- Bu tartı ilk yaptığımda hiç ümidim yoktu. Yağ oranı fazla gelip ağır ve vıcık vıcık olur sanmıştım. Ama yanıldığımı anlamam geç olmadı. Pişip ağzıma bir dilim attığımda un kurabiyesi gibi ağzımda dağılması ve damakta bıraktığı lezzet süperdi. Vişneli tatları çok seven biri olarak vişnenin bir tarta bu kadar yakışacağını düşünememiştim bile.. Hamuru ve iç harcı bu kadar yakışırdı birbirine yani.
- O gün bu gün iç harcını istediğim gibi elmalı,portakallı , kayısılı vs. gibi çeşitlendirip tart hamuru olarak genelde hep bu tarifi kullanırım. Deneyenler pişman olmayacaktır.
- Tarifi arkadaşım selma'dan almıştım . Yanlış hatırlamııyorsam oda Oktay Usta'dan almıştı tarifi. Her ikisine de buradan teşekkürler ediyorum. İyiki varsınız.
- Bu tarifimide P.D.Ç.S.E. 38'ye ev sahibeliği yapan sevgili Arzumcum'a gönderiyorum. Kendisine kolaylıklar diliyorum.
VİŞNELİ TART
Tart hamuru için:
1 paket margarin (teremyağ kullandım)
1 paket margarin (teremyağ kullandım)
3 Yumurta ( oda ısısında )
1,5 su bardağı şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
İç harcı için:
4-5 ekşi elma
1,5 su bardağı toz şeker
4-5 ekşi elma
1,5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
çekilmiş ceviz veya fındık
Dondurulmuş 300 gr vişne
- İlk etapta tartımızın iç harcını hazırlayıp soğumaya bırakalım. İç harcımız için elmalar soyulup rendelenerek bir tavaya konup şekerle birlikte suyunu çekene dek pişirilirler.Suyunu çeken elmalarımıza ceviz ve tarcınımızı ekleyip soğumaya bırakalım.
- Diğer tarafta dondurucudan çıkardığımız vişnelerimizi süzgece alıp sularının süzülmesini sağlayalım aksi halde tartımızı sulandırıp kıvamını bozacaktır.
- Ön hazırlıklarımız bittikten sonra sıra tart hamurumuzu hazırlamakta. Hamurumuz için yağ , şeker ve yumurta güzelce çırpılır. Daha sonra elenmiş un , kabartma tozu ve vanilyamız eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.
- Hamur yoğrulurken unu azar azar ilave edilmeli katı bir hamur olmamalı. Hamur birbirini tutan yumuşak bir hamur oldumu kıvamı tamamdır. Sert olursa tart pişincede taş gibi olur. Elimizle bastırarak genişletince rahat rahat açılıyorsa tamamdır.
- Hamurumuzun 1/3 lük kısmı alınarak buzdolabı poşetine atılarak dondurucuya kaldırılır ve 10-15 dakika dondurucuda katılaşması sağlanır.
- Kalan hamur tart kalıbına yada yuvarlak bir borcama elle genişletilerek yayılır. Kenar kısımları tepsinin kenarlarına doğru yükseltilir.
- Hamurun üzerine önce elmalı harç , elmalı harcın üzerine de suyu süzdürülmüş vişneler yerleştirilir. Dondurucudaki hamur tartımızın üzerine rendelenerek vişnelerin üzeri kapatılır.
- Rendeleme işlemi zor gelirse ayırdığımız hamuru hiç dondurucuya atmadan merdane ile açıp 1 cm kalınlığında kesip tartın üzerine kafes şeklinde yerleştirebiliriz.
- Hazırladığımız tartımız önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
- Pişip soğuyan tartmızın üzerine puda şekeri serpip dilimleyerek servise sunalım.Afiyet şeker olsun.
19 yorum:
Canım,
ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Ben de meyveli tartları çok seviyorum. Bunu denemek istiyorum.
Sevgiyle kal.
En kisa zamanda deneyecegim.
Ellerine saglik.
Sevgilerle.
cnm nefis görünüyor ellerine sağlık
sevgiylekal
Hülyacığım ellerine sağlık canım.tart enfes görünüyor.sevgilerimle...
HIIIIIIIIMMM...
Nefis süper görünüyor.
Ellerinize sağlık.
Sevgilerimi yolluyorum.
Güzel bir gün diliyorum.
canım hülya, vişneli lezzetleri pek severim. hele çikolatayla pek yakıştırırım.
ama sanırım 2 yıldır vişneeli birşey yiyemiyorum. Burada bulunmuyor. Şimdi bu lezzeti görünce aklıma geldi..
ellerine sağlık canım benim
sıcacık sevgiler.
ELİNE SAĞLIK HÜLYA CIĞIM ...ALTI BÜSKÜVİ GİBİ ÜZERİ EKŞİ EKŞİ OFFF CANIM NASILDA ÇEKTİİİ:)AFİYET OLSUN,BEN GELİNCE BANA DA YAPARSIN DİMİ,KİMBİLİR BELKİ BİR SÜRPRİZ YAPARIM SANA:)SEVGİLER....
Visnenin mayahos aromasi nefis lezzet katmistir tarta,görüntüsü cok güzel tadi daha güzeldir eminim,eline saglik canim
sicacik sevgiler
vişneli tadlara ben de bayılırım,ellerine sağlık...en kısa zamanda deneyeceğim.
ellerine sağlık arkjadaşım çokk güzel görünüyor doğrusu hayırlı geceler
Hülyacım bloğuna giremediğim için çok üzüldüm neyse zorda olsa başardım ellerine sağlık canım sen yaparsın güzel olmazmı çok nefis görünüyor vişneli tatlılara bayılırım vişne çok yakışıyor her tatlıya sevgilerimle çok öpüyorum canım
nefis görünüyor tart.her türlü meyve çok yakışıyor tarta.vişnelide harika olmuş.ellerine sağlık canım.
mmmmmmm..hem elmali hem visneli..nefis olmustur nefiss..
kiz sen hic bos durmuyorsun masallah,her baktigimda yeni yeni tarifler geliyor..cnm ellerine saglik o güzel tart icin,muhakkak bende denicem,görünüsü cok güzel,tadida muhakkak güzeldir..
Ayrica o güzel yorumun icin tskler..
Öpüyorum seni ve cici kizlarini..
Sevgiler
fareler kulağımı yedi :)))
kulağı yenen misss
canım benım ellerıne saglık harıka gozukuyor..
sıteyı duzenledım ve son tarıfımı resmını buyuk olarak yukleyecegımı soyledım..
ama eskısı kadar sık yukleyemeyecegım herhalde.. cok vaktımı alıyor hulyacım onun ıcın bıraz seyreklestırdım..
tamamen bırakmam yanı..
sızı bırakamama:)))
opuyorum canım..
ilgin için tesekkurler..
sevgiler..
hülyacım harika bişey bu ben de yapıyorum arada, seninki daha güzeldir ama:))canım ellerine sağlık öptüm seni by.
canım benim ellerine saglık tüm tariflerin gibi buda harika olmuş benimde evde dondurucuda vişnler var bak aklıma geldi bende yapayım yanlız onları çözdürmek için ne yapıyorsun bekletirken salan suyundan bahsettin demi yazında yanlışmı anladım yoksa :=)
sevgiler sevil
canım benim ellerin dert görmesin harika olmuş tart.hmmm... Kahveyi hazırlıyorum sen tartı alda gel hem iki laflarız. Nerdeee... Güzel bir hafta sonu diliyorum sana tatlım
İşte bu tarta dayanamam... Çok lezzetli görünüyor... Ellerine sağlık...
Yorum Gönder