz aynı,yaşımız aynı,memleketlerimiz aynı.yalnız benim babam trabzonlu.çocukken istanbula gelmişler.ben trabzona hiç gitmedim.resimler ve şiir harika ellerinize sağlık. kendime yeni bir blog kurdum.http://hulyaninruyasi.blogspot.com/ daha çok yeni, sadece dünden beri. acemiyim yani bu işlerde. bloğunuzu şimdi daha çok inceleyeceğim. görüşmek üzere...

simayhobievi dedi ki...

hülyacım harika bir yazı olmuş emeğine yüreğine sağlık canım
kurdeleişi için ise çok kolay yeter ki iste inan yaparsın benimde komşumdan öğrendiklerimle onun yardımı ile yapmaya başladığım ama müthiş keyif aldığım bir uğraş oldu sevgiler

CeRkeS KıZı dedi ki...

Fahri Trabzonlu olarak yüreğim kabardı..ulan ben hala göremedim bu güzellikleri :(

lemanice dedi ki...

canım okadar güzel anlatmışsın ki şehrimizi bize laf bırakmadın.yüreğine sağlık canım.valla kış mış dinlemeden boztepeye çıkasım geldi,yazları çok gideriz.inşallah bir gün birlikte çay içeriz trabzon manzarasını seyrederek.öptüm canım.

Doyumluk.... dedi ki...

O kadar güzel anlatmışsınız ki,öyle güzel resimler ki o yeşilliklerin kokusunu hissettim.yüreğine sağlık.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

OY TRABZON TRABZON GÖREMEDİM BEN SENİ.BİZİM KARDEŞ ŞEHRİMİZDİR TRABZON.EN MEŞHUR CADDEMİZİN ADI TRABZON CADDESİDİR.DERLER Kİ TRABZONDA DA MARAŞ CADDESİ VARMIŞ BİLMEM DOĞRUMU?

TAZE NANE dedi ki...

Annem Trabzonlu bu yazıyı ona okutucam gelince.
Resimler harika.
Ben gitmeyeli 15 yıl olmuştur.
Sevgiler.

NiNo dedi ki...

benim icinde cok sey demek ;)

harosa dedi ki...

mutlu pazarlar dilerim sizi arkadaş listeme ekledim banada beklerim http://harosa2.blogspot.com

Adsız dedi ki...

canım hülyam.en büyük dileğim birgün karadenizi görmek.acaip hayranım..Lazcayıda seviyorum.tabi karadenizlilerin hepsi bu dili kullanıyor demek değil bu.Ama çok seviyorum..resimler çok güzel..yemekteyizde bir bayan vardı.tam akradeniz kadını.ona bayılmıştım.sevgiler

Sevil Altunel dedi ki...

ne mutlu sana..gerçektende harika bir memleket..paylaşımın için teşekkürler arkadaşım..sevgiler..

HÜLYA dedi ki...

hepinize kocaman teşekkürler. Benimle sevincimi hüznümü her türlü halimi paylaştığını için.. yüreğinize sağlık,

hepinizi kocamaan öpüyorum..

HÜLYA dedi ki...

ÖNEMLİ BİR MESAJ:

sevgili hülyanınrüyası

sevgili neşeligünler ve

sevgili harosa2 arkadaşım

hepinizin bloglarına geldim ziyaretlerimi yaptım fakat yorumlama biçimleme kısmı yüzünden yorum yazamadın. ne yaptıysa hata verdi sayfa... bu tür yorumlama biçiminde sürekli aynı hatayla karşılaşıp bu tür bloglara yorum yazamıyorum malesef.

gelmedin ziyaret etmedim sanmayın olurmu geldim fakat yorum yazamıyorum..

sevgiler hepinize

Adsız dedi ki...

Hülyacım yazılar ve şiirler hatta resimler cok güzeldi canım sagol bize bu güzellikleri gösterdigin icin bende trabzonlu olmaktan gurur duyuyorum inşallah bende oralara gidebilirim..

sevgiler canım öptüm seni ve kızlarımı

Fatma Doğan